Астроном предрича есента и пролетта да стават по-кратки в бъдеще
Астроном предрича есента и пролетта да стават по-кратки в бъдеще / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Интервю на Теодора Симова с астронома Никола Петров
48603
Интервю на Теодора Симова с астронома Никола Петров
  • Интервю на Теодора Симова с астронома Никола Петров

Наистина ли идва и кога нов ледников период, колко студено ще ни бъде, когато настъпи очакваното от астрономите глобално застудянаве, отговор на този въпрос търсим в Дарик кафе от Никола Петров от Роженската обсерватория. По думите му заради очакваната мини ледникова епоха, в следващите две-три десетилетия пролетта и есента ще започнат да траят съвсем кратко - по няколко седмици. Петров успокои, че няма да има драстично понижаване на температурите през зимата. Ето какво още каза той:

Нашата цивилизация като цяло е млада. Наблюденията на слънчевата активност са започнали някъде към 1600 година или по-скоро след откриването на първия телескоп за астрономическо наблюдение през 1609 година от Галилей. Слънчевата активност е свързана с броя слънчеви петна, които ние наблюдаваме. На всеки 11 години ние наблюдаваме максимума слънчева активност или минимума. Но през 1650 до 1700 година са се наблюдавали изключително малко слънчеви петна върху диска на слънцето, тоест изключително ниска слънчева активност.

Тоест когато е било последното захлаждане?

Точно така. Това се нарича минимум на Маундер и това е последната такава мини ледникова епоха на земята. Много учени вече смятат, че съществува 400-годишен цикъл на слънчева активност с понижение на слънчеви петна и това ще се отрази отново на Земята като захлаждане, което се очаква да настъпи в следващите две до три десетилетия постепенно. Това означава, че ще бъдат намалявани сезоните пролет и есен, ще се удължат повече лятото и зимата, като през зимата средните температури за сезона ще са малко по-ниски отколкото ние виждаме в момента. Това означава, че ще има захлаждане средно с няколко градуса през зимните периоди и това го наричаме следващата такава мини ледникова епоха или захлаждане по-скоро, което трае от порядъка на 30 до 40 години. Не може да настъпи изведнъж при това ние не можем да го твърдим на сто процента, разбира се, но това показват наблюденията до този момент. Обратно на очакванията, за които говорим, че настъпва глобално затопляне на Земята и така нататък, може би това е само предхождаща стъпка към захлаждане на Земята като цяло.

Какво ще е понижението на зимните температури?

Говорим за средни температури. Може би от порядъка на 1 до 3 градуса средно за сезона, но при всички положения ще има много ниски температури, ще има и достатъчно високи за зимния период от порядъка на нула или минус четири-пет, градуса. Не очакваме драстични понижения. Тоест да говорим например за температури от порядъка на минус 40 градуса или минус 50 градуса за нашите географски ширини е абсурдно. Но продължителността като цяло ще се отрази върху локални климатични изменения.

Но нас определено не ни радва фактът, че като че ли сезоните пролет и есен са по-кратки. Като че ли по-скоро лято и зима основно се редуват. Това признак за настъпването на глобалното застудяване ли е или просто етап...

Може би да. Точно това са началните предходните изменения, които би трябвало да очакваме да продължат и още малко да станат по-ясно изразени в следващите две, максимум три десетилетия. Защото ако цикълът наистина е от порядъка на 400 години и ние наблюдаваме този последен период на захлаждане след 1650 година, ние в момента сме в самото начало на захлаждането, което очакваме няколко десетилетия да продължи.

А да се притесняваме ли, че като настъпи захлаждането в следващите две-три десетилетия, това глобално застудяване, тотално да изчезнат пролетта и есента.

Абсолютно да изчезнат може би не. Но няма да траят по два или три месеца, а ще траят няколко седмици. Като цяло от астрономична гледна точка кога настъпват пролетта, лятото или зимата, тоест самата геометрия на въртенето на Земята около Слънцето, те по никакъв начин няма да се променят, ние винаги можем да ги отчитаме с абсолютна точност кога настъпват тези сезони, но ще бъдат изключително кратки. Което осезаемо ще го забележим, лично аз в следващите тридесет или четиридесет години ми е трудно да го възприема, но в крайна сметка някои от следващите поколения със сигурност ще забележат този елемент на изменение.