Даниел Вълчев: Много е важно да не забравяме кои сме и накъде сме тръгнали
Даниел Вълчев: Много е важно да не забравяме кои сме и накъде сме тръгнали / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Даниел Вълчев: Много е важно да не забравяме кои сме и накъде сме тръгнали
53605
Даниел Вълчев: Много е важно да не забравяме кои сме и накъде сме тръгнали
  • Даниел Вълчев: Много е важно да не забравяме кои сме и накъде сме тръгнали

Даниел Вълчев от „България на гражданите” в „Седмицата” на Дарик:

Г-н Вълчев, Вие какъв сте в „България на гражданите”?

Аз съм гражданин и вътре, и вън от България, гражданин.

Какъв ще бъдете в новата партия, която ще направите?

Е, „България на гражданите” тепърва ще се учредява и в този смисъл всички позиции са отворени за всички, които биха имали желание.

Каква структура ще имате? Класическа, един председател? Как ще се... Защото граждани се очаква по някакъв друг начин да се организират.

Да, така е.

Та, как ще се организирате?

Аз ще кажа какво от наша гледна точка е важно да не изпускаме от поглед и при учредяването, и след това. Сега ще дам един пример. Толкова се развиха средствата за комуникация и толкова се промени публичността в модерните общества, че нас почти всяка седмица някой от големите телевизионни канали ни пита какво мислим и как ще гласуваме по „Биг брадър” или по „България търси талант”, или по тоя, или по оня, по „Мюзик айдъл” и т.н. Т.е. човек може да даде гласа си почти всяка седмица, избирайки нещо, което всъщност не е толкова важно за него, защото кой ще е мюзик айдъл, разбира се, сигурно е важно, но едва ли е по-важно от това кой ще управлява страната. А всъщност механизмите на демокрацията са такива, че на четири години, евентуално, веднъж ни питат за парламент, на 5 веднъж за президент и т.н. Нашето разбиране е, че тези механизми са много остарели и на нас ни се иска да създадем такава структура, която да дава възможност ежемесечно хората, които се идентифицират с този проект, да могат да дават гласа си.

Да гласуват за председателя.

За председателя едва ли, но най-малкото по основните неща. Т.е. ние в момента правим една платформа така, че ако вие примерно или който и да е би искал да стане член на „България на гражданите”, той ще има един код, с който ще може да дава гласа си един-два пъти месечно по основните политики.

Т.е. вие ще правите ежемесечни референдуми вътре в партията?

Точно така, защото...

Примерно, да се коалираме ли с ГЕРБ? Няма да го реши национален съвет някакъв, а ще...

Той вероятно пак ще трябва да го реши, тъй като и в България има закон за политическите партии и допитването по интернет едва ли може да бъде институционализирано като орган. Но...

Там ще възникват куп въпроси с манипулациите, поради които не се въвежда електронното гласуване. А камо ли когато една държава няма възможност да въведе такъв тип гласувания, да се въведе от една партия.

Така е. Само че държавата не го въвежда не защото няма възможност да преодолее това, а защото не иска. Всъщност истината каква е. Аз, малко се отклоняваме от темата, но само да дам един пример. Това, което сега се видя в Сливен. Добре де, но вие представяте ли си, ако опозицията така краде гласове, вие представяте ли си управляващите от ГЕРБ как крадат гласове? То това е страшна работа. Според нас единственото, което тук трябва да се направи, много лесно може да се направи, е да има електронно гласуване не от къщи, но поне да има електронно гласуване в изборните секции. Слагаш си пръстчето, излиза ти отпечатъкът, вие сте Кирил Вълчев, заповядайте. Натискате две копчета, решавате кои и приключвате с тези бюлетини - подпечатани, пък върнати, пък т.н. Контролираният вот за България става много страшно явление.

Т.е. вие ще имате класическа структура на партия - така, както изисква законът, но всички важни решения ще се взимат с формално допитване...

Такава, каквато... С участието, точно така.

...до всички и това няма да бъде от типа партийните организации по места да се събират в един клуб и гласуват, а всеки член...

Ще има възможност, ако не всяка седмица, то поне всеки месец да се произнася по основни...

