Военномедицинска академия с решителни стъпки, за да намали дълговете си
Военномедицинска академия с решителни стъпки, за да намали дълговете си / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Военномедицинска академия с решителни стъпки, за да намали дълговете си
71594
Военномедицинска академия с решителни стъпки, за да намали дълговете си
  • Военномедицинска академия с решителни стъпки, за да намали дълговете си

Да се изгради по едно ДКЦ, което да работи със Здравната каса, във всяка от структурите на Военномедицинската академия в страната. Това е една от стъпките, които от лечебния комплекс ще предприемат, за да увеличат приходите си и съответно да намалят дълговете си.

Изграждането на диагностично-консултативните центрове би могло да започне от края на тази или от началото на следващата година. Това съобщи началникът на болницата доц. Крум Кацаров по време на тържествено отбелязване на Световния ден на здравето.

Кацаров уточни, че парите, които ВМА получава от Здравната каса, покриват малко над 44 % от разходите на лечебния комплекс. При нормални обстоятелства обаче, този процент трябвало да достига 60. Спадът от 20% би могъл да се компенсира точно с изграждането на въпросните диагностично-консултативни центрове, с каквито в момента академията не разполага.

250 000 пациенти са преминали през всичките структури на лечебния комплекс за 2013-а г. Над 52 000 от тях са били хоспитализирани. Интересното е, че само 8% от приетите за лечение са от контингента на охраната, посочи доц. Крум Кацаров: „Ако ние имахме диагностично-консултативните центрове, броят на тези хора би бил значително над 250 000 човека".

Има една основна причина средствата от Здравната каса да покриват едва 44 на сто от разходите на лечебния комплекс, добави специалистът: „Би следвало да бъде някъде до 60%, тъй като горе-долу толкова е остойностяването на клиничните пътеки. Този спад надолу с 20% се получава от това, че за миналата година имаме едни пари, които са ни одържани като просрочени разходи, които никак не са малко, те са някъде от порядъка на 12 милиона лева и са част от парите, които трябвало да получим. Натрупването на тези загуби ние свързваме с някои стъпки, които мислим да направим - развитието на наши ДКЦ-та, за които говорим. Второто е, лекарствената ни политика, в която ние се ориентираме най-вече към генерици. В процес сме на програма за разработване по отношение на издръжката на болницата".

Доц. Крум Кацаров подчерта, че поверената му болница има юридическото право да създаде ДКЦ-та. Тази стъпка от своя страна ще запуши основната икономическа пробойна на Военномедицинската академия.