Калфин: Целият свят ще бъде засегнат от финансовата криза в Америка
Калфин: Целият свят ще бъде засегнат от финансовата криза в Америка / Sofia Photo Agency

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин в интервю за предаването "Седмицата" по Дарик радио:

Почти две седмици в Америка, нали?

Е, малко по-малко.

Обикновено българите още продължаваме да се питаме и какво ново?

От Америка ли, оттам ли чакаме новините?

Като по Алеко.

Алеко отиде до Чикаго и се върна. Аз бях една седмица на откриването на генералния дебат на ООН. Тази седмица е обикновено много натоварена, така наречената седмица на външните министри. Има изключително много срещи.

Това е преди да дойде и премиерът, нашият...

Премиерът се включи на втория или третия ден от тази седмица, тъй като беше тук за честване на 100-годишнината от независимостта. В рамките на тази седмица традиционно всяка година има изключително много срещи и формат Европейски съюз, Европейски съюз - Русия, Европейски съюз - НАТО, трансатлантическите срещи на членовете на Европейския съюз и НАТО, така че доста е натоварена програмата традиционно тази седмица.

Финансовата криза беше ли тема?

Тя е основа тема в Америка, включително и основна тема на предизборната кампания в Америка, така че трудно човек може да отиде там, без да се потопи в...

От това, което видяхте и чухте от икономистите, с които се срещнахте, можете ли да отговорите на въпроса ще удари ли финансовата криза България и как?

България... няма как, целият свят, цялата финансова система ще бъде засегната от тази финансова криза в Америка и България е част, ние сме отворена икономика, ние сме част от света, но мащабът, с който тя ще се отрази в България, е много по-малък от този в Америка по редица причини.

Как ще се отрази, по-малко чужди инвестиции? Сигнал ли е това, че на Пловдивския панаир тази седмица има 500 по-малко чужди инвеститори в сравнение с миналата?

Не е задължително да са по-малко чужди инвестициите. Даже, напротив, в момента има свободни средства, които търсят сигурно място за инвестиране, тъй като очевидно, че опцията с финансовите пазари не е сигурна. По-скоро ефектът, който вече и се вижда в България, е свързан с поскъпването на цената на паричния ресурс, включително поскъпване на цената на кредитите.

Според изпълнителния директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан България е сред 20-те най-застрашени страни от световната финансова криза. Съгласен ли сте?

Не, не бих казал така, тъй като действително има редица причини, които поставят България в много по-добра ситуация от много други, включително европейски страни.

Кои причини?

Причините са парадоксални някой път. Нашият все още недоразвит финансов пазар...

Толкова сме зле, че сме добре сега.

Не, ние нямаме сложни инструменти, ние нямаме фючърси, опции... Точно от там излезе финансовата криза в Съединените щати и европейските пазари и европейските банки, доколкото са засегнати, именно по този начин бяха засегнати. Ние у нас такъв пазар нямаме. Освен това в България инвестициите са дългосрочни, ние нямаме горещи пари в България. За добро или за лошо финансовият ни пазар се развива, но основна част от инвестициите са свързани с производство, с недвижими имоти, те не могат бързо да излязат от страната.

А това, че обезпеченията на кредитите са основно недвижими имоти, ипотеки, може ли да се правят аналогии?

Не, не могат да се правят. Не, не, абсолютно различно е икономическото развитие през последните години и самата структура и на финансовите пазари в България и в Съединените щати, така че преки аналогии трудно могат да се направят.

Приема ли България предложението на Холандия за общ фонд на Европейския съюз за борба с кризата? По-скоро ще говорите в лично качество какво мислите за това всяка страна от Европейския съюз да сложи в един фонд 3 процента от брутния вътрешен продукт. Така щели да се съберат според холандците 350 милиарда евро и ще може да се реагира така, както Съединените щати сега реагираха на кризата.

Начинът, по който Съединените щати реагираха, предизвика доста спорове и доста въпросителни, включително видяхте, че и това споразумение, първото, не мина в Конгреса. Проблемът е, че трудно може да се обясни защо с пари на данъкоплатците се изкупуват на практика лоши кредити. Така че Съединените щати бяха стигнали до точка, в която трудно можеха да намерят друго решение, но аз имам известни резерви парите на българските данъкоплатци да влязат във фонд, който, общо взето, да покрива лоши задължения на европейски банки.

Това означава, че няма да се съгласите и с НДСВ за помощ за лихви на всеки с дете и заем за 50 хиляди евро - предложение, което е с големи букви под главата на "24 часа" днес?

