Иван Гешев
Иван Гешев / БГНЕС
Иван Гешев за акцията
98695
Иван Гешев за акцията
  • Иван Гешев за акцията
Собственикът на „Винпром” Миню Стайков е задържан при акция на спецпрокуратурата. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Жандармеристи са блокирали входа на винпрома
Станимир Димитров

По думите му са задържани над 10 души, сред които шофьор на камион и портиер. Обиски се извършват във „Винпром Карнобат”, „СИС Индустрийс” и „Топаз МЕЛ”, а разследването е за данъчни престъпления, пране на пари, държане на акцизни стоки без бандерол и незаконна фабрика за цигари.

Спецпрокуратурата влезе във „Винпром Карнобат” и офисите на „Сис Индустрийс”

Делото било образувано преди около два месеца, когато ГДБОП и спецпрокуратуата намерили фабрика за незаконни цигари в Карнобат. Оказало се, че синът на кмета на Карнобат Иван Димитров е собственик на сградата, в която се е помещавала фабриката. Тя била от затворен тип и никой не влизал и излизал от нея. Вътре работели арменци, имали там спални и фитнес. Димитров казал, че не е знаел за какво се използва сградата.

акция спец
БГНЕС

"Все още е трудно да се каже каква е щетата за държавния бюджет. Претърсвания в момента вървят на 6-7 адреса", коментира още Иван Гешев.

След акцията: Издирват семейство Арабаджиеви, разследващи намерили много пари и луксозен автопарк

На място в Карнобат и околните населени места е зам-главният прокурор по разследването Борислав Сарафов, за да оказва методическа помощ. Правят се проверки на фирми от НАП и митниците. Проверява се и дали "Винпром Карнобат" е декларирал правилно пред държавата произведеното.

полиция
БГНЕС

По думите му няма връзка между сегашното разследване и делото срещу семейство Арабаджиеви. От тях и към момента няма следа, а според Гешев навсякъде по света било „нормално” влиятелни бизнесмени да имат връзки в службите.