Джон Байърли: Визитата на Джордж Буш беше много успешна
Джон Байърли: Визитата на Джордж Буш беше много успешна / netinfo
Американският посланик Джон Байърли в интервю на български език в "Седмицата" на "Дарик" радио.

Ще говорим на български, по традиция, нали?

Ако искате.

Коя е новината от посещението на Джордж Буш? Каква е вашата оценка за това посещение?

Мисля, че изобщо визитата беше много успешна на президента Буш. Имаше възможността да обсъди подробно и с президента, и с премиера въпросите, като например ситуацията в Ирак, в Афганистан и да чуе мнението, то е много важно, на двамата български лидери за възможна резолюция на статута на Косово. А тук аз искам да подчертая, че не става дума за един протоколен, безплоден разговор, с писмени бележки, а за съществен, свободен разговор и истински обмен на идеите и мненията. Аз знам, че президент Буш особено високо оцени дискусията за Косово, тъй като знае, че и президентът, и премиерът имаха и своите преки контакти с лидерите в Сърбия и Косово през последните месеци. В своята дипломатическа кариера аз присъствах на много такива срещи на равнището на президента и бих казал, че тук дискусията в тези срещи беше изключително дълбока и съществена, и поради това за нас много полезна.

Хайде да обсъдим основните теми от тези срещи. Да започнем с Косово. Вие сам подчертахте точно тази тема. Къде се срещат и къде се разминават българските позиции? Американската позиция е много ясна и проста - Косово трябва да бъде независимо. Българската е с повече условности. Къде е допирната точка?

Не виждам толкова тази условност. Съгласихме се, че най-доброто решение за Косово е Косово да получи независимостта чрез резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и колкото може по-бързо. В същото време сме съгласни с България, че за Сърбия. . . че Сърбия трябва да има ясна европейска перспектива. Остава отворен въпросът за сроковете. Какво точно означава колкото може по-бързо. Това беше един сюжет на разговори на президента Буш с президента и с премиера ви.

Кое е по-важно - по-бързо или ООН?

Бих казал, че ООН е много важно, защото без съгласието на международните институции независимостта на Косово ще бъде без контрола и това ще бъде много опасно и за Косово, и за Сърбия, и за целия регион.

Тоест, САЩ няма да признаят бързо независимост на Косово, ако ООН не е готово още за това.

Ами, сега се водят доста интензивни разговори в Ню Йорк, в ООН. Не искам да предскажа как, какъв ще бъде изходът, както казват руснаците - поживьом, увидем.

Друга тема бяха руснаците и противоракетният щит. Всъщност какво е готова да направи Америка за защитата на България? Българските политици поставиха въпроса този ракетен щит от Чехия и Полша да се разпростре и над България. Какъв е отговорът на Америка?

Вижте, това е много сложен въпрос, който всъщност и сега се обсъжда сред експертите в НАТО. Слава богу, че експертите го обсъждат. Аз не съм, далеч не съм експерт, но бих казал, че водещият принцип в НАТО е, че трябва да бъде еднаква гаранцията за сигурността за всеки член на НАТО. С две думи, тоест сигурността в НАТО, в контекста на НАТО трябва да е неделима и това значи, че в крайна сметка имаме задължение да намерим начин да отговорим на загриженостите и на България. Какъв ще бъде точният отговор, ще видим.

А Америка готова ли е да инвестира в противоракетна защита и заради своите войници в България в тези съвместни бази?

В съвместни бази не, не бих направил съединения между тези неща. Те са различни неща. Бих казал само, че сега в НАТО се обсъжда този въпрос, за да се намери решението, което ще бъде добро за България.

Впрочем, за съвместните бази кога ще бъдат готови техническите споразумения окончателно, за да заработят те...

Аз бих казал, че след няколко месеца всички тези технически споразумения ще бъдат готови. Експерти работят над тях сега.

Друга тема - визите. Впрочем българите могат да отговарят на американците за базите по начина, по който американците отговарят на българите за визите. Ние имаме сложни процедури, има обществено мнение, което е против, само че ние не го правим, а защо Америка се оправдава с това за визите?

Президентът Буш мисли, че системата на визи за САЩ се нуждае от реформа. Той много ясно и многократно е говорил, ако, да кажем, за войниците и базите, че не е справедливо, да кажем, българските войници да служат рамо до рамо с американските войници в Ирак или в Косово, и в същото време българските граждани да не се ползват със същите права както другите ни съюзници. Но политиката за визи в САЩ се прави не от президента, а се прави от Конгреса и президентът Буш предложи на Конгреса

да работят заедно за нови закони, водещи към един нов, по-свободен режим за визите. Аз много се надявам, че ще видим напредък в тази насока, но все още е рано да говорим за срокове. Сроковете. . . Но желанието ни за реформа ясно го има.

И все пак сроковете, Ваше превъзходителство. Аз имам син на осем години. Искам докато навърши 10 да го заведа в САЩ. Да му вадя ли виза или да изчакам малко?

