Доц. Евгения Бенова: Студентите не желаят да живеят в блокове със строг режим
Доц. Евгения Бенова: Студентите не желаят да живеят в блокове със строг режим / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Доц. Евгения Бенова: Студентите и техните органи за самоуправление трябва да бъдат по-активни
50926
Доц. Евгения Бенова: Студентите и техните органи за самоуправление трябва да бъдат по-активни
  • Доц. Евгения Бенова: Студентите и техните органи за самоуправление трябва да бъдат по-активни

В какво всъщност се е превърнал Студентски град и защо на практика студентите не спазват никакви правила? Защо университетите отдават под наем поверените им помещения и се стига до абсурдната ситуация дискотека да се помещава в студентски блок? Искат ли самите студенти да живеят спокойно и да учат или „бягат" от блоковете със строг контрол? Отговорите на тези въпроси потърсихме от заместник-ректора на Софийския университет доц. Евгения Бенова, която отговаря за студентските общежития. По думите й, ситуацията в Студентски град е много проблемна от години. Тя подкрепи идеята, която беше лансирана преди няколко дни след поредния инцидент, общежитията да преминат под шапката на Министерство на образованието, защото само държавата би могла да наложи строг контрол, който да важи за всички. Зам.-ректорът на Алма Матер обясни, че университетът отдава под наем помещения, с които разполага, но според приета от ръководството заповед в тях не е позволено да се продава алкохол. Въпреки това се стига до ситуация, в която отдадено помещение за заведение за хранене се превръща в дискотека, а университетът не може да изгони наемателите. Ето каква каза още тя:

Проблемът се състои в това, че това не е Студентски град, това е район на София, жилищен район, т.е. ние не можем да имаме обособена част, която е само за студентите. Там си живеят хора. Тези хора не могат да бъдат спрени да имат заведения. Да не говорим, че студентите, които са настанени в общежитията, които са на различни университети, те самите не могат да бъдат спрени и контролирани. Това не е някакво заградено място, в което се влиза с някакви специални пропуски. Студентите си влизат в собствените блокове, а в съседство има нормални жилищни сгради.

Част от обвиненията са, че университетите дават под наем помещения, с които разполагат и в тези помещения се отварят заведения, в които се предлага алкохол, съответно и на студентите, както и на всякакви посетители.

Точно Софийският университет и сигурно само той има решение на Академичния съвет, който е от 21 октомври 2009 г., в което изрично е написано, че обектите, разположени на територията на Студентски град, които предстои да бъдат отдавани под наем, да не отдават за заведения, магазини за продажба на алкохол. Наемател в бл. 41 е превърнал заведението, което е дадено за заведение за хранене, в нещо, което работи през нощта.

Нещо, което работи през нощта, е дискотека?

Да. Студентите се оплакват, шумно е, сервира се алкохол. Всички тези проблеми съществуват. Междувременно ние сме прекратили договора на въпросното заведение и оттам започват мъките. Има писма до собственика на заведението, с което се уведомява, че се прекратява договорът. Разбира се, доброволно не се освобождава заведението и започват жалби. Жалба от ректора до областния управител, с която се иска да бъде освободено заведението принудително. Сигнал до прокуратурата. Сигналите продължават. В някакъв момент се изпраща нотариална покана до въпросния собственик да освободи заведението в 14-дневен срок. Това се случва през май 2010 г.

За тази една години вие получихте ли подкрепа от държавата?

Това, което следва след 14-дневния срок, в противен случай същият ще бъде иззет принудително по административен ред на основание на чл. 80 от Закона. Е, това не се е случило.

Какви са приходите ви от отдаването на помещение под наем, примерно за миналата година?

Приходите от наемите са изключително малка част от това, което общежитията имат като разходи и като средства, които се изразходват, за да могат студентите нормално да живеят там. Ние нямаме финансов интерес от всички тези процедури.

Какви са правилата, за да живее един студент в студентските общежития?

Студентите имат право да приемат гости до 24 ч. Това означава, че гостите им не могат да останат да нощуват там, не могат да влязат след това. Само че нещата доста са се променили. В миналото е имало по-твърди правила. Някои от тях могат да се окажат добри практики, но в резултат на това, че доста по-свободен е режимът в момента, се получават проблеми, които не са точно свързани с липса на правила, а с това, че тези правила не се спазват. Това че правилата не се спазват означава, че студентите могат и да не влизат в оказаните времена, т.е. могат и по-късно да се прибират. Състоянието, в което се прибират и какво следва оттук нататък? Първо, всеки блок има на входа охрана. Освен това пропускателният им режим е с карти за достъп. Като цяло би трябвало в момента, в който има сигнали за даден студент или група студенти, тези студенти по правилник могат да бъдат наказани, могат и да бъдат отстранени. И тук домовите съвети, които са само от студенти, би трябвало да подават информация към ръководството на „Студентски общежития и столове".

Колко са случаите, в които такъв сигнал е подаден и студент е принуден да напусне общежитията?

Имаме доста често сигнали за наказания. Сигналите за наказания следват заповед за наказание, а имаме и предупреждение, имаме и забележка като по-първи мерки. Въпросът е, че обикновено това се случва по сигнали не на живущите, а на работещите, т.е. охрана, домакини и т.н. Самите студенти и техните органи за самоуправление би трябвало да бъдат много по-активни.

Ако един студент се прибира в нетрезво състояние или изобщо не е в подходящата кондиция, портиерът има ли право да не го допусне?

Да го остави да спи навън ли?!

Може би при такова положение ще се избегне ситуацията, която се случи преди няколко дни.

Да, при такова положение тази ситуация ще се избегне и ще дойдат всички студенти на протест за това, че им се нарушават правата и не ги допускат в собствените им общежития. Пропускателният режим с карти, с които те могат да влизат, не ги ограничава кога и в какво състояние да се прибират.

Според Вас какви мерки би трябвало да се обмислят и да се въведат, така че контролът и сигурността да се завиши?

Бих подкрепила много силно тази идея, че Студентски град трябва да се управлява централно от Министерство на образованието и нека да се направи наистина да бъде Студентски град, а не да бъде просто един жилищен район на София. Защото по никакъв начин, никакви мерки не биха могли да бъдат приложени, когато вие имате един разграден двор, в който влизат не само студенти. Министерството би могло да възстанови добрите, стари практики.

Кои са тези добри, стари практики?

Първата добра, стара практика беше, че това всъщност си беше Студентски град, което не е сега. Другото нещо е, че правилата, по които студентите се настаняват, наеми, субсидии и т.н. са общи за всички университети, т.е. студентите, които вече са придобили правото да ползват тези общежития по някакъв начин, са при равни условия. В този блок могат всички да влизат в състояние, в което няма да описвам и заедно с това в някой друг блок да има много по-строг режим. Да, в някои блокове има много по-строг режим и знаете ли какъв е резултатът?

Какъв?

Студентите не желая да живеят в такива блокове. Те напускат.

Те не желаят да живеят според правилата?

Да. Настаняват ги и те напускат. Искат да отидат в други блокове. Въпросът е как може да се ограничи продажбата на алкохол. Това са проблеми, които аз не виждам как биха могли да бъдат решени, но нека министерството да вземе някакво становище, решение, защото тези случаи ще продължават, ако нещата останат по този начин.