...ще има начин... Технологично не ми е много ясно как ще го направите. Трябва да има електронен подпис, примерно.

Много лесно.

Пращате имейл, пращате на Даниел Вълчев имейл и го питате да се коалираме ли с Бойко Борисов. Не, то технологията е няма...

Не, не, отиваме, няма... Технологията е изключително лесна.

Как ще стане?

В нашия сайт има едно местенце, където се появява въпросът и вие...

Да се коалираме ли с ГЕРБ. И всички гербери влизат и пишат да се коалираме.

Не, няма да могат да влизат по простата причина, че няма да имат код за достъп. Има индивидуални кодове за достъп и когато вие станете член го получавате.

Т.е. само срещу членство ще има това, като ПИН на банкова карта ще бъде?

Ако щете, така.

Това е системата.

И в този смисъл... ами, смисълът е да попиташ хората, които те подкрепят. Иначе за другото има социологически проучвания.

Т.е. вие ще търсите сериозна членска маса във вашата партия?

Всеки, който желае, е добре дошъл. Ние и досега сме го казвали.

Няма да бъдете малка електорална партия.

Те тези неща нищо не говорят на хората, пък да ви кажа, то вече и специалистите...

Ами това значи да се съберете една група хиляда човека и да не гоните членство от сто хиляди човека, а да разчитате, че сто хиляди ще гласуват за вас. Ама няма как да раздавате кодове обаче на тия дето гласуват.

Според мен големият проблем на съвременните партии, особено в България, не е дали имат или нямат членска маса, а че много често понеже управлението е доста сложен процес, как да кажа, изтърват посоката. Защото това, което ние сега искаме да направим не е ново, ние всъщност искаме да кажем следното: дайте малко да върнем нормалността в политиката.

То вие в НДСВ го правихте вече.

НДСВ, преди това СДС се опитаха да го направят, между другото ГЕРБ се създаде в същия смисъл. Те казаха абе, стига с тези неща, дайте да направим нещо нормално, но всъщност то при тях нормалността хептен се изкриви и всъщност единствената гаранция за това, че ти няма да се отклониш от нормалното, всекидневно, как да кажа, от всекидневната нормалност на хората е те да те контролират постоянно, това е за мен.

Първият обаче въпрос, на който ще трябва да давате отговори, извън технологичните: защо променяте, специално Меглена Кунева променя позицията си - че целта й е да открие гражданската енергия отвъд партиите, партиите стигнаха своя лимит, партиите имат своя интерес да поставят хората в зависимост от своите структури, но това не е модерното общество, когато си експерт, но те издига партията, ти й се подчиняваш и ти се размива собственият образ - та такива работи изприказва г-жа Кунева срещу партиите, че някак си наистина не мога да си я представя като партиен лидер?

Нека сега само да върнем малко часовника и да си припомним, че наистина Меглена каза тежки думи срещу партиите по повод на президентските избори и основната теза, която, разбира се, основно тя, но и всички ние, хората около нея, изповядвахме и продължаваме да сме на тази позиция, че е добре президентът на страната да не бъде партийно издигнат. Това беше тезата. Всичко, което четете, е извадено от изказвания... Не, аз ще кажа и по по-общия въпрос. Защото сега ние на какво сме свидетели? Ние сме свидетели как, да речем, г-н Първанов, да е жив и здрав, той беше лидер на БСП, след туй изведнъж десет години беше изключително безпартиен, надпартиен, всепартиен и бог знае още какъв, след което изведнъж пак иска да става шеф на БСП. Даже може би в момента го иска, нали, в този момент, когато говорим, тече, доколкото знам, конгрес на БСП. Сега, да ви кажа, това е ненормална работа. Сега, един път си с шапка, друг път си без шапка, после пак си с шапка...

Не, може би по-нормалното е да се каже както в доста държави, че президентът не губи партийното си лице. Това е по-коректното. Саркози си е ясен - на десницата, прави си правителство дясно.

Ами, ако е така, нека да го кажем. Тогава, ако го кажем, това е друг въпрос. Сега, слава богу...

Обама не е престанал да бъде от... нали ще бъде кандидат на Демократическата партия на изборите, няма да бъде независим кандидат на втори мандат.

