Джевдет Чакъров: Парк „Странджа” ще бъде опазен
Джевдет Чакъров: Парк „Странджа” ще бъде опазен / снимка: WWF
Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров в студиото на “Седмицата” на Дарик радио.

Да изясним, в момента Природен парк “Странджа” защитена територия ли е или не е защитена територия?

Природен парк “Странджа” в момента си е с такъв статут. Такъв, какъвто е заложен в заповедта на министъра на околната среда и водите от 24 януари 1995 година и няма никаква промяна. Ние едва вчера получихме по официален път в Министерството на околната среда и водите решението на тричленния състав на Върховния административен съд.

Тоест от вчера тече 14-дневния срок, в който вие ще обжалвате?

Нашата позиция беше ясна още в самото начало, в деня на решението на тричленния състав на ВАС. Получихме информация за това решение. Аз веднага обявих, че решението на тричленния състав на ВАС категорично ще се обжалва от наша страна.

Това е решението, да припомним на слушателите, за обявяване за нищожна заповедта на министъра на околната среда от 1995 година за обявяване на “Странджа” за природен парк, но то не е влязло в сила. Тогава налага ли се да издавате заповед за забрана на всякакви дейности, които застрашават природата на “Странджа”, както искат от вас?

В случая не е необходимо да се издава такава заповед. Естествено аз имам такава готовност ако се налага, но в случая не се налага и ще кажа защо, защото решението на съда не е окончателно и не е влязло в сила. То подлежи на касационно обжалване и ние ще направим това пред петчленния състав на Върховния административен съд и в зависимост от решението на петчленния състав на ВАС, аз като министър на околната среда и водите вече представих моята позиция, която още веднъж ще потвърдя пред вас и пред всички слушатели на Дарик радио, че ще направя всичко възможно, което ми предоставя като правомощие природозащитното законодателство, така че Природен парк “Странджа” да бъде с такъв статут. Това е категоричната воля на правителството и на Министерството на околната среда и водите.

Прав ли е Върховният административен съд, че не са ясни границите на парка? Вие сте в положението да обяснявате действия на вашите предшественици още от 1995 година. Според вас лошо ли са описали парка през 1995 година?

Не, паркът е описан подобаващо. Границите са визирани ясно и точно. Аз не приемам, че има неясноти относно границите на парка.

Това, което четох, очаква се имотите, които влизат в парка да бъдат упоменати с номер и граници па кадастрална карта, но 1995 година не е имало кадастрална карта, как да бъде описано?

Точно така. Аз не бих искал да коментирам и няма да коментирам съдът, но мотивите на съда, които са представили решението са категорично неприемливи за Министерството на околната среда и водите. Ние изразяваме нашето категорично несъгласие с така постановено съдебно решение и мотивите, както вече посочих. И ние наистина ще предприемем незабавно мерки за процесуална защита на парка пред по-горната съдебна инстанция. Както казах и преди малко, ще обжалваме това решение и с мотивите, които ще представим, аз се надявам на едно решение, което ще удовлетвори всички нас.

Сега трябва да обясните обаче, да дадете отговор на въпрос, който отправи задочно и председателят на Върховния административен съд на нарочна пресконференция, бездействало ли е правителството? Какво направихте вие за Природен парк “Странджа” през времето, когато вие сте министър?

Природен парк “Странджа” си е бил със статут, с режими, които са били действащи. От наша гледна точка, каквото е било необходимо винаги се е правило. Казвам го най-отговорно това. Това, което се случи по отношение на Природен парк “Странджа” с решението на Министерския съвет от 2 март, Природен парк “Странджа” е потенциално защитена зона и по двете директиви - и по директивата за дивите птици и по директивата за местообитанията.

Директиви на Европейската комисия?

