Едуард Стойчев: В складовете признават, че отдавна не са виждали прясно месо
Едуард Стойчев: В складовете признават, че отдавна не са виждали прясно месо / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Интервю на Йовка Йовчева с председателя на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев
52095
Интервю на Йовка Йовчева с председателя на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев
  • Интервю на Йовка Йовчева с председателя на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев

В България почти не се продава прясното месо, масово се предлага дълбоко замразено месо, което прави и цената му по-ниска от тази в останалите европейски страни. Констатацията е на председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата/ДКСБТ/ Едуард Стойчев. В интервю за рубриката „МеждУредие" на Дарик кафе той коментира, че само родното производство би могло да реши проблема с качеството на предлаганите храни, защото в момента над 80 процента от месото в България е вносно.

Едуард Стойчев прогнозира, че цените на храните ще продължат да вървят нагоре, ако не се озаптят цените на енергоносителите. Макар че очерта по-скоро стабилна картината за повечето стоки на едро на родния пазар, Едуард Стойчев посочи, че брашното и олиото са тръгнали плавно като цени нагоре, засега необосновано. За предстоящите празници обаче шефът на ДКСБТ отново посочи, че ни чака с 20 процента по-скъп Великден от миналогодишния.

Преди дни прогнозирахте 20 на сто по-скъп Великден спрямо миналогодишния. Естествено или изкуствено завишаване на цените наблюдавате вие през призмата на цените на стоките на едро?

Въпросът е хем прост, хем сложен - реално погледнато има няколко обективни причини общата потребителска кошница за Великден да бъде с двадесетина процента по-скъпа, но като че ли в момента започвам да ставам лек оптимист по простата причина, че министър Найденов полага големи усилия и доколкото виждам, ако говорим за една част от великденската кошница, яйцата започнаха да поевтиняват леко. Друг е въпросът защо поскъпнаха толкова рязко и защо поскъпнаха толкова необосновано. С агнешкото месо проблемът е що-годе стабилен - опитват се животновъдите да вдигнат изкупната цена на килограм живо тегло с един лев, тоест търсят си тези седем лева на килограм за разлика от шестте лева миналата година.

И обявена преди месец.

Да, и обявени преди месец. Тоест те наистина казаха, че ако могат да продават на миналогодишната цена, биха били доволни. Сега естествено колкото повече наближава празникът - хайде да пробваме да видим едно левче дали ще можем да избутаме нагоре. Едно левче живо тегло веднага става два лева, когато ние си го купим в магазина, така че моите наблюдения са, че реално в момента на 6,50 лв. се продава агнешкото месо, което означава, че пак ще имаме леко поскъпване. Защото това значи един лев в магазина.

13-14 лв.

13-14 лв. - това според мен, ако така внимателно специалистите сметнат, е цената, която търговецът на едро може да даде, защото той ползва кожата, главата, карантиите. Смятам, че цената на чистото месо в магазините средна цена около 15-ина лева . С търговската надценка на магазина това е нормалната цена за Великден. Ще видим дали ще успея да позная.

Март мина под знака на цената на яйцата. Всички медии се занимавахме с това, оказа се и властта. Какви са цените на едро в момента на яйцата, имаше куп обяснения, ще успеем ли да ги свалим под 30-те стотинки?

