Все повече българи посягат към бързи кредити, показват данни от изследване на агенция тренд. По-голямата част от хората успяват да ги погасят навреме.

Данните сочат още, че над половината кредитополучатели се ограничават до 3 бързи кредита. Сред основните причини за теглене на такъв кредит е плащане на сметки или купуване на техника, съобщи NOVA.

Първото, което винаги трябва да имаме на ум при теглене на кредит, е, че вноската никога не трябва да надхвърля 30 до максимум 40% от месечния ни доход. Някои банки позволяват да бъде и 60% от месечния доход, но експертите съветват да се въздържаме от подобни решения. Освен това при бързите кредити се начислява и такса поръчител, която може да в размер на 50 до 100 лева и често не фигурира в лихвата. И най-важното, за което да не забравяме, когато подписваме документите - по закон лихвите при бързите кредити могат да достигнат 50%.

Заловиха мъж, изтеглил 50 000 лв. кредит от банка с фалшива лична карта в София

Михаил Митев е на 25 години. Работи на две места и почти е погасил последния си потребителски кредит. Изплаща и техника на лизинг.
Той не се притеснява от влизане в дългова спирала. Смята, че двете работни места му служат като буфер и няма опасност да не се справи с месечните вноски.

Михаил е направил сметката си правилно. Немалко хора обаче не успяват, смята кредитният консултант Диан Василев.

"Тези хора стават лоши кредитополучатели, които не биват кредитирани и ги чака едно много черно бъдеще", посочи той.

Според последното проучване на агенция "Тренд", поръчано от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране, 50% от теглилите бърз кредит имат достъп и до банково кредитиране. А 82% от всички кредитополучатели се ограничават до 3 кредита. Изключения обаче има.

"Вече има една прослойка от хора, които се влезли в просрочие над 90 дни. Те имат лошо кредитно досие. В Централния кредитен регистър тези неща се пазят 5 години. Рекордът ни е човек с 26 кредита", разкри Диан Василев.

Проучването на "Тренд" сочи, че основната причина за теглене на бърз кредит е купуване на техника, ремонт или плащане на битови сметки. Според Диан Василев, при бързите кредити причините са в обратен ред.

''Често това са кредити за плащане на сметки за ток, за отопление, за текущи нужди и разходи", допълва експертът.

Ако се окажете с много кредити, които не може да погасите, Диан Василев съветва да ги консолидирате в един общ потребителски.

"И вноската от 1000 лева може да падне на 300-400, ако се изтегли един петгодишен потребителски кредит, а не 12-месечен бърз", обясни Василев.