Аз видях това предложение. Честно да ви кажа, имам доста смесени чувства към него. Има нужда от подпомагане на кредитори тогава, когато те са застрашени да не могат да си изплащат задълженията.

На длъжници имате предвид.

На длъжници, да. Така че доколкото от централната банка и от търговските банки няма сигнали в момента, че има притеснително, застрашаващо нарастване на лошите кредити, аз не мисля, че е необходимо да се отделя в момента държавна субсидия за подпомагане на длъжници.

Това ще бъде ли честно и към тези, които са си правили сметката какви пари ще могат да връщат...

Разбира се...

Сега примерно с вашите и моите пари ние не сме взели кредити или си ги плащаме, да се подпомагат някакви, дето са взимали на гол тумбак големи пари?

Вижте, не знам на какъв тумбак. Аз лично си изплащам кредит в една българска търговска банка, с който съм си купил жилище, и в условията на този кредит, които аз съм приел, пише, че при значително повишаване на лихвените проценти банката също може да повиши лихвения процент. Така че аз съм се съгласил с тези условия предварително. Дали съм мислил или не съм мислил достатъчно е отделен въпрос. Мисля, че отговорът на въпроса ви дали трябва да се подпомагат кредиторите би трябвало да излезе основно...

Длъжниците.

...длъжниците, извинявайте, би трябвало да излезе основно от централната банка. Значи, там е включително контролът върху състоянието на кредитния пазар и ако има някакви сигнали за застрашеност на този кредитен пазар, тогава трябва да се мине към тази мярка. Ако няма такива сигнали, ме е страх, че подобна мярка ще създаде точно ненужни брожения на финансовия пазар.

Да се върнем на политическите ви срещи в Съединените щати. Имаше ли срещи, имахте ли срещи и с двата лагера - и на демократите, и на републиканците, с хората на Обама и с хората на Макейн?

На посещението в Съединените щати това беше основният повод - генералната асамблея на Общото събрание на ООН, така че по принцип американската страна избягва освен в някои изключителни случаи двустранни срещи в този случай. По време на тази същата седмица се появи кандидатката за вицепрезидент Сара Пейлин и направи две срещи с афганистанския президент и с още един държавен лидер, но това не е практика. Тя по-скоро си го включи като част от предизборната кампания, в която ние очевидно, че не участваме. Аз по-скоро имам впечатления, бях по-рано на конвенцията на Демократическата партия и се срещнах с голяма част от...

С Обама?

С Обама не, Обама се появи последния ден на стадион с 80 хиляди души. Малко пресилено е да кажа, че съм го срещнал, но цялата кампания, в която... и хората, които правеха кампанията, това беше организирано от Националния демократически институт, успоредно с конвенцията в продължение на една седмица имаше срещи с политолози, членове на щаба, видни политици от Демократическата партия, такива двупартийни институции като примерно комисията по дебатите, която е една много интересна институция в Съединените щати, в които участват и републиканци, и демократи, така че оттам имах по-скоро възможност да си извадя изводи.

Добре, ама като отивате на Обама и сега ако вземе да стане Макейн, той няма ли да има едно на ум "този външен министър на тази държава той ходи на моя противник".

И да ми се разсърди все пак. Аз получих покана за конвенцията на Демократическата партия най-вероятно, въпреки че в Америка е доста условно това разделение на център-ляво и център-дясно, но все пак, предполагам, във връзка с левите ми убеждения.

Тоест няма сигнал някакъв от Щатите към България, че ако стане Маккейн, България ще бъде в по-неблагоприятна позиция?

Не, няма такова нещо. Аз, доколкото знам, представители на десницата са участвали в конвенцията на Републиканската партия. Посланичката ни участва в двете, целият дипломатически корпус в Америка беше поканен и на двете конвенции. Не мисля, че има някакъв дебаланс и то от някакъв сигнал особено.

Кой ще намери по-бързо от двамата България на картата - Обама или Макейн? Кой е по-запознат с нас?

Макейн е идвал в България и той очевидно познава, аз съм говорил с него, преди да започне кампанията, познава страната ни, знае за участието ни в различни проекти съвместно със Съединените щати, но съм сигурен, че който и да стане президент на Съединените щати, отношенията между България и Америка в момента са такива, че много бързо ще научи къде е на картата един от много добрите партньори на Съединените щати.

При кого ще паднат по-бързо визите?

Нашата цел е да създадем при сегашната администрация необратимост на процеса, така че...

Тоест това да мине през Конгреса?

