/ ThinkStock/Getty Images
Журналистите от дирекция "Информация" на БНТ излязоха с позиция в защита на редакционната независимост, плурализма и отговорността. По-рано в понеделник граждани и културни дейци протестираха пред сградата на държавната телевизия с мотива, че е оказван натиск върху предаването "Денят започва с култура" от програмния директор на БНТ1 Емил Кошлуков и поискаха неговата оставка. Според Кошлуков предаването трябва да се бори за по-висок рейтинг и да има плурализъм на гледните точки.
 

Понеже гледам, че някои хора силно се вълнуват от обществена телевизия, нейните цели и задачи: 1. Обществената телевизия...

Публикувахте от Емил Илиев Кошлуков в 21 януари 2018 г.

Пред "Дневник" генералният директор на телевизията Константин Каменаров изрази мнение, че конфликтът е плод на комуникационен проблем.

"Искаме ясни гаранции от ръководството на БНТ, че принципите ще бъдат спазвани, а стандартите - защитени. Отхвърляме внушението, че рейтингът е единственият критерий за успеха на една обществена медия", се казва в позицията на Продуцентския съвет на дирекцията "Информация" на телевизията.

Ето и текста на позицията:

По повод създалото се напрежение в последните дни ние, членовете на Продуцентския съвет на дирекция „Информация” на БНТ, заявяваме следното:

- Знаем какво означава „обществена телевизия”. Правим я отдавна - и твърдим, че БНТ има много предавания, които хората харесват и гледат. За повече от 10 години БНТ не е ставала обект на голям публичен скандал. Свързали сме живота си с тази телевизия не защото сме нямали други предложения. А защото вярваме, че обществената медиа е основана на стандарти и принципи.

- Тези принципи често се цитират, но припомняме, че те имат конкретно съдържание. Например, „редакционна независимост” означава решенията да се вземат след обсъждане, а не по прищевки. „Плурализъм” означава до ефир да имат достъп всички гледни точки съобразно тяхната тежест, а не според личните предпочитания на журналистите или началниците им. „Отговорност” означава да чуеш какво мисли за работата ти обществото – и то цялото, а не онази част, която ти отърва.

- Защитавали сме тези принципи досега, ще ги защитаваме и в бъдеще. И това е лесно проверимо. Всеки мониторинг ще докаже, че всекидневните битки са ни научили що е то редакционна независимост, плурализъм и отговорност. Затова не приемаме нашия труд и дългогодишни усилия да бъдат подценявани или обиждани.

- Отхвърляме внушението, че рейтингът е единственият критерий за успеха на една обществена медиа. Освен него, значение има и доверието. Тук досега БНТ водеше. Знаем как се прави рейтинг на всяка цена, но не искаме. Вярваме, че телевизията може да бъде достатъчно интересна, но и сериозна, задълбочена, насочена към всички обществени позиции, групи и възрасти. Това не е просто избор; това е дълг на БНТ към обществото.

- Нямаме нужда да ни напомнят какво става другаде в Европа. БНТ не е най-малко гледаната европейска обществена телевизия, даже напротив. Със сигурност обаче е най-недофинансираната.

- Ние не смятаме, че сме съвършени. Нито се съпротивляваме на промяната. Вярваме, че обществената телевизия е процес; тя е непрекъсната промяна. Тя изключва самодоволството и съпротивата срещу новото. Променяли сме се и ще продължим да се променяме. Но не смятаме да отстъпваме от принципите. Защото без тях обществена телевизия няма.

- Искаме ясни гаранции от ръководството на БНТ, че принципите ще бъдат спазвани, а стандартите - защитени. Готови сме на диалог по всеки дискусионен въпрос. Настояваме нашата позиция да бъде обявена публично.
 
СЕМ ще провери дали има нарушение в работата на обществената медия.