Да. За включване в европейската екологична мрежа “Натура 2000”. Аз считам, че това е едно правилно решение, с оглед на изключителните природни дадености и още повече в Природен парк “Странджа” има дадености, които наистина отговарят в научен аспект на всички критерии. На базата на методологията, по която са определени потенциалните защитени зони. В това отношение Природен парк “Странджа” е един от водещите в страната и ето защо аз като министър съм изцяло решен да направим необходимото, да опазим Природен парк “Странджа”. Такава е и позицията на цялото правителство. Държа да бъда коректен, на дискусията, която имахме по време на оперативното заседание на Министерския съвет, лично министър-председателят и всички колеги от кабинета подкрепиха опазването на Природен парк “Странджа”. В това отношение предстои да бъде издадена моя заповед, с която да обявим Природен парк “Странджа” и като защитена зона. Първоначално по директивата за птиците, а след решението на Европейската комисия и по директивата за местообитанията.

От природозащитни организации обаче се изказват опасения, че “Натура 2000” ще забави нещата?

Не. През това време статутът на Природен парк “Странджа” си е такъв, какъвто е бил със заповедта от 1995 година и е действат.

Той ще бъде такъв до влизане в сила на решението на петчленния състав на Върховния административен съд? Ако случайно той потвърди отмяната на заповедта от 1995 година, вие ще издадете незабавно заповед за две години, която ще забранява всякакви дейности.

Да. Това е една от следващите възможности, които може да реализираме.

Междувременно ще го вкарате и по европейските вече директиви като защитена територия?

Да, г-н Вълчев. Има три възможности. Първата е да издам заповед, с която да обявим Природен парк “Странджа” като защитена зона. Веднага влизат режимите такива, каквито са в момента в Европейския съюз, но в момента заповедта е в сила и единствено решението на петчленния състав на ВАС, говорим хипотетично в момента, може да отмени тази заповед. Ако се промени тази заповед, аз имам правомощия, съгласно разпоредбите на Закона за защитените територии – чл. 45, ал. 1, която ми предоставя правомощия да ограничим всякакъв вид строителство, тоест да приложим всички режими такива, каквито са предвидени в случая в срок до две години. Аз ще се възползвам от своите правомощия наистина да го направя в максимална времева рамка за две години. Време, през което и ще обявим като защитена зона Природен парк “Странджа”. През това време ние бихме имали време и да преобявим Природен парк “Странджа”, но аз се надявам да не стигаме до една такава реалност.

От всичко, което описвате излича, че този, който иска да си строи ваканционни селища в “Странджа” няма абсолютно никакъв шанс. Единствено обаче са изнервени природозащитниците, които може би не разбират тези правни тънкости, които описвате, а защо незабавно бъде вкарана “Странджа” в защитените зони по европейска линия?

Тук дискутираме статутът на Природен парк “Странджа”. Режимите, които трябва да бъдат изключително стриктни, даже бих казал консервативни от моя гледна точка, всяко едно намерение трябва да бъде прецизирано от гледна точка на защита на природата на дадености, които са в Природен парк “Странджа”.

Тоест, вътре трябва да е ясно управлението на парка как ще става?

Режимите трябва да се прилагат с пълната сила. Не, напротив, ние работим. Вие визирате планът за управление на Природен парк “Странджа”.

Той е върнат през 2003 година преди вие още да сте бил министър, е бил върнат от Министерския съвет за доработване? Какво точно свършихте вие през вашето министерство?

Многократно планът за управление е разглеждан и е стигало до Висшия експертен екологичен съвет.

Не е вярно, че не е стигал?

Напротив, стигал е и екологичната оценка, която се прави планове на програми, в случая е била с много бележки и върната за доработване.

Кажете, за да разберат слушателите?

