АП няма да удалжава повече срока за ТЕЦ Бобов дол
АП няма да удалжава повече срока за ТЕЦ Бобов дол / netinfo

Интервю на Миглена Георгиева с изпълнителния директор на Агенцията за привотизация Тодор Николов

Господин Николов, защо се наложи четвъртото удължаване на срока за подписване на сделката за ТЕЦ „Бобов дол”?

Основната причина е да се даде възможност преди парафиране на договора да имаме споразумение между PPC и мините – основни доставчици на „Бобов дол”, с което споразумение да се гарантира използването на български въглища. От ТЕЦ „Бобов дол” след приватизацията.

Но тъй като това споразумение трябваше да се подпише преди сключването на първия определен срок за финализиране на сделката, защо толкова бавно става?

В интерес на истината това не е ангажимент и не е елемент от конкурсните правила, но реално повече от четири месеца между мините и кампанията PPC. Очевидно е, че след като до тази момент няма постигнато споразумение все още не са изчистени параметрите, свързани с количеството, които всяка една мина ще доставя и начина, по който ще се определят цените. Именно това е причината да дадем още малко време, за да се стигне до такова споразумение, което би поставило и Агенцията за приватизация в много по-добра позиция, тъй като наистина ще бъде защитен един от основните интереси в тази сделка, а именно използването на български въглища и осигуряване на работа на българските миньори в бобовдолския басейн.

Може би ще Ви се стори малко технически въпросът, но тъй като досега им давахте удължаване на срока поне с 60 дни, а този път удължаването е само с двадесетина дена, това означава ли, че финализирането на преговорите за доставката на въглища вече е по-близо?

Поне нашето впечатление е, че е необходима съвсем малко усилие от двете страни, по всяка вероятности малки компромиси, за да се стигне до подобно споразумение. И това е причината да определим един малък срок, тъй като и за нас тези проговори продължиха прекалено бързо и ние също искаме да имаме крайни решения по сделката за „Бобов дол”.

А екоразрешителните, които Министерството на околната среда и водите трябваше да издаде, вече готови ли са? Имате ли информация?

Малко след провеждането на конкурса комплексното разрешително е било издадено. Вие много добре знаете, че изискванията за нива вредни емисии, най-вече прах и серен диоксид, са доста ниски, и по тази причина това създава проблеми, тъй като централата и в момента работи при условия, при които нарушава тези изисквания.

Тоест налагат ли се нови разрешителни или вече това, което е издадено, е достатъчно?

През този дълъг период на преговори ние имахме няколко срещи с Министерство на околната среда и водите и тяхната позиция е принципна – че едно комплексно разрешително не се издава в зависимост на това кой е собственика, а то трябва де се спазва от всеки един собственик.

От тази гледна точка възможности за промяна на комплексното разрешително поне за момента не съществуват или такава е позицията на министерството.

Нашето убеждение е, че в момента няма основание да се стартира такава процедура. И по тази причина инвеститорът трябва да вземе много важно решение – дали при това комплексно разрешително ще може да управлява ТЕЦ-а, таке че до може да работи при условия, които не водят до прекалени нарушения.

Подписано ли е вече споразумението с Националната електрическа компания?

С Националната електрическа компания все още не е подписано споразумение, предполагам, че визирате сключването на петгодишни договори за изкупуване електроенергия…

Точно за него говоря.

Не, не е подписано такова споразумение, но тъй като във връзка с друг приватизационен проект, а именно приватизацията на ТЕЦ-Варна, беше сключено такова споразумение, считам, че не е необходимо много време Освен това, това е предварително условие за приключване. Тоест след парафиране на договора има достатъчно време, за да може да се подпише подобен договор с НЕК.

И тъй като държавното предприятие за електроенергия на Гърция доста отдавна беше избрано за купувач на ТЕЦ „Бобов дол”, става въпрос за средата на миналата година, до края на този месец ще станат десет месеца откакто процедурата е приключена, има ли вариант, при който те да поискат преразглеждане на условията по договора, да речем, зароди променила се икономическа ситуация?