Не, ами не знам, ще му звънна, като свърши разговора, да изясним този въпрос дали, на кого ще бъде кандидат. Но искам да кажа, че това беше контекстът. Второ, това, което г-жа Кунева казва по-общо за партиите, то е напълно вярно по отношение на съществуващите партии. В крайна сметка партиите се затварят до степен, че ето сега ние какво обсъждаме - примерно, без да се бъркам, разбира се, в чужди работи - ние какво обсъждаме във връзка с този специфичен развод между СДС и партията на г-н Костов. Ние какво обсъждаме - обсъждаме лице, дали г-н Костов трябва да си отиде или не трябва да си отиде. Кого интересува това, кого интересува г-н Костов дали ще си отиде? Значи, ние сме докарали почти всички партии в България до един-двама души, които, ако ги има или ако ги няма, партията я има или няма. Да не давам примери, нали, в които и аз някак си съм имал съпричастност. Това не е добре, ако...

Говорите, че и вашето НДСВ беше партия дето я имаше, докато имаше царя?

Ами в някаква степен да, защото енергията в НДСВ, няма защо да се лъжем, дойде от участието на царя в политическия...

И си отиде с него.

В някаква степен, да. Това е истината, няма защо да се лъжем. Между другото...

А при вас няма нито да дойде с Кунева, нито...

...какво е ДПС без г-н Доган? Или ако искате, можем да се пошегуваме. Понеже вие питате ще правите ли коалиция с ГЕРБ, ние все едно сега да кажем - да, готови сме да направим още сега коалиция с ГЕРБ, но с друг министър-председател, да не е Борисов. Нали, това ще предизвика голям смях в ГЕРБ. Защо? Защото какво е ГЕРБ без Борисов?

Т.е. вие ще правите ли коалиция с ГЕРБ - с или без Бойко Борисов?

Това е съвсем отделен въпрос. Дадох ви просто пример за комичността.

Макар че пък защо ли ви питам, при положение че всички вие участвахте в една тройна коалиция с лявоцентриски облик, защо изобщо да бъдете питани в каква коалиция ще участвате?! Естествено вие сте хора с последователни политически възгледи. И вие, и г-жа Кунева. Вие бяхте заместник на Сергей Станишев, как сега ще станете заместник на десен министър-председател?!

Оценявам чувството ви за хумор, но също така искам да кажа, че г-н Борисов пък беше главен секретар в началото на управлението на същата тази тройна коалиция.

Вие нали няма да правите такива безпринципни неща?

Преди това? Нима вие казвате, че г-н премиерът Борисов прави безпринципни неща? Не мога да повярвам, че това го казвате вие.

Вие натам биете, че било безпринципно да си бил секретар с едното и да застанеш после на противоположното.

Не, аз не бия наникъде. Вие твърдите, шегувате се, разбира се, нямам никакво съмнение. Ние се познаваме от години и аз оценявам чувството ви за хумор. Искам да кажа следното, ако сериозно говорим вече за коалициите. Между другото да отваря една скоба - г-жа Меркел също беше в коалиция с левите сили, но не си спомням някой да я е обвинил в леви възгледи. Политиката е малко по-сложно нещо от едноизмерността на понятията ляво и дясно. Но искам да кажа следното: ако сериозно говорим сега, какъв е проблемът винаги на коалициите на Балканите и в частност в България. Проблемът е, че винаги има едни пазарлъци, нали, кой ще е премиер, колко министри за теб, колко зам.-министри, колко областни управители. Нали, в някои по-тежки пазарлъци се отива и до директор на дирекция. И всъщност се губи основното защо въобще влизаш в коалиция. Влизаш в коалиция, за да постигнеш...

За да имаш директор на дирекция.