Вижте, не е много сложно да получиш виза за Щатите. Повече от 75 процента от българите, които търсят американска виза, получават виза.

А какъв е процентът на отказите, до който трябва да се стигне, за да не се притеснява Америка от българите?

Няма ясна граница. Това е много. . . Аз много често чувам този въпрос. Зависи от много... Не само от равнището на отказите.

А за какво най-често отказвате?

Отказват от съмнението, че човек, който търси визата за туризъм, ще се върне в България. Досега прекалено много българи, които получават виза за туризъм, остават в Щатите и работят нелегално.

Прекалено много.

Прекалено много.

Колко? Колко много?

Не мога да кажа. Прекалено много досега.

А има ли статистика?

Вероятно има статистика, но няма сега...

Да поговорим за статистиката на американските инвестиции в България. Друга тема между. . . на срещите на президента Буш. Постави ли той въпрос за проблем с конкретна инвестиция, конкретна фирма, конкретна инвестиция с проблем в България?

Трябва да кажа тепърва, че президентът Буш поздрави и президента и Първанов, и премиера Станишев за икономическия успех и растеж на България през последните години. Сега най-големите чуждестранни инвестиции в България са американски - AES-"Марица Изток", и AIG-БТК. Интересът на инвеститорите от САЩ и Европа продължава да расте. Аз бях свидетел на това, когато бях с Елена Поптодорова на посещението ни в Щатите, но президентът Буш също така каза, че капиталът отива там, където условията за бизнес са най-благоприятниq и едно правителство трябва да способства, а не od пречи на потока на този капитал.

Но не говори с конкретни случаи?

Аз мисля, че общото правило важи и е важно без да говоря за детайли и всички ние знаем за тези прословутите дела.

Прословутите дела?

Дела с пречки на инвестициr.

Впрочем, ще участва ли "Шеврон" в петролопровода Бургас - Александруполис?

Не зная. Трябва да питате "Шеврон". Не съм представителя на "Шеврон".

Понеже българският президент покани американските инвеститори точно в енергийните проекти. Готова ли е Америка да отговори на тази покана?

Това е въпрос конкретно за компанията, не за американското правителство. Наш. . . Моята работа като посланик е да съм сигурен, че американските компании знаят за предимство, за възможностите в България. Всъщност това беше целта на моето посещение в Щатите през май месец, а решението дали да дойдат в България, това е за компанията и това зависи от инвестиционния климат, от много фактори.

Как Съединените щати подкрепят България в противодействието на престъпността и корупцията? От нашата гледна точка в "Дарик" радио ние имаме подкрепа на Ю Ес Ай Ди, американската агенция, да правим тук едно предаване "Твоето право". А глобално погледнато, как Америка подкрепя България?

По много различни начини. В посолството имаме представители на "Сикрет сървиз", на ФБР, на Министерството на правосъдието на САЩ, които работят всеки ден в тясно сътрудничество със своите колеги в МВР, в Министерството на финансите и с прокуратурата по конкретни съдебни дела и углавни дела. Подпомагахме чрез Ю Ес Ай Ди създаването на българските институции, както например Националният институт на правосъдието, за да подкрепим вашите усилия за реформа в съдебната система. Наскоро обявихме нова програма за професионално обучение за прокурори с подкрепа на главния прокурор Борис Велчев. Но главното в тази борба с корупция, с престъпността зависи не от САЩ, зависи не от Европейския съюз, зависи не от изказванията на американския посланик, а главното зависи от политическата воля на българските лидери и от изискванията на българския народ за напредък в тази насока.

Преди 6 месеца в едно интервю казвате - лидерите трябва да покажат по-силна воля за справяне с корупцията.

Да.

Шест месеца по-късна виждате ли по-силна воля от тогава?

В своята дискусия с премиера Станишев президентът Буш го поздрави с много тежки решения, които г-н Станишев е направил наскоро в тази насока.

Всъщност той го е нарекъл Мистър Клийн, което ще рече Г-н Чистота, Г-н Чист, обаче четох коментари, че това можело да значи и - господине, почистете се.

Не, аз бих казал, че това се отнася по-скоро положително към премиера.

Какво ще прави фондация "Америка" за България? Всъщност на кого точно ще бъде тази организация като юридически лица, какви пари ще има и за какво ще ги харчи?

Нека аз да говоря малко по-детайлно за това, защото нямаше достатъчно досега информация в българската преса, медии, за това. Президентът обяви създаването на фондация "Америка за България". Това е нова и ще бъде нова, частна, благотворителна фондация и нейните активи са вече на стойност около 200 милиона долара и те са от приходи, от инвестициите, които Българо-американският инвестиционен фонд е направил в български компании, успешни, разбира се, български компании, през последните 15 години. Фондацията всъщност ще подкрепя предприемачеството, развитието на лидерски умения и учения, филантропията на частния сектор и също така ключови сектори в българската икономика, като например туризъм и високата технология.