Не, това няма да мине през Конгреса, но ако успеем, целта ни е доста максималистична, признавам, да подпишем меморандума за разбирателство, това, което подписаха Чехия и някои други централноевропейски страни...

Още при Буш.

Още при Буш. Имаме един голям проблем, два големи проблема всъщност, които трябва да ги признаем. Единият е с все по-високия процент откази.

Колко е в момента?

България е малко над 13 процента.

А трябва да падне под 10?

Под 10. България, Румъния и Полша са над този праг, който е определен и от Конгреса. И вторият въпрос е свързан с издаването на паспорти с биометрични данни от България, който също е условие, което е задължително.

Е, нали до края на годината щяхме да почнем да издаваме.

Което е задължително. Знаете, че се провали един конкурс. В него участваха много големи, много хубави западни фирми, само че нито една не си подаде както трябва документите, така че сега се провежда нова процедура, доколкото знам.

Зависи ли от изхода на изборите в Щатите кога България ще напусне Ирак?

Не. България, мисля, в момента преценяваме много внимателно и участието си, и бъдещото развитие на Ирак. Мисля, че в най-скоро време решението ще бъде взето.

Вие за какво сте лично? Какво решение предлагате?

Аз мисля... аз ще се въздържа да кажа личното си мнение, ще го кажа в Министерския съвет, но аз мисля, че България съдейства значително за демократизирането на Ирак и за поемането на контрола върху страната от иракските институции и нашето присъствие мисля, че все по-малко има нужда като военна помощ да бъде.

Тоест в края на мандата с очертава българската левица да изпълни предизборното си обещание и да изведе българските войници от Ирак?

Българската левица изпълни предизборното си обещание в началото на мандата, г-н Вълчев, защото България излезе от бойните операции в Ирак. Знаете, че мисията, която имахме през последните 3 години, беше свързана с хуманитарна част. Това беше без оръжие охрана на бежански лагер. Сега довършваме тази мисия. Този лагер беше затворен. Сега са нашите части в друг. Тя е от съвсем друг характер на бойна мисия. Пак казвам, че моето мнение е, че предвид това, което се случва в Ирак, мисля, че бихме могли да се съсредоточим върху друг вид помощ - обучение, икономическо сътрудничество с Ирак, не на военна помощ.

Тоест Америка постигна успех с политиката си в Ирак, след като един от съюзниците й казва: вече там е спокойно, не е нужно да ги пазим, стига да ги учим.

Естествено това е процес, който постепенно... той се съдържа и в споразумението между Съединените щати и Ирак, което наскоро беше подписано. Постепенно този процес вече тече иракските власти да поемат включително и военния контрол върху страната и намаляват чуждестранното присъствие. Така че не присъствието на България приключва военната операция в Ирак, а очевидно, че в продължение на известно време още ще останат чужди войски в Ирак, които ще подпомагат иракската национална армия. Но пак казвам, този процес ще бъде съвсем различен. Той ще бъде по отношение на подготовка, обучение и т.н.

Тази положителна оценка, която давате, води до това човек да си помисли, че сте били на конвенцията на Макейн, а не на Обама, понеже Обама твърди противното, той твърди колко се е провалила досегашната политика в Ирак. А вие казвате, че всичко вече е наред и ние може да си тръгваме.

Това, което казва и сенатор Обама, е, че самата идея да започне тази война в Ирак е била сбъркана. Той е за изтегляне на американските войски, но не незабавно, с едно градирано изтегляне, постепенно във времето. Това, което той по-скоро критикува, е началото на войната. Мисля, че там имаме доста съвпадащи мнения.

Но вие не сте, за разлика от него, за постепенно изтегляне, а България да приключи от 1 януари догодина.

Разликата между българския контингент и американските войски там е несравнима. Изтеглянето на България не означава изтегляне на чуждите войски от Ирак.

Познах ли впрочем за датата - 1 януари догодина, която виждате да си тръгнем?

Това, което мога да ви кажа, е, че мандатът на ООН е до края на годината, а мандатът на българските войски, който е гласуван от парламента, съвпада с този на ООН.

Оставаме ли в Афганистан?

Афганистан е една от най-, бих казал, най-важната операция, която ангажира всички страни - членки на НАТО. Доколкото сме страна - членка на НАТО, мисля, че там трябва да вложим максимални усилия, за да бъде успешна операцията. И пак искам да подчертая, че участието в Афганистан не е самоцел. Афганистан е страната, в която се произвеждат 90 процента от наркотиците в света, в която се финансира тероризмът от света. И е отговорност, включително наша, и тя е свързана и с националната сигурност, заедно с нашите съюзници да направим всичко възможно това да не продължава.

