Джон Байърли: Американските интереси са в по-добри отношения с Либия
Джон Байърли: Американските интереси са в по-добри отношения с Либия / netinfo

Интервю с американския посланик в София Джон Байърли в „Седмицата” на Дарик радио

Кажете сега това, което не знаем за американския принос за освобождаването на сестрите?

Аз си мисля, че вие и българите вече много знаят за това. САЩ, Великобритания, ЕС и България, ние всички заедно създадохме международния фонд в Бенгази през 2005 година. И както е казвала колегата Елена Поптодорова, на най-високите нива ние всички, а ние винаги сме казвали на либийците доколко е важно сестрите, медиците да се върнат у дома си.

Някои коментират, че това е успех на меката сила, предлагана от ЕС, пред твърдия подход, който следват САЩ спрямо диктаторите.

Вие преди малко говорехте за тихата дипломация. Аз по-скоро бих говорил за частната дипломация. Ние от страна на САЩ не винаги много публично сме говорили за нашите беседи с либийците, но това не означава, че тези разговори бяха тихи. Понякога частната дипломация е много силни, дори гръмка. И в крайна сметка аз си мисля, че либийците разбраха, че нивото на отношенията със САЩ, които те бяха искали да имат, са всъщност невъзможни без освобождаването на сестрите.

А как гледат САЩ на ядрената технология, която Франция подари на Либия?

Аз съм чел за това само във вестниците. Аз си мисля, че нашата позиция е доста ясна - че ако тази технология, тази ядрена технология е за мирни цели, тогава нямаме нищо против. Това може би е разликата между Либия сега и Иран, защото според нас няма съмнения, че Либия ясно се е отказала от ядрената си програма що се касае до оръжия за масово унищожение. И затова, ако наистина технологията е за мирни цели, то тогава не можем да имаме нищо напротив.

Сигурни ли трябва да се чувстват американските граждани в Либия? Ако кажете, че за американците е сигурно, сигурно е сигурно и за българите.

Ние имаме много малко американци сега в Либия. Аз мисля, че това число ще расте сигурно с времето, защото сега една голяма пречка е отстранена, от наша гледна точка, за по-добри отношения с Либия. Що се касае, що се отнася до българските граждани в Либия, това по-скоро е въпрос за българското правителство.

Трябва ли според вас да има процес за реабилитация на сестрите, които все пак се завърнаха осъдени като виновни от гледна точка на либийското законодателство, трябва ли да има международни процедури, които да ги оневинят?

Трябва да кажа, че ние бяхме малко разочаровани от последните изказвания от Триполи. Вижте, аз бях много приятно изненадан от реакцията в международната преса, че сега като че ли се отваря нова страница в търговските, да кажем, възможности с Либия. И според мен продължаване на обвиненията това не е в дългосрочен интерес на Либия, особено когато те се нуждаят от международните инвестиции.

Ще инвестират ли САЩ в Либия, ако тя скъса дипломатическите, финансовите и икономическите си отношения с България и продължи да настоява това да стане с целия арабски свят?

Трудно, много трудно ми е да вярвам, че Либия би скъсала отношенията с България. Това е много хипотетичен въпрос. Бих казал само, че ние искаме по-добри отношения с Либия, ние бихме искали повече американски инвеститори да влагат своите пари в Либия, защото това е една гаранция Либия да се развива по-нормално.

Г-н посланик, вие сте откровен човек и винаги сте оценявал и моралната страна на въпросите, които обсъждаме. Какво кара САЩ и вас лично сега да вярвате на Кадафи, с когото бяхте в толкова лоши отношения и който е давал толкова примери, че през няколко години или сваля самолети с терористи, или взривява дискотеки, или задържа безпричинно затворници, както беше случаят с българките. Какво ви кара сега да вярвате и да променяте отношението си към Кадафи?

Аз мисля, че тук става дума може би не за вяра, а за надежда и всичко трябва да се налага на интересите. Американските интереси са в по-добри отношения с Либия. Либийските интереси много ясно са се променили за последните години. Те се отказаха от ядрената си програма, те се отказаха от подкрепата си на тероризма и ние повторно заявихме, че тези промени в действията на либийците ще имат отговор от САЩ. И затова ние отново открихме посолството в Триполи и се надяваме много скоро, след няколко месеца, с ОК, със зелена от Сената да изпратим отново първия американски посланик в Триполи за повече от 30 години. Винаги има проблеми в отношенията между страните. Трябва да фокусираме на положителните неща и трябва да имаме по-отворен диалог и да се опитваме да изправим тези неща, които невинаги вървят добре.