По принцип, не. Също така това е неприемливо и за Агенцията за приватизация. В крайна сметка всеки един конкурс си има правила и те трябва де се спазват. Ако има нещо, което наистина е факт, който маже да даде основание за поставяне на подобен въпрос, единствено приемането на комплексното разрешително, след като са били подадени офертите, тъй като тези нива на емисии, които се били определени в него, преди това не са били известни. Но въпреки всичко ние преговаряме при тези условия. Опитали сме се по време на преговорния процес да направим необходимите компромиси, за да не може да се постави по този начин въпросът от инвеститора, но ако въпреки всичко гръцката компания се опита да промени условията по договора, това ще води до прекратяване на преговорния процес.

А прекратяване на самата процедура с гърците, има ли такъв вариант?

Ами след като толкова дълго време преговаряме и не сме стигнали до парафиране на договора, очевидно е, че има и такъв вариант. Разбира се, това е по-неблагоприятно за агенцията, но не го изключваме, което показва една нова позиция на Агенцията по приватизация. Много добре знаете, че ние бяхме категорични и положихме максимум усилия, за да може да се даде възможност именно спечелилият конкурса да може да се стигне до подписването на инвестиционен договор. Но ако по вина на гръцката компания или пък поради недостатъчни основания, които те виждат за сключване на сделката, не стигнем до споразумение, очевидно е, че трябва да търсим друго решение.

Означава ли, че след 30 април може да се стигне не до удължаване на срок за подписване на сделката, а вече да се тръгне и към варианта прекратяване на процедурата?

Да, поне такава е позицията на Изпълнителния съвет на Агенцията за приватизация.

Това е последното удължаване на срока, така да Ви разбирам?

Така сме заявили на масата за преговори и се надявам, че няма да се намерят основания, които отново да бъдат причина за удължаване. Но, разбирате, че в момента сме в удължен период, точна за да може да се стигне до споразумение по отношение на въглищата, а това е процес, който зависи и от собствениците на мини.

Реално погледната поне две групи мини поискаха да могат да продължат разговорите след 10 април. Ако обаче те и до 30 април не успеят да стигнат до споразумение и то по вина на нашите мини, то тогава PPC ще е в позицията да атакува, че не е виновна страна.

Тоест тогава може да няма и прекратяване на процедурата? Бихте ли им дали възможност да се зареждат с въглища от чужбина?

От наша гледна точка това е неприемливо, тъй като освен като условие по приватизационния договор, условие по конкурсната процедура, това е и ангажимент, който поехме пред синдикатите и до този момент го отстояваме категорично. След това говорим за поминъка на около десет хиляди миньори. Не мисля, че можем с лека ръка да допуснем внос на въглища, което да доведе до липса на заетост в българските мини. Разбира се, има и още един аспект във въпроса, който поставяте, а именно, че качеството на българските въглища е по-лошо отколкото от вносните и по тази причина емисиите, които има „Бобов дол”, са високи. И запрашаването е високо, а пък ако се неправи микс на български въглища и малко количество вносни, този проблеми би могъл да се реши или по скоро да се намали нивото на емисията. Разбира се, това е въпрос, с който трябва да се заеме ръководството на „Бобов дол”. Ние няма да отстъпим от ангажимента да се използват български въглища.

И г-н Николов, ако правилно съм Ви разбрала, това е последно удължаване на срока и сте дали срок до 30 април вече да има подписано споразумение с българските мини. Ако няма подписано такова, Агенцията за приватизация може да тръгне към прекратяване на процедурата.

Да, токово е сегашната ни позиция, но разбирате, че ме поставяте в ситуация, в която ако се окаже, че има някакви сериозни основания, да не мога ди ви отговоря защо не сме си изпълнили ангажимента.

В крайна сметка съвсем малко е необходимо, за да се стигне до сделка. Мисля, че компромиси като тези които направихме – 20 дни удължаване на срока, не са сериозни.