Как си обяснявате приема на премиера в "Харвард"? Този плакат - "Срещнете се с премиера на най-корумпираната страна в Европейския съюз", впрочем намерил отзвук и в местните вестници.

Естествено, това е едно действие, което всеки един журналист силно ще го забележи и ще го извади на, така, на преден план, но не бих казал, че то дава представа за приема на премиера. Премиерът беше много добре посрещнат в Харвард. Мисля, че имаше една лекция, която, доста хора, които я слушаха, след това, казаха, че са впечатлени от нея и с позицията на България в региона, тя беше насочена именно към ролята на България в Югоизточна Европа и в Черноморието, и с начина, по който премиерът я е представил. Разбира се, имаше един студент, български, той излезе и в нашите вестници с този плакат, имаше и едно момиче, което също очевидно, че не беше доволно от това, което става в страната...

Това момиче, което впрочем задава много резонния въпрос - като е толкова добре всичко, както твърди министър-председателят, и така добре се развиваме, защо нито един от "Харвард" не се е върнал в България да живее, да работи тук.

Ами, мисля, че премиерът също й отговори по много подходящ начин, който след това беше...

Какъв е всъщност отговорът?

...една от темите, които и от американските колеги действително казаха, че са впечатлени от отговора. Ами, ако искате да промените нещо, вие участвате в него, не го гледате отстрани.

Има ли проблем...

Ако не сте съгласен с това, което става в България, се връщате в България и работите, за да се промени, не стоите някъде в чужбина да четете вестниците и да си изразявате мнението. В България няма никакво ограничение човек да работи, да си изразява мнението и да се стреми да промени страната си.

Има ли проблем България с демокрацията? След скандала тази седмица с разпечатките на телефоните, които е събирал ДАНС.

Мисля, че в България проблем с демокрацията има, доколкото обаче ние не сме си представили ролята на различните институции. Ние все още свързваме демокрацията с възможността да се прави всичко, което всеки поиска. Много е важно институциите да работят и... демокрацията е именно ред, ред, който приемат всички. И това предполага да се оставят институциите да си вършат работата. Аз не мисля, че има проблем с нарушаване на права на гражданите в България. И по-скоро бих се присъединил към тези, които очакват и новата агенция, но и българското общество действително да са много по-сплотени именно по това да се изкорени, да се изкоренят лошите практики, корупцията, изтичането на информация и т.н., отколкото да... така, за пореден път да обругаваме страната си колко е недемократична.

Вас подслушват ли ви?

Въобще не ме интересува.

А дали са искани разпечатки на вашите телефонни разговори?

Аз не съм се интересувал от това нещо. Ако ДАНС има някакъв повод да ме подслушва, е добре дошла.

А редно ли е на външния министър на една държава Държавна агенция за национална сигурност да му проверява с кого говори?

Ако Държавната агенция за национална сигурност има основания за това нещо и го прави по законен начин, аз не бих възразил.

Така не е ли над всички тогава тази агенция?

Тя трябва именно да бъде такава, че да осигурява спокойствието на гражданите. Виждате, скандалът в МВР с какво беше свързан, предишният скандал в МВР, именно с изтичане на информация, с някакви хора на висши позиции, които се обаждат на...

Бандитите.

...бандитите примерно или предполагаемите бандити и им разказват какво мисли полицията, какво ще направи, как ще го направи. Как искате да се преборим с престъпността? Доколкото знам, ДАНС е правил проверка именно за изтичане на информация от самата агенция. Аз мисля, че точно това е, което тя трябва да направи. Сега, има гласове защо първо не си слуша собствените служители, а пък след това другите. Когато се прави подобно разследване, се търсят всички източници, за да се намери вярната информация. И един от основните проблеми, които има България, свързани с борбата с престъпността, по оценка на западните ни партньори, е именно свързан с изтичането на информация чрез политици, чрез служители в МВР, които, така, в близки отношения с различни заподозрени най-малкото престъпници, така, им споделят информация, което не е редно. В медиите също има информация, която виждате, за ход на разследване, за убийства включително, за тежки разследвания... Аз си представям, че разследването би трябвало да мине действително, без да се вдига шум около него. В медиите излизат имена на свидетелите, излизат включително имена на защитени свидетели. Трудно при тази ситуация може да се работи. И всичко това е свързано с изтичане на информация и с това, че някои хора в цялата ни система си поставят личния интерес над обществения.