Те слязоха под 30-те стотинки на едро твърдо. Последният бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, които вчера погледнах, е 29 стотинки средна цена за страната, като в определени градове - мисля, че в Северна България, в Силистра - дори има цена на едро 23 стотинки. Средна цена за цялата страна - 29 стотинки. Така че цената слезе под 30 стотинки. Друг е въпросът, че реално погледнато в магазините ситуацията е малко по-друга, дори големите вериги магазини, които се бият в гърдите, и твърдят, че са дискаунтъри. Там цената под тридесет и няколко стотинки, почти 40 стотинки не е паднала. Това е проблем за мен. Така че нашите производители наистина започнаха да свалят цените, като аз не съм съгласен с това изказване на председателя на птицевъдите, че видите ли много странно ми звучи в пазарна икономика и страна от Европейския съюз как се дават едни обяснения: ние обещахме, сега ще свалим цената, но няма да допуснем внос отвън. Това ми звучи буквално еретично. Кой може и кой не може да допуска внос отвън и кой може да каже ние сега понеже сме обещали на министъра, ще сваляме цената. Според мен това са популистки изказвания, цената се сваля на пазарен принцип, защото наистина се оказа, че българското производство, България колкото и странно да звучи се оказа адски много подготвена за пръв път за новите условия от 1 януари. От 117 големи производители на яйца, само девет не бяха изпълнили условията, което е малък процент. Ако погледнем в Европа, 12 държави от 27 чакаха до последния момент, до дванадесет без пет да изпълнят изискванията и пак не са ги изпълнили.

Да де, ама изискванията за начина на живот на щастливите кокошки все още са основен аргумент за този скок на цените и ако добре цитирам и ваши данни с проучвания в европейските страни, в Испания стартовата цена на яйцата тръгва от 19 стотинки, в Гърция - около 23-25. Тоест няма шанс ние преди Великден да свалим цената в магазините до около и под 30 стотинки.

Мисля, че няма да успеем да го направим. Това е лошо, защото в цяла Европа се получи едно сътресение. То се получи доста бързо, но интересно - моите наблюдения показват, че ние винаги се движим малко инертно, тоест последни вдигахме цените досега и когато тръгнаха да падат цените в Европа, ние последни ги намалявахме. Сега при яйцата се получи точно обратното - в момента, в който избухна проблемът и яйцата в България бяха 33 стотинки на едро, в Холандия имаше яйца в турските магазини по 10 евроцента. Десет дни след това скочиха на 14 евроцента, там се получи един скок точно като при нас - при нас 35 на сто, при тях 40 процента за много кратък период от време. Но в момента нашите търговци и производители реагираха, дето се казва, преждевременно и успяха да вдигнат цените много по-рано, отколкото това се случи в европейските държави.

Уви, не се очертава да ги свалят бързичко. Въпреки че напрежение се отчита, дори четох, че немска верига е спряла да продава на чехите в пограничен район....

Да, защото изкупуват големи количества. Вижте истината е следната, положението е съвсем простичко: най-големият производител на яйца с цел търговия и външна търговия в Европейския съюз е Полша. В момента, в който поляците си приведат фермите в европейските изисквания и започнат отново да заливат пазара с евтини бели полски яйца, моментално цената ще си дойде на мястото и ще бъде приключена цялата тази сага. Защото няма как нашите производители да обясняват: ние ще сваляме цената, защото идва празник и сме обещали, пък видите ли да няма полски яйца. Поляците в момента, в който могат да слагат прословутия печат, че яйцето е от щастлива кокошка, край с надценките и високите цени.

Много време отделихме на яйцата през предходните седмици. Какво се случва с останалите продукти. Не можем да ги изредим всичките, но има ли скок, наблюдава ли се тенденция в някои основни хранителни продукти.

Слава богу, много е стабилна картината на другите цени на пазара на едро в България. Това ме радва и съм спокоен, че в близките месеци не се очакват някакви ексцесии. Имам леки притеснения що се касае до цената на брашното, която много странно и неоправдано, пълзешком с по една стотинка на седмица се вдига нагоре. Също бих споделил и за цената на олиото. То също започна да поскъпва с около 10 стотинки на литър за два месеца, при положение че цената му на международните пазари, примерно на борсата в Амстердам е с 200 долара на тон по-ниска. Но ние в България имаме странни пазарни механизми. Тук нашите производители така наречени, защото трудно мога да нарека производители на олио в България, има малко хора, които наистина произвеждат олио от българска суровина, другите рафинират нерафинирано олио, което се купува от Амстердам, което аз цитирам, че е с 200 долара на тон по-ниска цената. Те се оправдават с това, че видите ли слънчогледът свършва, идва новата реколта, не знаем каква ще бъде цената, носят се слухове, че 17 до 20 процента са измръзнали посевите, може би това също се използва като аргумент. Иначе другите цени са стабилни.

