Х. Мурутис: Никой не  иска да го каже, но само драхмата може да реши проблемите в Гърция
Х. Мурутис: Никой не иска да го каже, но само драхмата може да реши проблемите в Гърция / netinfo
Интервю на Йовка Йовчева с гръцкия бизнесмен Христос Мурутис
51293
Интервю на Йовка Йовчева с гръцкия бизнесмен Христос Мурутис
  • Интервю на Йовка Йовчева с гръцкия бизнесмен Христос Мурутис

Решенията през последните две години и половина на тройката за Гърция - ЕК, ЕЦБ и МВФ, бяха грешни и вероятно страната ще върви към връщането на драхмата. Това заяви в интервю за „Дарик кафе" Христос Мурутис - гръцки бизнесмен, който живее и работи от 13 години в България. По думите на Мурутис резултатът от намалението на дълга е почти нулев и не се виждала друга алтернатива за стабилизиране на държавата, освен да се върне националната валута.

По информация на гръцкия бизнесмен предсрочните избори в Гърция ще бъдат на 29 април и вероятно те ще бъдат спечелени от „Нова демокрация". Въпреки че според Христос Мурутис е по-добре в момента южната ни съседка да не губи време в избори, а да продължи да бъде управлявана от технократско правителство. Който и да управлява Гърция в следващите месеци, решенията ще бъдат много тежки, допълни бизнесменът.

Христос Мурутис съобщи, че гръцки бизнесмени и учени, които работят и живеят в чужбина, се обединяват в инициатива за подкрепа на родината им.

Кога беше за последно в Гърция и какво е лицето на кризата там?

Преди два месеца бях там и скоро пак ще ходя. Лицето на кризата за човек, който е родом оттам - аз съм от Атина, се вижда много по-ясно, когато не живееш там, а в друга държава, виждаш много ясно тези промени, виждаш хората, които вече не могат да живеят нормално, както преди. Аз съм на 47 години, никога не съм го виждал преди. Една група от обществото вече не може да живее нормално и за съжаление тази група не е онази, виновна за кризата, а на хората с ниски доходи, пенсионери, хората на и така нататък.

Преди дни българският евродепутат Ивайло Калфин, който е част от така наречената алтернативна тройка на социалистите, която да търси решение на част от проблемите в Гърция, като се върна, каза, че вече не вижда и достатъчно коли в гръцката столица, няма задръствания, защото хората дори нямат достатъчно средства.

Не само че нямат средства. Може би имат средства, обаче хората са внимателни с разходите си вече. Преди гърците са харчили много лесно, сега внимават и това накара хората да ползват алтернативен транспорт. Преди се виждаха автобуси в Атина без пътници, а сега - пълни автобуси. И метрото... и това е нормално - в крайна сметка някой трябва да плати тези инвестиции, които са направени.

Каза пенсионерите. Всъщност като махнем най-нискодоходната социална група, коя друга прослойка пострада най-сериозно? Винаги се е правило разделение в гръцкото общество между държавните служители и частния сектор.

Това е моя любима тема. За да може всеки да разбере каква е ситуацията: в Гърция имаме парадокс - имахме една огромна държава за 30 години с около 1 млн. чиновници, много добре платени. В една държава с 11 млн. жители 10 на сто от населението да е в самата система чиновници е огромен дял. Трябва да има 2-3 на сто максимум, тоест 200 000-300 000 души. С толкова хора може да работи много добре държавата. Тези добре платени хора накараха държавата да има дефицит. Тя имаше дефицити и много години не можеше да се оправи с тях. Частният сектор работеше много добре, имаше резултати, плащаше данъци. Хората трябва да знаят, че в Гърция фирмите плащат 55 на сто данък в този момент, което е огромно, няма друг аналог в Европейския съюз.

Сега обаче парадоксът, не знам доколко държавната администрация пострада от този....

Заради тази ситуация решението на тройката не беше правилно - работеше върху повече данъци в живия сектор, на частната икономика, без да намали обема на хората в държавния сектор. Ако беше намалила обема на хората в частния сектор с 350 000 човека, което е 35 на сто от чиновниците, сега щяхме да имаме нулев дефицит.

А се удари тъкмо върху частния бизнес, който според Ивайло Калфин - основният проблем и това, което не се прави в Гърция и трябва да се случи, са мерки за съживяване на бизнеса и икономиката.

Той е социалист. Социалистическата партия направи този резултат в Гърция, това е факт.

Вероятно политизирането на темата съвсем усложнява изхода от кризата, но вчера мисля, че беше германското издание на „Файненшъл таймс", че гръцката икономика е на ниво на страна от третия свят по показатели.

