В БАН имало неизползвани отпуски от по 600 дни
В БАН имало неизползвани отпуски от по 600 дни / снимка: БГНЕС

Българската академия на науките ще ползва нашата подкрепа и помощ за реформите, но е видно, че трябва да има реформи. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата му с председателя на БАН акад. Никола Съботинов. Премиерът отбеляза, че и в БАН има фрапиращи неща, като отпуски от по 600 дни. Искаме БАН да бъде изведена от полето на коментарите и скандалите и затова ще се направи преглед на всичките 69 институти - какво работят, как работят, колко внедрени иновации имат, каква продукция са дали и в зависимост от това да се извършат необходимите съкращения, заяви Борисов. Той отбеляза, че е необходимо да се даде възможност на младите учени да израстват.

Предишното правителство не е дало три пъти повече пари на БАН, заяви премиерът. По думите му бюджетът е един и същ. Те са превели пари на фонд "Наука" и след това веднага са си ги изтеглили, отбеляза Борисов.

"Една тухличка няма да се вземе от БАН", заяви министър-председателят в отговор на въпрос за критиките, че се проявяват апетити към имуществото на академията. По думите му целта на срещата е науката и БАН да се извадят от политическия спор и без политически натиск да извършат реформата.

Акад. Никола Съботинов заяви, че срещата е била с изключително голямо значение, защото на нея е потвърдено, че трябва да се работи заедно с правителството. Една от основните причини за по-тежките разговори е кризата, в която е изпаднала страната, коментира Съботинов. Оценяваме, че бюджетът за академията се запазва, заяви той и добави, че в Академията са започнали сериозни промени.

Средната възраст в научния институт е 53 години, каза в отговор на въпрос акад. Съботинов и добави, че причина за това е липсата на мотивация в младите хора да се занимават с наука, заради ниските заплати. Ще се помъчим да освободим средства за назначаване на млади хора, каза Съботинов. По негови данни в Европа средно 36 на сто от учените работят в университети, а останалите в научни центрове. В САЩ 25 на сто от учените работят в университети, в Япония - 18 на сто, в Германия 20 - 25 на сто, допълва БТА.

В академията са 18% от учените в страната и произвеждат около 60% от научната продукция на страната, заяви акад.Съботинов.

Той отбеляза, че всички хабилитирани служители ще бъдат пенсионирани на 65 години. Ще има възможност качествените учени, с решение на научния съвет и на ръководството на БАН да могат да останат за една година на работа. Предстои да бъдат пенсионирани около 500 човека, за което ще бъдат отделени 3, 800 млн. лева, каза Съботинов.