Не е ли по-редно обаче, вместо външният министър да бъде подслушван, даже той да е съгласен, вместо да искат негови разпечатки в седмица като тази държавните агенции по национална сигурност да бъдат преди Маргините на стадиона в село Бряг, Брациговско, защото вече са събрали информация как те ще играят мач, въпреки че твърдят, че са много болни и заради това е спрян процесът заради тях, след като този процес е от такова значение изобщо за националната сигурност на България, включен в списъците на Европейския съюз? Тази агенция се занимава с някакви по-маргинални неща на фона на...

Аз не мисля, че трябва да бъркаме работата на агенцията. Не знам ДАНС в момента да се занимава с братя Маргини. Те са в...

Ами някой трябва да е там.

...в съда, нали така...

Как може...

...те са в съдебна фаза.

Как може да няма нито един държавен орган, от вестниците да се разбира това, и да няма и никакво последствие?

Г-н Вълчев, вие сте човек, който познава и държавата, и държавната система. Не може да обобщаваме. Всеки орган има, сега, може и от Министерството на здравеопазването някой да отиде на този мач, но това не значи, че държавен орган е присъствал. Има институция, която би трябвало да се интересува от това нещо. И това в никакъв случай не е ДАНС.

Как го правят немците, та Коце Маца вече е там - прибран, нямаше ответ?

Ами, точно по този начин го правят немците. Ако някой от германската съответна институция беше звъннал на въпросния Коце Маца и му беше казал, че в Гърция ще има проблем, той сигурно нямаше да отиде дотам. Ето, това се случва в България и не се случва в Германия.

Вестник "Кеш" твърди, че ходенето в Америка е нарочно съвпаднало с увеличението на цената на газа. Нарича го даже "номера на Дедо", защото Симеон Сакскобургготски правел така, като забъркал някоя каша.

Това е интересно. Значи, две може да са причините за това. Едно, е ООН да е решила точно на тази дата да си започне с Генералната асамблея. Мисля, че нямаме...

Или вие да сте решили...

...толкова мощ.

...да вдигнете на газа...

Или другата...

...точно когато е ООН.

Или другата е да има решение да вдигнем цената на газа точно когато ООН започва своята конференция. Разбира се, в това няма нищо... нищо вярно в това нещо.

Добре. Важният въпрос е защо България прие нов договор за газа с Русия три години преди да изтече старият.

Защото в противен случай щяхме да бъдем в ситуацията на 1998 година с изтекъл договор, без нов. Представяте си, че тогава при една тръба, която идва до България, България щеше да подпише може би най-неизгодния договор в Европа. В момента получаваме газ на цени, които са по-добри от всички останали страни в Европа.

Евгений Бакърджиев каза в понеделник в "Денят" точно обратното. Той каза: България е в много силна позиция. Русия твърди, че има алтернативи, но тя няма реални алтернативи. Впрочем потвърждава го през тази седмица и съобщение от "Газпром" от Алексей Милер, който казва, че газопроводът "Южен поток" няма да заработи през 2013 година и го отлага поне с две години, и то като разбива и етапите на строежа, почти до края на нашия договор.

Това е точно така, свързано със съобщението на "Газпром", и абсолютно не е така, свързано с коментарите на Бакърджиев. Защото Бакърджиев същото го твърдеше, докато беше министър и се занимаваше с тези въпроси - как Русия не може да заобиколи България. Ще ви припомня, че точно тогава се построи "Син поток" през Черно море. Русия има изключително много инфраструктура в Турция, включително газова, между Турция и Гърция има вече изграден и работещ газопровод, който все още не е захранен достатъчно и чака допълнителни количества газ, предстои неговото удължаване до Италия. През Румъния в северна посока също биха могли да минат значителни количества газ и Румъния го търси това нещо. Така че аз не знам господин Бакърджиев от къде на къде гледа картата, но България би могла да бъде заобиколена.Точно това е целта на правителството ни през последните три години - България да не бъде заобиколена, а да използва своето географско положение така, че ние да се превърнем действително в един от най-сериозните разпределителни центрове на енергия в Югоизточна Европа.

Опозицията, която видя договора, пресметна, че България пряко е загубила половин милиард лева от променените му клаузи. Икономическият министър Петър Димитров прави едни виртуални сметки...

Не, те не са...

