Д-р Генев: Щатният състав на Касата е раздут, трябват съкращения и назначаване на повече лекари
Д-р Генев: Щатният състав на Касата е раздут, трябват съкращения и назначаване на повече лекари / снимка: БГНЕС, архив

На Здравната каса е започнало да се гледа като на място, в което едни хора уреждат други, свои хора. Съставът на касата е раздут, няма координация между отделните дирекции, работят служители без необходимата квалификация. В една от районните здравни каси дори е имало натиск за назначаването на тракторист със средно образование, разказва пред Дарик подуправителят на финансовата институция.


Ваше е твърдението, че Здравната каса е по-неподготвена при взимането на решения от организация като Лекарския съюз. В какво се състои тази неподготвеност?

Неподготвеността на Здравната каса се състои от една страна в липсата на координация между отделните дирекции, вътре, в самата каса, а от друга - в липсата на координация между работещите в съответните отдели. Докато Лекарският съюз има точни искания и разполага със съответните специалисти, които да ги отстояват, ние трябва да лавираме. Наистина има неподготвеност и всъщност заради кадровия състав в Здравната каса, ние вече куцаме. На нас ни липсват достатъчно лекари, които да могат да се противопоставят. Финансовата институция в момента няма този потенциал, който имаше преди 4 - 5 години.

Защо, какво се е променило за тези 4 - 5 години?

Доста промени са настъпили. Има промени най-вече в назначенията. Честно казано, има хора, които напълно не са на мястото си в Здравната каса. Те нямат нужната квалификация, за да работят в структурите на институцията, нямат и желанието за работа. Те работят - ден да мине, друг да дойде. В последните години е започнало да се гледа на НЗОК като на едно място, в което да уреждаме наши хора. Мога да ви кажа, че се стигна до абсурди - в една от районните здравни каси е имало натиск да бъде назначен един човек, който е бил тракторист. Това са смешни работи - човекът е със средно образование, работил е като тракторист, ама сега - дайте да го назначим, защото е наш човек.

От какво тогава има нужда в момента Здравната каса?

В момента в Здравната каса определено има най-голяма нужда от лекари. Трябват лекари, които да контролират, които да правят анализи и при нас, и в регионалните здравни каси. Защото в момента в касата във Велико Търново има 17 финансови контрольори и едва двама лекари. Какво ще контролират тези 17 финансови контрольори? И това не е само във Велико Тървоно, в много каси липсват хора с медицинско образование. Затова аз смятам, че щатният състав на финансовата институция е доста раздут. В момента в централното управление и в регионалните каси общо има около 2300 души.

Кое е нормалното съотношение на административен състав към обслужвано население?

Примерно, в страни като Германия, Англия, Естония и Латвия съотношението е 1,7 души на 10 000 население, а у нас е в порядъка на 3,2 души административен състав на 10 000.

И какво трябва да се направи, според Вас?

Можем да говорим за едно запазване на предишния фонд работна заплата. Той не е от здравните вноски и се дава отделно. Той да бъде запазен, да се проведат съкращения и може би същевременно и назначения, но на лекари. Нужна е промяна в структурата на касата с насоченост към контрола и анализа на всичко, което се случва. И смятам, тогава тези хора ще имат хъса, желанието и основанието да работят в Здравната каса, а не, както сега. В момента има също така и огромни разлики в заплатите. Това се дължи на назначаването на държавни служители по различно време - на един, по определени симпатии, са дадени високи заплати, друг обаче си стои с ниската заплата. Проблемът е, че по закона за държавния служител, за да повишим заплатата на един човек, който е държавен служител и си върши работата, процентно трябва да повишим заплатите на абсолютно всички държавни служители. И така става, че тези, които са с по-високи заплати, ще получат още по-голямо увеличение, тъй като процентът при тях е по-голям, а тези, които искаме да стимулираме, те няма да вземат нищо. Затова смятаме, че предстоящата промяна от държавни служители към обикновените трудови отношения, ще бъде към добро. Тоест, така ще може да направим една по-реална преценка на работата на хората и ще стимулираме тези, които трябва.