/ iStock/Getty Images

Към момента висящите преписки по Закона за СРС в секретно деловодство на Специализиран наказателен съд са повече от 20 хиляди.

Това каза заместник-председателят на Специализирания наказателен съд Пламен Панайотов.

Днес Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет провежда свое редовно заседание в петък за обсъждане на актуални проблеми, свързани с искането, разрешаването и прилагането на специални разузнавателни средства (СРС), произтичащи от закриването на специализираното наказателно правосъдие в България 2022 г.

Радев и Йорданова подписаха указа за закриване на спецправосъдието

По повод на приетите промени в Закона за съдебната власт Пламен Панайотов отбеляза, че „благодарение на това, че акцентът беше върху политическото желание за закриване на специализираните органи, не се получи професионален дебат в правната комисия”.

„Поради това, според мен, е налице липса на всякаква регламентация относно съдбата на висящите преписки по Закона за СРС. Това е изключително голяма законодателна празнина, тя може да бъде запълнена, за да не се предизвика хаос, само по законодателен път“, каза Панайотов.

Той очерта няколко аспекта, като последица от закриването на спецправосъдието.

"На първо място това са процесуални аспекти, свързани с валидността на дадените разрешения от Специализирания наказателен съд, които към момента се прилагат, към момента на закриването, а именно 27 юли 2022 г., тъй като законодателят въведе тримесечен срок до влизане на закона в сила. Ние към момента също разглеждаме искания, няма никаква разлика от преди приемането и обнародването на закана“, посочи той и отбеляза, че ще има такива висящи производства.

Атанасова: Опроверга се мантрата за неправомерно прилагане на СРС

Сред аспектите Панайотов посочи и такива, свързани с движението на преписки. Той наблегна на липсата на национален регистър за дадените разрешения за прилагане на СРС.

„Липсата на национален регистър води до невъзможност да бъдат проследявани сроковете, визирани в разпоредбата на чл. 21 от ЗСРС, където са регламентирани сроковете, в които спрямо едно лице може да бъде прилагано СРС. И каква е последицата в тази връзка от закриването на Специализирания съд? В Специализирания съд от 2012 г. се води такъв регистър на всички разрешения, които са дадени спрямо всяко едно конкретно лице и когато дойде едно заявления с искане за разрешаване на СРС, секретното деловодство прилага справка, от която е видно дали спрямо него е прилагано СРС, по която точно преписка и за какъв период. Това всъщност позволява на съдията, който разглежда искането, да следи за спазването на тези срокове. Неспазването на сроковете, води до незаконосъобразно издаване на СРС“, обясни Панайотов.

БГНЕС