Да, ако е това, жалко. В крайна сметка управлението изисква, поне би трябвало да е така, да се постигне максимално добър живот за максимален брой хора и да сме наясно кои са пътищата да го постигнат. И според мен, когато и да се влиза - не говоря от името на този проект, тъй като това е съвсем бъдещо несигурно събитие - но когато и да се влиза в коалиция, основното е да се види какви цели, какви задачи трябва да бъдат постигнати. Какво ще правим в здравеопазването, за колко време, с какви средства, кой ще го постигне е вече последният въпрос. А пък в момента какво е положението. Вие ми кажете, примерно, г-н Костов и г-н Мартин Димитров защо подкрепяха Борисов в началото, в името на какво. После защо престанаха да го подкрепят. Волен Сидеров защо подкрепяше Борисов дълго време с „Атака”, в името на какво. А после какво се промени, та престана да го подкрепя и започна да го ругае.

И какво ще промените вие? Ще направите пак коалиция с г-н Станишев и да сте му заместник министър-председател?

Аз не знам какво ще се случи на изборите, но редно е да кажа, че ние играем, за да спечелим изборите. И в този смисъл...

Вие ще сте министър-председател? Примерно това е целта ви...

Е, сега... Не, аз оценявам, че днес сте с много добро чувство за хумор и наистина ми е приятно... Дано да не останат слушателите с някакво специфично мнение, че ние тук малко се гъбаркаме, а всъщност положението в страната далеч не е чак толкова за смях, защото нас ни чака, не искам да съм лош пророк, но една от най-тежките зими откакто започна преходът в България.

По-ранното обявяване на... Тъй като г-жа Кунева от участие преди два-три месеца стана ясно, че по-скоро септември ще каже ще прави или не партия, и вие вместо на 9 септември казахте на 9 май, че ще правите партия. Това продиктувано ли е от очакванията ви да има предсрочни избори?

Аз не мога да кажа какво ще решат управляващите от ГЕРБ и в частност г-н Борисов. Те могат да решат наистина да предизвикат предсрочни избори, имат тази възможност, но за мен това би било изключително безотговорно и не мисля, че те ще го направят. Това би било изключително безотговорно, защото, както казах, България я очаква една от най-тежките зими. Ние сме с практически стопен фискален резерв, до нас има държава, която е на път да претърпи много тежки години, Гърция, която, независимо как ще се развие ситуацията, ще бъде в много тежко положение. Като цяло световната икономика не е напред кой знае колко. Като цяло това, което направиха за три години управляващите не дава някакви сериозни основания да се счита, че някакви плодове от реформи ще се събират. Още нещо да кажа, че всъщност почти няма чуждестранни инвестиции в България. Те се хвалят, че 200 млн. долара били депозирани в Българска народна банка от Катар. Нищо лошо няма в това. Но, да ви кажа, когато човек направи депозит, това не е инвестиция. Те утре ще могат да си ги изтеглят. Достатъчно беше... Само за да кажа на вашите слушатели за колко пари става въпрос, значи това е точно половината от това, което ГЕРБ и БСП заедно са получили от държавния бюджет като партии за три години. Те са получили около 90 млн. лева, може г-н Дянков да го питате. Разбирате ли за какво става въпрос. Ами, просто тези пари да върнат. То сега малко популистко звучи това, но...

Т.е. втората новина извън тази, че ще правите допитвания всеки месец през интернет и обяснихте и технологията, втората новина е, че вашата партия дори да спечели изборите, няма да получава субсидия от държавния бюджет, а ще я върне?

Драматично... Всяка партия ще трябва да получава, защото в противен случай трябва от неясни източници да се финансира. Но парите, които получават политическите партии в България, драматично трябва да се намалят.

Напротив, идеята беше, че за да се избегнат зависимостите... трябва да се увеличат.

Г-н Вълчев, нека да кажем на нашите слушатели за какви пари става въпрос, защото имам чувството, че не се знае. ГЕРБ получава годишно около, малко под 20 млн. лева, разбирате ли за какво става въпрос. Това е по 10 лева от пенсионер взима годишно, това е ненормална работа. Добре...

Г-н Вълчев, не съм очаквал от вас толкова популистко говорене. Като знам, че вие бяхте един от инициаторите за...

Ама какъв популизъм, г-н Вълчев... За какво, да се дават пари за партиите?

...партиите да получават нормално финансиране. Водили сме тия разговори.

