/ БГНЕС, архив
В момента се прави анализ на областно ниво за лечебните заведения, които са предимно държавна собственост или изцяло такава, както и събиране на данни за общинските лечебни заведения, за да се предложат на общините мерки за оздравяването на болниците. Това обяви зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков.
 
Той участва в заседанието на НСТС, на което социалните партньори обсъдиха състоянието на общинските болници и евентуални мерки за решаване на проблемите им.
 
Десет общински болници са заплашени от фалит

Мерките, които ще бъдат насочени към всяка една болница конкретно, са преструктуриране, оптимизация, различни начини, с които да се подобри дейността и да се намалят разходите, ако се установи, че има неефективни, допълни Пенков.

На тристранния съвет беше общо мнението, че има заплашени болници, включително и общински. Има проблем с Белоградчик, Димитровград, Омуртаг и други, каза д-р Пенков.

Започват мащабни проверки на държавните и общинските болници

Проблемът, който се очерта при тях е, че приходите, които получават те по линия на здравното осигуряване отиват основно за заплати на хората, които се трудят в болниците. Ние реално увеличаваме средствата, които заплащаме на болниците за всяка лечебна дейност, която касата не плаща, каза заместник- здравният министър.
 
Пенков допълни, че се дават допълнително 22 млн. лева годишно на болниците.
 
Създават фонд, който ще спасява болниците пред фалит (ВИДЕО)

Той обясни, че е имало дискусия дали ако се изплати т.нар. надлимитна дейност, ще се реши проблемът с дълговете, но се е оказало, че тя е малък процент (само 4-5%) от общите задължения на лечебните заведения, които са в рамките на 100 милиона лева за всички общински болници. Просрочените са 46 млн. лева, като основно се дължат средства за лекарства и консумативи и малко за персонал.
БТА