Има принципно възражение от местните власти, от собствениците и от ползвателите по отношение на режимите, които се предлагат да се въведат чрез този план. По-стриктни режими за защита на природата, с които това, което видяхме и преразглеждането на “Натура 2000”, до голяма степен възраженията са идентични. В случая ние може да продължим да разглеждаме този план за управление и да го приемем за окончателно в Министерския съвет и той да влезе в сила. След решението на Министерския съвет от 2 март, ние трябва да приложим и всички критерии, които са заложени за Природен парк “Странджа” като защитена зона. Ето защо на дискусията в Министерския съвет надделя мнението и се оформи позиция ние да вземем в съображение и материалната база, която е необходима, с оглед на включването на всички режими и като защитена зона по двете директиви по този план за управление. Ние имаме и други планове, които трябва да финализираме, които трябва да бъдат приети от страна на Министерския съвет и се реши, че с финансовия, който ни предоставя оперативна програма в своя трети приоритет – биоразнообразие и опазване на природата, да бъде заделен сериозен финансов ресурс. Всички планове за управление да бъдат разгледани по-ускорено и приети от страна на Министерския съвет. Това важи най-вече за мен е на първо място за Природен парк “Странджа”.

Ако вярно ви разбирам - вместо вие да направите един български природен парк, обаче той да не отговаря на критериите на Европейския съюз /ЕС/, вие искате направо той да си стане европейски парк.

Не.

Казано в ... да, става дума в кавички по европейските критерии.

Той ще си е български природен парк “Странджа”, само че ще бъде включен в екологичната мрежа НАТУРА на ЕС. Между впрочем, това ще бъде и нашият голям принос, с който ние имаме основание да се гордеем като природни дадености, забележителности, био-разнообразие заедно с Испания, Гърция, нашата страна има едно от най-богатите био-разнообразия.

Предлагат Закон за преобявяване на защитените територии. Това са, така, най-крайните варианти, предлагани тази седмица.

Аз не приемам да тръгваме да преобявяваме защитените територии. Те си имат такъв статут, какъвто имат в момента. Винаги можем да ги разширим на базата на една дискусия, на базата на обсъжданията, на базата на процедурите такива, каквито са заложени в нашето природозащитно законодателство. Аз не виждам основания и аргументи и мотиви за преразглеждане, преобявяване на защитените територии в нашата страна.

Какви вратички в действащото законодателство са използвани, за да се строи край Варвара, например? Понеже, през седмицата, от вас дойде сигнал след заседанието на правителството, че вие, заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството ще подготвите затваряне на вратичките в действащото законодателство. Тези край Варвара “Краш” ли как им се казваше фирмата, “Краш 2000”? Как така в природен парк започват да строят?

Ами ето, по отношение на този случай Министерството на околната среда и водите и аз като министър съм предприел абсолютно всичко, възможно, което е в правомощията и компетенцията ми като министър на околната среда и водите.

Вие предприемате, а те са стигнали до вода и ток там.

Но, ето, виждате как се случва всичко, реално, което е пред нас. Ето защо, наистина трябва да направим един преглед на нашето законодателство. Действително нашето законодателство е изцяло хармонизирано с европейското, отговаря на всички съвременни критерии, на регламенти и т.н., директиви, транспонирани при нас. Аз предложих да обсъдим отварянето на т.нар. вратички и опции, така че да се случва това, което и вие визирате. Това се посрещна много добре от страна на целия Министерски съвет /МС/ и лично от министър Асен Гагаузов. Ние наистина ще направим преглед на законодателството на този аспект и това, което в момента в Министерството на околната среда, вече, този процес е в хода да бъде направен преглед на природозащитното законодателство. Искаме да бъдем по-стриктни, по-прецизни, наистина, да няма такива възможности. В този процес, обаче, трябва, наистина да се включат и местните власти, регионалните власти и устройствените Закони - визирам Закона за устройство на територията. Той трябва да бъде много добре прецизиран и да се видят точно от къде, какви възможности има, откъдето предоставят тези вратички и възможности така, че да се стига до такива неприятни, бих казал, казуси.