Сега да, преди не беше така. За две години и половина в резултат на грешната система, която ползваше тройката, за да може да реши проблемите. Сега икономиката, ако искате прогнози, сутринта говорих с един от гръцките министри по телефона и виждам, че Резултатът на PSI (бел. ред.: програмата за намаляване на гръцкия външен дълг) от намалението е почти нулев. Смятам, че се върви към драхмата или към частна валута скоро, защото няма алтернатива да може да се решат проблемите вътре в страната с евро. Никой не иска да го каже, обаче не виждам друга техническа възможност, за да може държавата да се оправи с икономиката и пак да стане конкурентоспособна. За съжаление тези две години и половина и решенията на тройката са били много лоши спрямо това, което трябваше да правят.

Тоест налаганите мерки отвън...

Налаганите мерки отвън трябваше да са различни. Например намаляването на държавния сектор веднага, може би един технически фалит от началото и спасение на тази икономика, която имаше. Сега за съжаление тези две години и половина развалиха частния сектор, който беше жив и здрав.

Моторът на една държава.

Моторът на икономиката. А сега частният сектор излезе от държавата. Самите бизнесмени и фирми, които са добри, си тръгват от Гърция и отиват в други държави. Това означава, че повече хора нямат работа, тези пари не влизат в икономиката и цялата верига не работи добре. Новите управляващи ще имат много трудна работа и ще трябва да вземат ужасно трудни решения, за да може държавата да върви напред и според мен без допълнително намаляване на дълга, който сега е на ръцете на Европейската централна банка, Гърция няма да успее да се върне към нормалните процеси.

Преди да поговорим за предстоящите политически събития в Гърция от това, което казваш, разбирам, че се присъединяваш към групата на хората, които смятат, че фалитът е отложен, но не е избегнат и всъщност най-страшното тепърва престои.

Да, има много повече трудности напред и това не е въпрос на философия или идеология, а на цифри. Ако видите как вървят цифрите, как върви икономиката от месец на месец, ще разберете, че няма друг път.

Какъв път обаче ще реши връщането на драхмата и склонни ли са политиците в Гърция вече да разсъждават в тази посока. Чу ли се вече дата за изборите, след Великден се чакаха...

29 април, още не е официално, обаче имам възможност да го знам. На 29 април ще бъдат изборите. Най-вероятно ще спечели „Нова демокрация" на Андонис Самарас.

Ще спечели най-много гласове, но едва ли ще може да управлява самостоятелно.

Сигурно, ако не може, ще направи коалиция с някой друг. Там ще има решение. Проблемът е, че вече е много трудно който и да е да управлява сам страната, да може сам да взема решенията. И вече трябва да се решават някакви радикални, различни мерки от тези, за които говорихме преди година или две. Защото с тези мерки, които взехме и които са дошли отвън, вече имаме 22 процента безработица, а в частния сектор - 40 процента. Там, където нямаше безработица, където имаше здрав частен сектор, който инвестираше в цял свят, вече има проблеми, които идват от много сериозни данъци и сериозни държавни мерки към сектор, който нямаше никаква вина за тази криза.

Докато сме на темата избори, и в Европа се чуваха гласове, че тези избори сега май много не трябват на Гърция. Тоест трябваше ли да отнемат от енергията, не трябваше ли едно технократско правителство да стои и да бори по някакъв начин, балансирайки между социалистите и...

Ако искате моето мнение, най-добре беше държавата да върви с технократите, защото винаги така и реакциите на хората към технократите са различни, защото знаят, че не са политически обвързани. Но виждаме, че все пак политиците искат да спечелят позиции и за съжаление вървим към избори, а трябваше да вървим по-внимателно към решения на проблемите, които всеки ден са различни и виждаш, че не можеш да ги оправиш от един ден за следващия. Мислиш, че с резултатите от PSI новите договори, които Гърция е подписала, имаме вече резултат и Гърция е спокойна, но няма. Виждаш например, че ефект на пазарите няма.

Мнозина от българите, които не са се задълбочавали да разгадаят целия този пъзел от интереси, свързани с този дълг, опростяването, частните кредитори, те си мислят, че тези 130 млрд. евро отиват при гърците, но те отиват при кредиторите.

Да, повечето, почти всички. Не стимулират икономиката. Повечето пари влизат, за да се платят дългове, които са били дългове на частните банки или капитализиране на банките, които оперират в Гърция, защото вече тези проблеми имат много сериозен ефект в балансите на банките.