...как ще се спечелят 16 милиарда долара, обаче те се опровергават както от съобщението от "Газпром", защото той ги прави очевидно според договора 2013, че ще има "Южен поток", те от "Газпром" вече признават, че няма да има, ще има две години по-късно най-рано, освен това и от съобщението, че Иран ще строи конкурентен газопровод "Парс" през Турция и Гърция за Италия и Централна Европа, който също ще промени тези сметки, дето ние си ги правим за виртуалните пари, които ще спечелим до 2030, а загубата е пряка и веднага.

Аз не бих свързвал двата газопровода "Южен поток" и този в момента договор, който имаме за газа с Русия. Мартин Димитров пресметна 500 милиона, доста, така, бих казал, доста импровизирано.

Ами, самият Петър Димитров признава за 430...

Не, няма такова нещо. Ще ви кажа за какво става въпрос. В предишния договор, който беше прекратен с подписването на новия, имаше една клауза, по която Русия би могла да съди и да осъди България за доста големи суми, защото договорът, подписан от Бакърджиев, е с т.нар. клауза тейкорпей, което значи, че ние сме се задължили да взимаме количества газ, които мисля, че са някъде около седем-осем милиарда на година, а сме взимали по три-четири, което значи, че страната ни, останалото сме транзитирали, страната ни според договора би трябвало да плати много по-големи количества на "Газпром" от тези, които сме потребили. Така че, ако бяхме влезли в тези спорове съдебни, ако беше изтекъл договорът 2010 година, България щеше да се окаже в изключително неизгодна ситуация - без договор, със заплаха за спиране на газта и с висящи съдебни дела за доста стотици милиони долари. Така че какво сме загубили и какво сме спечелили е нещо, което абсолютно не може да се сравнява. В момента България продължава да купува един от най-евтиния газ в Европа по новия договор. И съвсем не новият договор с "Газпром", нещо, което, така, напоследък се върти из публичното пространство, е причина за повишаването... на това повишаване на цената на газа.

А коя е причината?

Причината е повишаването на цените на петролните продукти, които са известни на всички.

Как ще се повиши, пада петролът, точно това е известното, в момента пада.

Господин Вълчев, ако погледнете договора и ако погледнете формулата, по която се изчислява, там има едно закъснение с 9 месеца. Цената на газа зависи от цената... от състоянието на петролните пазари преди 9 месеца. Тогава беше...

Тоест догодина през юни...

...тогава беше пикът, тогава беше пикът на цените на петрола.

Преди изборите през юни догодина цената на газа ще падне - това казвате?

Е, сега вие ще го свържете с изборите. Аз разбирам, че левицата изключително умело в момента е намалила цените на петрола, за да успее да свали цените на газа предизборно догодина. Аз ви казвам, че цената на газа се определя със закъснение от 9 месеца.

Махнете изборите, прогнозата ви е, че юни месец догодина цената на газа ще падне?

Прогнозата ми е, че има основания цената да падне, като това са два компонента, които трябва да гледаме - цената, която е в долари, на петрола, и курса на долара към еврото, тъй като България купува в лева, което е привързано към еврото. Така че когато тези два фактора покажат понижение, това понижение ще се види и в цената на газа в България.

Тогава Шушулов какви нови увеличения за догодина сънува?

Говорим за началото на следващата година.

Тоест връщаме 9 месеца от началото и искате да кажете, че понеже пролетта беше най-големият пик на петрола, и затова още ще...

Искам да кажа, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране направи всичко възможно да отложи максимално отражението на това повишение на цените, на международните цени на петрола, върху цената на газа в България. Заради това отлагане, общо взето, всички големи потребите на газ спечелиха, тъй като, ако бяхме... има и логика, разбира се, от по-рано да беше започнало повишаването на по-малки стъпки, което пак да стигне до тези равнища, тогава потребителите биха платили по-висока цена.

Аз лично започвам да се обърквам. Сега, кое е по-добро - едно увеличение да се отлага във времето и да се стовари наведнъж, както с газа, или да си се случва системно и дори предсрочно? Както икономистите от правителството проглушихте ушите да обяснявате защо трябвало ние всички да плащаме по-висок акциз върху петрола по-рано, та да не ни било по-тежко по-късно.

Точно така.

Кое от двете сега е по-хубаво?

Това е малко...

Двете си противоречат.

Това е малко като кокошката и яйцето, господин Вълчев. Отговорът никога няма да се хареса на всички. Проблемът е следният - ако действително увеличението на цената на петролните продукти се беше отразило, даже от по-рано повишаване в цената на газа, много по-рано щяха да се повишат цените на газа в България и на всички производни на газа, включително топлофикациите още...