Кметът на Царево предлага: “абе, дайте 5-6% да извадим от парк “Странджа”.”Той явно си ги представя всичките, че са по морето, нали 5-6-те процента и да може там да се строи, и да се спазарите, и да се свърши с този проблем.

Г-н Вълчев, пазарлъци няма да има. Има заповед за природен парк “Странджа”, която е в сила.

Нямате никакво намерение да го понамалите малко, за да може на Варвара да си пуснат водата и тока, и да влизат туристи?

Никакви намерения за договаряния нямаме. Правителството е категорично и аз изразих категоричната воля на правителството и на Министерството на околната среда и водите - природен парк “Странджа” ще бъде опазен.

Като ви слушам какво говорите, вие не говорите нищо по-различно от това, което казваха еколозите, които протестираха тази седмица. Може да се каже, че и вас ви виждам в ... Как се наричаше това явление? Флаш моб - отиваш внезапно на уговорено място, време и после бързо се разотиваш, след като си блокирал за малко кръстовище. Вие какво мислите за тези млади хора, които се събраха?

Аз се радвам, че младите хора вече осъзнават, че имаме прекрасна природа, прекрасни дадености и защитават тези дадености. Те да бъдат достояние и на настоящото поколение и най-вече да ги опазим, и устойчиво да ги развием за идните поколения. Така че, аз ги приветствам за техните виждания и позиции, и подкрепата, която имаме - да опазим нашата природа.

Няма да ви питам повече, да не ви скарам с вътрешния министър. Вашата позиция изглежда по-различна.

Естествено е. Протестите трябва да бъдат и все пак в рамките на демократичните регламенти и правила. Не трябва да има крайности, но като цяло, позицията за опазване на природата е много важна и като че ли ние трябва да оформим такива виждания, мнения, позиции, най-вече у младите хора, учащите се, така, че да се гордеем, да се радваме на тази природа. Това включва и да я опазваме.

Значи, да обобщим по този въпрос - за “Странджа”. Не е възможно да се построи нищо там, независимо от това решение на първата инстанция на Върховния административен съд /ВАС/ в следващите месеци или година.

Аз ще си позволя, г-н Вълчев, да обобщя хронологията такава, каквато е. В момента имаме решение на тричленния състав на ВАС, което постанови нищожност на заповедта на министъра на околната среда и водите от 1995 година. В момента тече срокът за обжалване на това решение на тричленния състав на ВАС. Ние ще обжалваме това решение. Т. е. то не влиза в сила, като решение на тричленния състав на ВАС. Много е важно да видим какво ще бъде решението на петчленния състав на ВАС. Ако, допуснем хипотетично, че петчленният състав на ВАС ще потвърди това решение, аз веднага ще се възползвам от моите правомощия, заложени в закона за защитените територии - да наложа мораториум за две години, за всякакъв вид строителни дейности, за опазване на природен парк “Странджа” и прилагане на цялата строгост на природозащитното законодателство. През това време ще обявим природен парк “Странджа” и като защитена зона, първоначално по директивата за птиците. Естествено, веднага ще започнем и процедура по преобявяване на парка, ако пет членния състав на ВАС постанови - нищожност на заповедта от 1995 година. Но, като че ли ще ни дойде малко в повече след решението за Камчийски пясъци и тук да има такова решение. Аз не виждам сериозна аргументация за това. Вече изложих нашите мотиви и съображения.

А, с Камчийски пясъци на какъв етап е делото?

там има окончателно решение на петчленния състав на ВАС.

Вие там издадохте ли забрана?

Там, каквото е необходимо от наша страна ще бъде направено, така че да опазим и там нашата прекрасна природа. Но, по-скоро мотивите по отношение на природен парк “Странджа” са на приемливи от наша страна. Юрист-консултите подготвят мотивите и аргументите за обжалване пред пет членен състав на ВАС.

