ЕНП влиза с най-много депутати в Европарламента
ЕНП влиза с най-много депутати в Европарламента / БГНЕС

Европейската народна партия (ЕНП) печели първото място в изборите за Европейския парламент с 212 мандата, сочат първите обобщени резултати от ЕС, представени от пресцентъра на институцията.

ЕНП е първа отново, но спрямо мандата 2009-2014 г. губи 62 мандата. Групата на социалистите и демократите отново е втора, но със 185 места (-10). АЛДЕ запазват третото си място със 71 мандата (-14). Зелените получават 55 места (-3), Европейските консерватори и реформатори получават 40 места (-16), Европейската обединена левица печели 45 мандата (+10), Европа за свобода и демокрация печели 36 места (+3). Засега независимите евродепутати се очаква да бъдат 40 (+10), а "други" - 67, като това са онези депутати, излъчени от партии и коалиции, които не се причисляват към нито една от посочените групи.

От 22 май европейците гласуваха за следващия Европейски парламент. Изборите започнаха в четвъртък във Великобритания и Холандия, след тях в събота гласуваха още пет други страни.

В гласуването за новия Европейски парламент участваха над 400 милиона души в 28-те страни от ЕС. Те избраха 751 депутати.

Избирателната активност на европейските избори в целия ЕС е останала стабилна спрямо предишните - 43,11%, съобщи Европейският парламент.

Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел печели най-много гласове на европейските избори в Германия, а евроскептичната партия Алтернатива за Германия влиза в Европейския парламент, показват неокончателни резултати, цитирани от световните агенции.

Християндемократите са събрали 35,3 процента от гласовете, което е малко по-слаб резултат от представянето им на предишните европейски избори през 2009 г., уточнява БТА.

Коалиционният им партньор - Германската социалдемократическа партия е спечелила 27,3 процента. Зелените са събрали 10,5 процента, а партията Левите - 6,9 процента.

Алтернатива за Германия е на път да стане първата германска евроскептична партия, представена в ЕП. Според обявените изборни данни тя е спечелила 6 или 7 места.
Анализатори определят резултатите като сериозно предизвикателство за утвърдените германски партии, които защитават еврото и се стремят да представят евроскептичната партия като формация от бунтари без шанс за избиране.

Лидерите на Алтернатива за Германия обаче казват, че като цяло подкрепят ЕС, макар да отхвърлят еврото, посочва Асошиейтед прес.

Радикалната левица Сириза има малка преднина пред управляващата десница на европейските избори в Гърция, предаде Франс прес, като се позова на екзит полове.

Партията на Алексис Ципрас, който е кандидат за поста председател на Европейската комисия, ще получи между 26 процента и 30 процента от гласовете на избирателите, а управляващата десница Нова демокрация - между 23 и 27 процента, сочи екзит пол на шест социологически института, чийто резултати бяха обявени по гръцките телевизии, посочва БТА.

Крайнодясната партия Национален фронт води с голяма преднина на евроизборите във Франция. Партията постига исторически резултат от 25%, сочат резултатите от екзит половете.

На второ място е опозиционната дясна партия Съюз за народно движение с 20%, а управляващата Социалистическа партия претърпя нов провал с по-малко от 15%. Националният фронт на Марин Льо Пен се възползва от непопулярните мерки на управляващите социалисти, от разделението на десницата и от повишаването на евроскептицизма сред французите.

Левоценстристкият съюз, ръководен от социалдемократите, които са на власт в Румъния, води с голяма преднина на евровота в тази балканска страна, предаде Франс прес, като се позова на екзит полове. Те показват, че левоцентристите получават около 41 процента. Либералите от десноцентристката опозиционна Националнолиберална партия са на второ място с около 14 процента, според проучванията на институтите КЮРС и ИРЕС. Следва ги Демократичнолибералната партия, също опозиционна сила, която получава 12 процента. Народното движение, което е десноцентристка опозиционна сила и е нова партия, радваща се на подкрепата на президента Траян Бъсеску, получава 6 процента. Демократичен съюз на унгарците в Румъния също е прескочи 5-процентната бариера за влизане в ЕП. Крайната десница Велика Румъния, която от няколко години бележи спад, е получила едва 2,5 процента.

Анимигрантската Датска народна партия печели евроизборите в Дания, предаде ДПА, като се позова на екзит полове, цитирани от датските телевизии ТВ2 и ДР. Те показват, че ДНП води с между 24,9 и 23,1 процента, което ще означава три места в ЕП. Досега партията имаше един евродепутат. Дания излъчва 13 европейски депутати. Управляващите социалдемократи имат засега 20,5 процента, което означава три места в ЕП - с едно по-малко, отколкото имаше досега.

Управляващата дясноцентристка коалиция в Португалия беше победена от опозиционната Социалистическа партия на европейските избори, което отразява категоричното отхвърляне на политиката й на строги ограничения, сочат първите прогнозни резултати. Различните социологически изследвания на излизане от избирателните секции дават на социалистите между 30 и 36% от гласовете (между седем и девет депутати) спрямо 25-29% за управляващата коалиция на дясноцентристката Социалдемократическа партия и консевраторите от Социалдемократически център (между шест и осем депутати). Ако резултатът се потвърди, той ще бъде сериозен удар за португалския премиер Педро Пасуш Коелю малко повече от година преди парламентарните избори през есента на 2015 г. Генералният секретар на Социалистическата партия Жозе Сегуро призова избирателите "да накажат правителството и да гласуват за промяната, за да предотвратят ново повишаване на данъците и намаляване на заплатите и пенсиите".

Победител на евроизборите в Полша е опозиционната консервативна партия "Закон и справедливост" на бившия премиер Ярослав Качински. При преброяване на 91% от бюлетините партията има подкепа на 32,35% от избирателите.

Втора е управляващата партия "Гражданска платформа" на действащия премиер Доналд Туск, която е предпочетена от 31,29% от гласувалите поляци. Двете партии ще имат 19 от общо 51-те евромандата, които се полагат на Полша.

Трети е "Съюзът на демократичните леви сили" с 9,55%, който ще разполага с 5 мандата. По 4 евродепутатски кресла в Брюксел ще имат еврофобските "Нови десни" (7,06%) и Полската селска партията (7,21%). Останалите партии не са преодолели 5-процентната бариера.

В Швеция левите запазват лидерство, но страната праща в ЕП и две нови партии - националистическата "Шведски демократи" и "Феминистка инициатива". Те имат по 7%, съобщи ИТАР-ТАСС. Партията за опазване на околната среда (17,1%) измести на трето място един от фаворитите. Умерената коалиционна партия(13,8%), която от миналите избори е загубила около една трета от избирателите.В Швеция на първо място е Социалдемократическата работническа партия, която запазва резултата си от 2009 година – 23,7%.

Опозиционната Словенска демократическа партия води на изборите за Европарламент в Словения. Това са данни от преброяването на 52% от гласовете, съобщават местните медии. Словенската демократическа партия е получила 25% от гласовете. Това дава право на партията да изпрати трима депутати в ЕП. На втора позииция е коалицията Нова партия на Словения и Словенска народна партия. Тандемът има 21% от гласовете и вероятно ще получи два мандата. На трето място е Словенската партия на пенсионерите (Desus) и партията "Верим", които имат по 9% от гласовете и съответно по едно място в ЕП. На тези избори до голяма степен се гледа като на трамплин към предсрочните избори, които ще се проведат през лятото.