Имате ли идеи за конкретни проекти, за които може сега да разкажете?

Още не, все още не. Тези решения ще се правят от един борд на настойниците. Настойници, борд на настойници, който все още е в процес на създаване. Аз си мисля, че през есента ще има повече яснота върху това кой ще бъде в този борд и какви конкретни ще бъдат първите грантове, първите грантове, да.

Либия - друга голяма тема. Президентът Буш би трябвало да е получил декларацията на българските медии, впрочем подписана и от Радосвет Радев, който е начело на "Дарик" радио.

Получи го.

Това е декларацията от Рим.

Получи го. Аз получих тази декларация и лично я връчих и разказах за това в своя брифинг с президента преди неговите срещи.

Медиите, българските медии настояват за конкретна финансова помощ за Либия от Америка, чрез нейните фондове и от богати американски компании, за да построи болница в Либия за СПИН, международен център за Северна Африка срещу този проблем. Президентът Буш не даде много ясен отговор дали ще се включи Америка в такъв фонд със своите фондове.

Ние вече сме включени във фонд за подкрепа на заразените деца в Бенгази, нашите лекари са взели пряко участие и сме вложили парите, повече от досегаЕ пол милиона долара, очаквам тази сума да расте, но важното е също политическата подкрепа и надявам се, че и Либия, и българите разбират, че за нас каузата на сестрите е много болен въпрос и ние ще направим всичко възможно сестрите да се върнат у дома си колкото може по-бързо.

Ще приемат ли Съединените щати размяна на атентатори от Локърби Меграхи срещу сестрите?

Не, не. Те не са свързани, те са абсолютно различни неща.

Извън протокола какво направи най-голямо впечатление на Джордж Буш в София? Какво ви казваше извън формалните неща?

Знаете, аз имах честта и възможността да пътувам заедно с президента много в колата му и да говоря с него за нещата, които видяхме през прозорците на тази огромна лимузина.

И какво коментирахте, какво коментирахте?

Той няколко пъти изрази учудване колко близо изглежда планината до града. Вижте, както той каза на официалния обяд в Бояна, президентът е човек от Тексаската пустиня и аз имах представа, че за него планините все още са нещо доста екзотично.

А организацията на посещението? Имаше много коментари за мерките за сигурност. Аз съм бил във Вашингтон, около Белия дом не е така, както беше сега в София, с толкова много мерки. Защо?

Има около Белия дом тези мерки, но те не са видими. Авангардът на Белия дом, "Сикрет сървиз", екипът на президента, всички бяха много доволни от професионализма, изключително високо ниво на подкрепа от българската страна, безсъмнено. Но тук аз бих искал да добавя една дума, може би на извинение към софиянците. Аз знам, че подготовката за посещението и особено тези мерки за безопасността създадоха за вас немалко трудности. От една страна те са неизбежни, но все пак за вас неприятни и много съжалявам за това и много сме признателни за проявеното разбиране.

Знаете ли, във вестниците имаше и други коментари: нека Джордж Буш да заживее у нас, защото пък беше толкова спокойна и добре организирана София.

Аз съм за това - нека Джордж Буш да живее с нас, нека Джордж Буш да идва по-често в София, в България.

Впрочем каза ли ви, че ще дойде като турист и на вас, сериозно ли беше това или просто любезност?

Ами, той каза това. Не знам, не мога да коментирам доколко това беше сериозно, но от президента зная, че неговият срок ще завърши и като свободен, независим гражданин възможно е, че ще дойде в България, много се надявам.

Имаше ли сериозни заплахи, оценявате ли от гледна точка на вашите служби някои от заплахите в София като сериозна - македонският студент, арабският снайперист, които били задържани?

Не искам да коментирам конкретно за сигурността.

Накрая, какво следва в българо-американските отношения, кой кога ще бъде на гости от българските държавници в Америка, кой е следващият високопоставен американец в София?

Сега е вашият ред. Ще видим кой ще бъде следващият висок български лидер във Вашингтон. Много се надявам, че може би не на равнището на президента, но сигурен съм, че ще имаме визити, посещения от американските лидери от Конгреса, от администрацията в тази година и в следващата до края на моя мандат.

Впрочем забравих да ви питам имаше ли гафове, протоколни? Много се говореше за знамената, даже ние като слагахме пред "Дарик" радио сега, за да ви посрещнем, това е наш подход, като идват чужди посланици, знамето много гледахме как да се сложи, да гледа задължително на север, нали, никога на юг. Вярно ли е това?

Не, не знам, не знам. Ако бяха гафове, не казаха за тях на посланика, може би справедливо.

Какви са вашите планове в България? На море в България ли ще бъдете това лято?

Надявам се, защото имам две дъщери, те са сега с нас в София. Едната следва в колеж, но сега е лятото, тя е сега с нас в София и те много настояват да видят Слънчев бряг, Златни пясъци, Черно море и има ли един отец право да откаже на дъщерите си.