АБРО сезира прокуратурата за действията на СЕМ относно радио „Фокус
АБРО сезира прокуратурата за действията на СЕМ относно радио „Фокус / снимка: Sofia Photo Agency
АБРО сезира прокуратурата за действията на СЕМ относно радио „Фокус"
24360
АБРО сезира прокуратурата за действията на СЕМ относно радио „Фокус"
  • АБРО сезира прокуратурата за действията на СЕМ относно радио „Фокус"

Отказът на СЕМ да проведе открит дебат и да допусне представителите на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) и медиите да присъстват на обсъждането на казуса, с който се сложи край на 19-годишната история на Радио „Франс Интернационал" - България, остро противоречи на многократно заявяваната от СЕМ политика на публичност и прозрачност и за пореден път демонстрира пълно несъобразяване с дневния ред на обществото. Това се казва в съобщение на АБРО по случая. Така се узаконява не просто смяната на собствеността, а края на дейността на радиооператор, станал символ на българския преход, се посочва още в становището на АБРО. По-нататък се припомня как Радио „Фокус" неведнъж е било причина медийният регулатор да приема незаконосъобразни решения, които впоследствие са били отменяни от Върховния административен съд. Европейската регулаторна рамка изисква от страните-членки да имат независим и ефективен медиен регулатор, какъвто в България липсва, смятат в АБРО и призовават към преосмисляне на този модел в нашата страна, за да се изгради един модерен, ефективен и работещ орган в областта на медиите. АБРО ще сезира прокуратурата и съдебната система за това нарушение, съобщи изпълнителният директор на асоциацията Гриша Камбуров.

Ето как той коментира пред Дарик казуса:

С писмо тази сутрин поискахме СЕМ да проведе днешното заседание публично, защото в точка 1 и 2 в дневния ред има доста важен казус, който ще се обсъжда, а именно съдбата на Радио „Франс Интернационал" - България. Политиката на публичност и прозрачност, която СЕМ винаги е застъпвал, за съжаление се оказва напълно невяра. Днес те предпочетоха да проведат едно закрито заседание, където без присъствието на външните лица и журналисти, колко и много да са те тук, да решат казуса на едно радио, станало символ на прехода в България. Както знаете, честотата на Радио „Франс Интернационал" е даден на френската държава без конкурс, именно за да се развият демократичните ценности у нас. Свидетели сме на един скандален акт от страна на СЕМ, който прехвърли тази честота и това дружество на едно чисто търговско дружество, което ще започне да печели излъчването на програма „Фокус" в радио София. Самият опит за заобикаляне на закона, тоест прехвърляне на една честота, която е без конкурс, на търговско юридическо лице според нас е заобикаляне на закона. Би следвало да се проведе една публична дискусия за съдбата на тази честота и какво да се случи с радиоефира в град София.

Това прехвърляне с договор ли е направено и той дали е представен за днешното заседание?

За съжаление, ние нямаме тази информация, поискали сме от СЕМ депозираните документи, но както върви сигурно ще ни бъде отказан достъп и до тях. АБРО ще сезира необходимите органи, говорим като прокуратурата, съдебната система, надяваме се, че СЕМ все пак ще има мъдростта да не вземе такова решение на днешното заседание без съответния публичен дебат. Още повече преди броени дни в началото на ноември ЕП прие една директива именно за трансфериране на разрешената за ползване на спектъра и програмните лицензи, в която се казва, че когато има съществени изменения на програмна лицензия или далекосъобщителна лицензия или разрешение за ползване на спектър, това трябва да стане след широко обществено обсъждане, каквото тук не е налице. Не мога да говоря от името на прокуратурата, ние 100 процента ще я сезираме, ако тя прецени, ще образува предварително производство и ще провери преписката, както се случва по нея. Ние имаме правов интерес да подадем жалба в съда, но могат да се търсят и други формални основания, като прогласяване на решението за нищожно.

Кой има право да обжалва това решение на СЕМ днес?

Само страните по него. Това е производство, което се развива между съвета за електронни медии и страната заявител. Има начини, по които то може да бъде прогласено за нищожно без ограничения в срока във всяко едно физическо или юридическо лице в България.

Тоест само СЕМ и кандидатстващите за днешната промяна?

Да, заявителят на промяната и СЕМ. Доколкото ни беше обяснено с шест гласа е взето решение ние да не бъдем допуснати на днешното заседание.