Стабилни, достатъчно високи на фона на европейските и на фона на доходите, които получаваме спрямо европейците. Миналата година имаше сериозни трусове с цената на захарта, уви тя сега е стабилна на фона на онзи голям скок, но стабилно висока.

Много хубаво го казвате стабилно висока, защото от 1,30-1,40 лв., достигайки 2,40 лв. сега ние се радваме, че тя стои стабилна на 2,07 лв., което е много далече от 1,40 лв. Но наистина стои стабилно, така че се надявам, че няма да има някаква ексцесия там. Чух едно изказване, че по принцип в световен мащаб цената на захарта върви нагоре, но аз пак казвам, че при нас тази захар толкова много поскъпна, така че смятам, че изпреварващо ще остане сравнително стабилна на високите си нива.

Докога нагоре тези цени. Всяко увеличение на цените на горивата, веднага води до лавина с очаквания на българите за по-високи цени на продуктите, които купуват, а като че ли в много от стоките, които ние пазаруваме, сме минали дори европейското ниво.

Това е най-големият проблем и аз въпреки че разбрах, че ми се сърдят в някои среди, че правя такива изказвания, но високата цена на горивата, на газта, която се използва за производство и отопление, моментално, много бързо рефлектира върху евтините стоки, тоест върху тези стоки, които наистина ползва най-бедната част от населението, социално слабите. Защото всичко се превозва с камиони, контейнери и когато една стока е много евтина и обемиста, веднага повдигането два пъти на разходите за транспорт й се отразяват. То е ясно, че когато караш скъпи хладилници с един контейнер, много малко се отразява цената на транспорта. При евтините стоки моментално влияе и то много осезателно. Така че това е едно много сериозно притеснение, което има у мене и наистина ако енергоносителите продължават да поскъпват с такива темпове, нищо добро не ни очаква що се касае до цената на храните и според мен колкото и да не искам да бъда лош пророк, ако не се озаптят и не утихнат цените на енергоносителите, цените на храните ще продължават да вървят надолу.

Казахте най-ниските, плодове и зеленчуци - това ли имахте предвид?

Имам предвид хляб, плодове и зеленчуци, мляко. Тези неща, които са сравнително евтини и се ползват масово от по-бедното население, които също се транспортират с камиони, за производството на които се ползва газ.

Беднотията кара българина все по-често да се съсредоточава върху цените и все по-малко върху качеството на онова, което си купуваме и консумираме. Наистина някои от стоките са по-евтини в сравнение с европейските, но едно ваше проучване наскоро доказа нещо, което май ние си знаем - че ядем далеч по-некачествена храна.

Това е истината и тази истина е много неприятна. Моите проучвания показват, че в складовете за съхранение примерно на месо в България съхраняват само дълбоко замразени меса. Тоест ние бих казал, че в определени магазини, които се снабдяват директно от някои български производители, само там бихме могли да си купим някакво прясно месо, най-вече агнешко, защото телешко месо аз не съм виждал по магазините от десетилетия. Ние ядем само говеждо месо. Така че те и производителите на месо и колбаси изнесоха тези данни. Няма как, при положение че 80 процента от свинското месо и 90 на сто от телешкото месо в България е внос, ние сме зависими само от това какво ще внесат търговците на меса. Месото не може да бъде съхранявано по друг начин освен дълбоко замразено. И тук вече изниква моралният въпрос - за да постигнат тази ниска цена нашите търговци, защото наистина месото в България е на сравнително ниска цена дори сравнено с околните страни.

Два пъти по-евтино от Европа.

Да, по-евтино от Европа. Ясно е, че ние не ядем това, което ядат те. И въпросът е колко дълго време е стояло това замразено месо преди да бъде внесено отнякъде и да бъде пуснато по нашите магазини.