Партиите получаваха нормално финансиране и преди да се увеличи. Добре, според вас, 20 млн. за една партия нормално ли е? Извинявайте, дайте пак малко да поговорим конкретно числата. Нормално финансиране - два-три милиона, добре, нямам нищо против. Трябва да получават. Разбира се, те имат структури, офиси. Да, трябва някаква логистика да поддържа една партия. Ама 20 млн. годишно, г-н Вълчев, 20 милиона!

Колко трябва да се намалят? По какви...

Сега, ние да не превръщаме разговора в счетоводен. Те трябва да се намалят с пъти.

С пъти?


Категорично, там няма никакво съмнение в това. Защото ти какво е да кажеш, нали, аз няма да получавам дарения. Ами, ти какво ще получаваш дарения, то цял народ те надарява всекидневно! За какво да получаваш дарения? Това е хубавата страна, но когато всички сме в криза, извинявайте, малко пък трябва малко да се свием, как да кажа, мераците, така ми се струва.

Добре. Понеже следващият събеседник е настоящият министър на образованието, според вас кой е най-горещият въпрос?

В образованието ли?

Да.

Ами, в образованието според мене горещият...

Направете каталог, според вас.

Не, няма да правя каталог. Едно единствено нещо ще кажа. За голямо мое съжаление... Аз между другото много оценявам работата на Сергей Игнатов, той го знае и знае, че в много отношения сме съмишленици. Това, което на мен не ми харесва, е, че за съжаление правителството силно ограничи разходите за образование. Всъщност по касово изпълнение на бюджета - да ме поправи Сергей, ако нещо греша - но те за миналата... ние го оставихме към 4, малко над 4%, в момента е някъде може би 3,5, т.е. с близо 1% от брутния вътрешен продукт. Това не е добре. Сега, разбира се, тук винаги може да се каже за сметка на еврофондове и т.н. А според мен, който и да управлява страната през следващите четири години, най-важното нещо, което трябва да бъде направено, е да има яснота относно приоритетите пред тази нация. И ние трябва да си кажем ясно, че образованието не е нещо, за което на 24 май, нали, само се сещаме, а това е нещо, което действително, ако ще е приоритет, да кажем - ето, пари за образование ще има; за останалите колкото има, примерно. Или да кажем - не, образованието няма да е приоритет, вътрешният ред ще е приоритет и затова пари за борба с престъпността ще има. Значи, когато всичко е приоритет, всъщност нищо не е приоритет. Това е според мене най-важното. Образованието е естествен приоритет. Сега мога да го кажа, защото вече не съм министър на образованието. Това е естествен приоритет. Нашето поколение е готово да не живее толкова добре, колкото очаква, но искаме ясна гаранция, че децата ни ще живеят добре.

Има ли вариант вие да сте, извинявайте, че така ще го задада, Меглена Кунева на партията, в смисъл да станете вие председател? Бихте ли се кандидатирал вие да сте номер едно лице и така да покажете една различност наистина не тип лидерска партия?

Г-н Вълчев, вие повтаряте това, което колегите на г-н Иван Костов твърдят от няколко седмици, а именно, че някакви мъже стоят зад г-жа Кунева и на тях винаги им се привижда някакъв бабаит с мустаци, който трябва да води непременно дружината.

Вие затова ли си пускате лека брада?

Да. Хубаво е вече да свикнем с това, че през 21-и век жени управляват едни от най-големите държави в света, и сега, колкото и да ни е неприятно като балканджии, трябва да приемем, че и в България това е напълно възможно. И второто нещо, което само да, последно да кажа, г-жа Кунева не е лидер на „България на гражданите”, защото ние сме се събрали там десетина човека и казваме сега, кой, кой, кой - хайде, нали, Кунева да е. Не, тя шест месеца обикаля страната по време на президентската кампания, хората я припознаха като лидер на този нов политически проект и в този смисъл тя си го е заслужила, в този смисъл никой от нас, хората, които сме около нея, не му минава през ум това не за друго, а защото това е една извоювана, заслужена позиция.

Т.е. за вас остава позицията на, както чета в пресата, сив кардинал?

Аз съм нещо като месидж кийпъра, трябва да се държи посланието, много е важно да държим посланието, да не забравяме кои сме и накъде сме тръгнали. Аз поне се виждам в тази роля. Всичко друго е въпрос на конюнктура.