Брезентови палатки, печки на дърва и камиони без спирачки. При такива условия полицаи пазят българо-турската граница край Звездец. Сигналът подаде пред Нова телевизия служител, който обаче се страхува да покаже лицето си.

Какво е да си при минус 20 градуса в палатка от брезент.

„Буквално мога да кажа, че се извършват престъпления против човечеството" - разказ от първо лице на един полицай, командирован в Звездец на българо-турската граница.

Бивш шеф на „Гранична полиция": Подготовката на служителите е изключително ниска

Живот като в катун. Като вали дъжд, съответно дъждът е и вътре в палатката, а там няма никакви битови условия.

"Носиш си брадва, фенерче, газов фенер, всякакви приспособления за самосъхраняване на личния живот", разказа полицаят.

Палатките са монтирани така, че при най-малкия вятър са на земята и изобщо не са оборудвани с печки.

А пред палатките ги чакат камиони без спирачки.

Камион с 15 служители на МВР се обърна в дере, загина 34-годишен полицай

„От три-четири автомобила, да има един полуизправен, всички останали са неизправни технически, дори шофьорите ни предупреждават, че са без спирачки", разказва полицаят, командирован в Звездец на българо-турската граница.

Неизправни спирачки бяха причината и за смъртта на един командирован полицай в края на 2014 година. Камионът, в който возеше още 15 свои колеги се преобърна в дере. По чудо, Асен Асенов беше единствената жертва.

МВР обеща да изтегли старите камиони, а шефът на Гранична полиция подаде оставка. А днес, ако в Звездец стане инцидент, полицаите няма как да сигнализират.

От гранична полиция засега се въздържат от коментар, но преди седмица съобщиха,че въпреки лошите условия на труд, има наплив от желаещи за граничари.

„1710 сме назначили, още 150 ще назначим", обяснява Йотко Адреев, зам.-шеф на „Гранична полиция".

Целта на новите назначения е именно да се спре командироването на полицаи от страната. Другата идея, която се обсъжда, е в помощ на браздата да бъдат пратени пенсионирани военни.

Източник: Novanews.bg