Размразено по специална технология.

Ами няма как. Аз съм ги проучвал, питал съм тези бази, които съхраняват месо, буквално отговорът е „Не сме виждали много от отдавна прясно месо!". То няма и как да влезе. Влизат само хладилни ТИР-ове, хладилни камери, месото влиза оттам излиза отива по магазините и явно, че там го размразяват и ние си го ядем.

Какви са лостовете държавата да реагира в тези случаи? Едновременно да защити по някакъв начин нормални цени по джоба на българина спрямо настоящите му доходи, от друга страна, наистина да имаме и прясно месо.

При пазарна икономика, при членство в Евросъюза държавата има един-единствен лост и той се казва развитие на собственото производство. Когато имаме развитие на собственото производство, тогава ще можем да реагираме адекватно. Пътувам всяка година в развитите държави и гледам, проверявам данни. В Германия, която е северна държава, 50 процента от хранителните продукти са собствено производство, във Франция са 60 на сто собствено производство. А тук, в България преди малко цитирахме едни данни, да вземем средно 15 процента собствено производство. Когато ти си зависим на 85 на сто от вноса и вноса, държан от няколко на брой едри вносители, които разполагат с бази и капитали, ти си обречен да не можеш да бъдеш конкурентоспособен. Когато имаш собствено производство, когато имаш свръхпроизводство на някаква определена стока и всеки един български производител търси реализация и пазар - оттам се определя високото качество, оттам се определя и ниската цена.

Научих преди ефир от вас за тази любопитна инициатива, че в Гърция в момента масово производителите се опитват директно да търсят пазар на своите стоки, директно, без посредника - големите вериги магазини.

Това е много успешна инициатива в Гърция и се оказа, че там тя се развива масово и буквално офертите вървят в интернет. Това се ползва и там в големите вериги магазини цените са започнали осезаемо да спадат, защото хората си купуват директно от производителите. Да не говорим, че разбрах, че там и самите общински власти са намесват и заплащат накуп цената на определен камион стока и след това събират парите от населението, което си купува по малко. Това според мен в България няма как да стане, въпреки че и Гърция е държава членка на ЕС, но ние със закона за храните нямаме възможност да продаваме храна от превозни средства, това е абсолютно забранено, така че мисля, че по инициативата на Гърция няма как да тръгнем. За мен трябва да има развитие на общинските и местните пазари.

Анонсирахте неотдавна, че скоро България ще има законови регулации, които ще ограничават надценките, които големите вериги и магазини слагат върху продаваните стоки. Реалистично ли е скоро да има такива промени в закона за защита на конкуренцията.

Съвсем реалистично е да е скоро. Имахме една среща на 2 април, защото излезе оценката на въздействието на закона, която наистина колкото и да не я харесат, естествено, тези, срещу които тя е направена, тя е много добре направена, балансирана, изследван е европейският опит, цитирани са подобните закони във всички европейски държави и тази оценка на въздействието наистина казва, че в България в момента имаме нужда от някаква законова регулация. Като казвам регулация нямам предвид, имаше такава идея, понеже аз съм един от основните участници в работната група, имаше такава идея да бъде фиксирана някаква надценка, не по-голяма от 20-25 процента, което е нормалната надценка за продажба на дребно. Но това също не е пазарен механизъм и сега в момента сме минали на идеята просто да бъдат договаряни условията между търговеца, производителя и съответната верига, която разполага с прекомерна пазарна мощ да бъдат договаряни на чисто, тоест цените да бъдат нето-нето, без абсолютно никакви скрити условия. В тази оценка се оказа, че ние бяхме открили 17 такси и бонуси, с които може да бъде извивана ръката на българския производител или вносител, хората са направили оценката, че там са ги цитирали 37 различни скрити такси. Просто не знам какви екипи наемат тези големи търговци, за да могат да им измислят 37 скрити, завоалирани такси, с които да тормозят и да свалят цената на нашите производители.