Две теми, едната конкретно от седмицата - идеите за референдума в Бургас на втори септември за “Бургас-Александруполис”. Ще правите ли процедури? Кога ще започнат за оценка на влиянието върху околната среда на петролопровода.

Да. Там ще се реализират всички процедури, по отношение на преценяване или оценка за въздействие върху околната среда, но първоначално трябва ад е ясен субекта, като възложител. И след като има такъв, той трябва да възложи извършването на оценка за въздействието върху околната среда и ние ще се произнесем, нали, за оценката за въздействие на околната среда.

Има ли развитие по казуса за златното находище в Челопеч? Вие сте, така, в много топли отношения с ВАС, защото чакате, сега, те да ви укажат как да изпълните съдебното им решение.

Да. Наистина искаме да получим тълкуване от страна на ВАС, след като постанови ние да се произнесем, а ние знаем, че ще се произнесем. Вие знаете моите съображения, които изложих. Между впрочем, тук се коментира, едва ли не, че министъра на околната среда и водите - трябва ли да има отношение по отношение на икономически параметри, по отношение на подземните богатства. Това е ясно и категорично разписано в закона за подземните богатства - министърът на околната среда и водите какви правомощия и какви компетенции има, но аз няма да навлизам в тях. По-важното е, че инвеститора, в случая, “Дънди прешас металс” за казуса в Челопеч, има готовност да седне и да преговаря. Това беше потвърдено многократно от тяхна страна. Аз апелирам, от моя страна, пък още на първия съвет на коалицията - този случай да бъде разгледан и да се вземе решение от наша страна. Действително, да анализираме всички параметри на концесионния договор от 2004 година, от 27 февруари 2004 година. Още веднъж ще си позволя да кажа ясно и категорично, че в този му вид, в тези си параметри, този договор не е благоприятен за нашата страна, не защитава нашите интереси. Това е видно вече и от готовността и на концесионерите да седнат да преговаряме и да се подобрят параметрите им. Естествено, това е въпрос на преговори.

“Дънди” обявиха пред вас, че ще преговарят за промяна на параметрите?

Не само пред мен. Те са обявили и пред Министерството на икономиката и пред Министерството на околната среда и водите. Ив разговорите, които сме имали, и в техни позиции, и в публикации. Това е повече от видно, но нека съвета на коалицията да определи формата, който ще води тези преговори. Аз, винаги съм твърдял и в момента ще потвърдя, че те са сериозен инвеститор. Нормално е те да защитават техните интереси, ние също трябва да защитим нашите интереси, националните интереси на гражданите на България. И в случая, наистина, нашата позиция като политическа сила, и естествено и моята, в последствие, като министър на околната среда и водите. От тук може да има сериозни постъпления за страната ни и тези средства да отиват в Пенсионен фонд. В това отношение не приемам коментарите - в кой пенсионен фонд. То е ясно в кой пенсионен фонд. Пенсионен фонд, който е под шапката на Националния осигурителен институт и лично под наблюдението на министъра на финансите, бих казал, и на правителството. Така, че ние имаме ясна и добронамерена позиция -тези хора, които са дали много от тях си за страната да имат по-добро качество и по-добър стандарт да живеят нормално. Да изживеят нормално своите старини и да чакат само помощи от техните деца, внуци и правнуци.

Чух, че сте бил на приема за Националния празник на Канада, понеже ви чертаят образа, рисуват ви образа на враг на чуждите инвеститори, едва ли не, на Канада. Те ви поканиха или вие отидохте?

Джвдет Чакъров: Да. Имах покана, няма нищо лично. Аз, изключително много уважавам и Канада и инвеститорите, така че и за напред, винаги, когато има празници бих се отзовал с цялото си уважение и добронамереност към тях. Аз приветствам конструктивния подход, който наистина, вече се оформи от двете страни. И съм, вече, в по-голяма доза оптимист, че ще намерим едно балансирано решение, което да защити интересите на инвеститора и нашите национални интереси, естествено.