Следваме логиката ви в акцизите...

...още от миналата година.

...вие трябваше даже изпреварващо да увеличавате, за да им е по-леко на хората.

Само че, ако бяха съвпаднали двете - увеличаване на цените с увеличаване на акцизите, щеше да се получи най-лошият ефект. Това, което правителството търси, е действително омекотяване на това увеличаване. Така че...

Вие да не сте врачки да сте знаели преди една година, че така ще поскъпне петролът... напротив, от бюджета, който сте написали, излиза точно обратното - твърдите, че няма да се увеличи.

Така че, ако погледнете фючърсните сделки на петролните пазари, няма нужда да сте врачка, за да видите цените, които се очаква да стигнат. Особено в краткосрочен план. Имаше очакване и мисля, че и правителството много пъти го е казвало - отворете доклада за бюджета за миналата година, в който пише, че се очаква повишаване на цената на петролните продукти. Без някой да врачува и да гледа на стъклена топка в правителството.

А тогава защо...

Има финансови пазари за това нещо.

И това впрочем са много критики, които събира правителството заради големия излишък. Като сте ги знаели тия фючърси, защо не сметнахте бюджета на държавата по тези по-високи цени на петрола, които...

По-високите...

...сте очаквали, а по много ниски и сега се чудите как да разпределите излишъка?

Във всяка една държава, особено в условията на финансова дестабилизация на световните пазари, излишъкът се цени изключително много, това е най-стабилизиращият фактор в икономиката. Странно защо, у нас смятаме, че излишъкът е нещо много лошо. Точно обратното. В дестабилизирана международна среда, недай си боже утре да се случи нещо, действително да има нужда държавата за укрепване на пазарите да се намеси, както се намесва в Съединените щати или в други европейски страни, тогава има нужда от този излишък. Излишъкът в период на криза е нещо изключително положително.

Защо в Америка и в Канада...

И точно...

...където чух, че ще ходите на среща на франкофоните след няколко дни, връщат пари, когато съберат повече от данъци, които не са си били сметнали и не са си ги разпределили?

Ами, надявам се, че не ми давате американския пример като най-добрия. Виждаме какво се случва в момента. И изсипването на 700 милиарда долара на пазара е една мярка, която досега се отричаше от абсолютно всички. Между другото говорих си там с един от, така, високите служители в Световната банка, който каза, че го е срам да гледа какво става в Америка. Казва, Световната банка на всички бедни страни в света им казва "вие търпете, използвайте пазарни механизми, не може да позволявате намеса на държавата", и в същото време, казва, ние го правим в Америка. Което е така.

А вие защо тогава ще изсипете толкова пари под формата на пенсии, увеличения...

Защото, г-н Вълчев...

...разходи?

Значи, първо, нека да подредим нещата. По-високият от очаквания излишък, част от него ще бъде задържана. Ние ще си повишим, и това е част от антиинфлационния пакет, който има правителството, който между другото е внесен и в парламента. Едната от мерките е да се ограничат публичните разходи. И ние ще увеличим целите си за излишъка тази година, ще задържим повече пари в резерв. Държавата има нужда от този резерв в тази нестабилна среда. С останалата част основно това, което ще отиде, ще бъде за подпомагане на хората с ниски доходи именно да понесат това значително увеличаване на цените, което е пазарно. Няма кой да субсидира цените на природния газ, няма как да стане. И това бяха едни практики от миналото, които надявам се, че не ми предлагате да правим.

Тоест вие няма да застъпите тезата, че реално се увеличават доходите на хората...

Реално...

...а по-скоро се компенсират.

Реално доходите се увеличават, а правителството това, което прави, е да компенсира увеличението на разходите, свързано с енергийните разходи.

Очаквате ли...

И то на хората с ниски доходи.

Да свършим и с газа. Очаквате ли фалити на български производители заради по-високите цени?

Не мога да ви кажа дали ще има такива. Очевидно, че по-високите цени на газа ще имат силен натиск върху производителите да подобрят своята енергийна ефективност. В България в момента се харчи за единица продукция 9 пъти повече енергия, отколкото в Европейския съюз. Очевидно е, че най-силният мотив за намаляване на консумацията на енергията вече е налице - високите цени на енергията. Така че всичко, което могат да направят производителите, а държавата има фондове, с които да им помогне да си намалят разходите на енергия, ще е добре дошло. Тези, които го направят, ще бъдат много по-конкурентоспособни.

Подкрепяте ли отпадането на търговската тайна при обществен интерес, за да няма такива циркове като с договора с газа?