Вярно ли е това, че мнозинството от гърците са си изтеглили еврата и си държат, както се казва, под дюшека и това създава сериозен проблем за банковата система.

Да, към 100 млрд. са излезли и сега има към 300 млрд. евро депозити в системата. Това означава, че гърците реално имат пари и не само тези 300 млрд., смята се, че още 1 трилион евро горе-долу реално са в чужбина. Обаче тези пари не са на всички гърци, а се разпределят на 50 процента от населението. Другите 50 процента трудно живеят и ще видим проблеми. Например 20-30 процента от тях ще имат по-сериозни проблеми от всички други.

Как пострада пенсионната ви система. Тук много се говори за нашия Сребърен фонд, да се пипа ли, да се инвестира ли в ДЦК.

Пенсионната система на България след падането на комунизма нямаше. Тези пари са изчезнали и реално нямаше пари някъде спестени в системата. В Гърция имахме и имаме още пенсионни фондове, които са частни, държавата ги управлява индиректно, обаче са частни.

Изгоряха ли там книжа обаче.

Изгоряха. И тези хора внасят пари и те трябваше да се върнат след 65-67-мата година, когато се излиза в пенсия. Тези пари са спестени от тези хора, не говорим за пари, които ги дава държавата и има някакъв бюджет. Говорим за нормално осигуряване. Сега има ефект от това осигуряване, защото индиректно държавата и кредиторите вземат пари от самата осигурителна система, от спестяванията на хората.

Вземат за пенсии или за други нужди? При нас примерно искат да ги пипат....

Пипат ги. Ще го кажа по много начини. Моят татко има 50 процента намаление на неговата пенсия. Той е почти на 80 години. А този човек плащаше, работеше нормално цял живот на заплата. Плащаше вноските в частни пенсионни фондове. Няма вина, за да плаща с намалението на пенсията си, защото тези пари са платени, не са пари, които някой дава като бонус и печалба. Ще ви кажа и нещо позитивно. Има инициатива и аз съм част от тази инициатива на гърци от чужбина, които се занимават с инвестиции. Аз съм в България от 13 години. Има гърци в цял свят, които се занимават с инвестиционни фондове, професори... Правим група, за да осъществим комуникационна верига между нас и да помагаме на родината си с каквото можем.

С инвестиционни проекти, с идеи...

С инвестиционни проекти, туристи, които могат да дойдат в държавата, с идеи, които могат да докарат растеж.

Колко сте?

Засега сме сто човека, но смятам, че можем да бъдем и повече от 3000 човека, защото знам, че в Америка и Англия има много професионалисти, които работят с години. Допълнително има... Да не забравяме, че извън тези 11 млн. гърци, които живеят в страната, има още 11 млн. в цял свят - второ и трето поколение, и те са по-чувствителни към самата държава от хората, които идват отвътре като мен. Има голям интерес и хората правят всичко възможно да помислим като групи върху нови идеи и да накараме например фирми, с които работим, да мислят за проекти и възможности за инвестиции в Гърция. И да помогнем на държавата. Очаквам, че ще има намаление на данък печалба след изборите, това ще помогне на икономиката и допълнителна помощ за туристическия сектор, който е уникален, но има нужда от инвестиции.

Като бизнесмен каза, че си от 13 години в България. Усещаш ли проблеми в икономическата среда у нас?

Да, проблеми има винаги, защото не се решават когато трябва. България е прекрасна страна и успя с много трудности да има перфектна макроикономическа картина, а правителството не прави достатъчно, за да покаже и докаже тази картина пред цял свят като пример: станахме една изключителна държава и мислим, че тук е правилно място за инвестиции в ЕС. Например да дойдат да инвестират китайци.

Тоест за икономиката не се прави достатъчно и тя зацикля. Усеща ли се това в последната година?

Усеща се, защото смятам, че България може да прави много повече за себе си и за има ефект за хората от тези допълнителни чужди инвестиции. Държавата може да излезе напред и да каже аз съм много добра и ето моите резултати. Държавата има нужда от маркетинг, както една фирма. Хората трябва да знаят това.

Трябва да се продаваме добре.

Точно така.

Благодаря за този разговор. Христос Морутис с оптимистична теория за България и възможностите.

Не само за България. Мисля, че Европа ще върви по-добре, очаквам, че ще върви по по-добри пътеки и това ще има ефект върху нас, малките страни в този регион. Обаче трябва и ние да внимаваме, за да можем да спестяваме и да имаме за трудни моменти. Нещо, което научихме от тази криза.