Договорът с газа много отдавна беше на разположение в Министерството на икономиката на който искаше, след като беше подписан още.

Нали тая седмица ходиха депутати, пък ги върнаха, пък на другия ден им го дадоха?

Не, не, от миналата година и се оказа, че има депутати, които миналата година са го чели още. Така че това е безспорно. Това, че някой не си е направил труда да отиде една година, а сега се е сетил, е друг въпрос. А търговската тайна... става въпрос не за тези договори, става въпрос за личните примерно сделки и доходи на различни хора, които представляват или обществен интерес, или интерес на службите. Аз мисля, че тази тайна би трябвало да отпадне, ако има достатъчно причини за това нещо. Пак ви казвам, тук пак може да влезем в един безкраен спор за правата на човека, за неговата тайна на сметките, сделките, разговорите ли е по-важна или националният интерес, когато той е обоснован и когато една агенция търси престъпление срещу обществото. Обществото има интерес да остави институциите да си свършат работата.

Ако Европейският съюз наложи санкции на Русия, България ще наложи ли вето?

Аз присъствам на всички дискусии, свързани с отношенията между Европейския съюз и Русия, и въпросът за санкциите досега не е поставян. Така че той не е актуален за Европейския съюз. И нещо повече - големи страни, вземете изказването на френския президент Саркози на същата тая сесия в ООН, на ООН в Ню Йорк, който каза, че нещо повече - трябва да се увеличи диалогът с Русия, трябва да се увеличат мостовете, които се прокарват с Русия, за да... действително да се намери този новият баланс на силите.

Добре, де, откъде на този Владимир Чижов, който представя Русия в Европейския съюз, му идва все България, що не каже, че Саркози и Франция ще наложи? Все България е примерът за троянски кон, за как ще бъде спирачка пред евросъюза да се направи нещо лошо на руснаците.

Аз мисля, че, общо взето, се надценяват и даже тук ще си позволя да кажа, че има известно, така, комплексирано, комплексарско, да го кажа, поведение. Казал нещо някой руснак, което не ни харесва, и ние изведнъж цялата държава я вдигаме на ура и казваме как може такова нещо. България има своето място и е уважаван член - това го твърдя като външен министър - и на Европейския съюз, и на НАТО. Ние сме страна, която е избрала своя път. Официалната руска позиция, която многократно е заявявана, в никакъв случай не изисква и няма натиск за преразглеждане на избора към България, на България. Това, което напоследък се появи с Чижов, аз затова мисля, че, така, беше и прекалена реакцията от българска страна...

Е тя беше включително на вашия заместник на Министерството на външните работи...

Включително...

...Керемедчиев.

Да, включително...

Той каза, че ще иска обяснения, а вие не искате ли?

Да, той импровизира, трябва да призная, че не беше начинът чрез медиите да се вика който и да е посланик на която и да е страна. Но това е друга тема. Това, което каза Чижов в последното си интервю, беше: всяка една страна, членка на Европейския съюз, би могла да наложи санкции... вето върху санкциите, включително България, и се надявам, че здравият разум ще надделее. В това виждате ли нещо специално към България? Това се дава към български журналист. Той говори за всяка една страна. Тук направихме някакъв скандал.

Добре, ама...

Аз пак ви казвам, това... освен комплексарско поведение друго не виждам.

Да не би да искате оставката на заместника си, след тези остри критики, че викал чрез медиите и...

Не, мисля, че...

...че се държал комплексарски, аз така ви разбрах?

Не, не г-н Керемедчиев, а реакцията в редица политици в България беше комплексарска. А това, че е поставен въпросът на руския посланик, мисля, че е правилно. Въпросът беше начинът, по който би трябвало да се обяви това нещо. И както виждате, въпросът е приключен.

Според проучваме на НЦИОМ вие сте на шесто място сред българските политици като рейтинг - 34 процента, след Бойко Борисов, Георги Първанов, Стефан Данаилов, Меглена Кунева и Даниел Вълчев. Какви са плановете ви? Година преди края на мандата вече е логичен този въпрос. Ще се кандидатирате ли отново за депутат? Оставате ли в политиката?

Ще ви помоля да ми зададете тоя въпрос малко по-нататък. Действително нямам планове други. Имам страшно много работа и ми се ще... много неща се случиха положителни във външната политика на България през последните три години и половина, много ми се ще... имам планове следващата половин година или няколко месеца да се случат също положителни неща. Така че амбициите засега са ми насочени натам.