Надежда Йорданова
Надежда Йорданова / БТА
Със заповед на министъра на правосъдието Надежда Йорданова е сформирана работна група за усъвършенстване на правната уредба на изпълнение на задължението за предаване на дете, предвидено в Гражданския процесуален кодекс.

Това стана ясно днес по време на срещата между заместник-министъра на правосъдието Борислав Ганчев, заместник-председателя на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) Мария Цачева, и члена на Съвета на КЧСИ Сийка Анадолиева. Повод за дискусията бе набелязване на стъпки, във връзка с предстоящата работа на експертите от работната група за подобряване на процедурите по предаване на деца и изпълнението на съдебни решения за режим на лични контакти между детето и родителя, при когото то не живее.

От Камарата на частните съдебни изпълнители се ангажираха да изготвят актуална статистика за броя образувани дела в страната за предаване на деца на родител, както и по колко от тях се е стигнало до ефективно предаване на детето.

Бяха набелязани редица констатирани в практиката на съдебните изпълнители проблеми, които изискват освен нормативно подобрение и добра координация между институциите.
Заместник-министър Ганчев отбеляза, че в най-добър интерес на детето е то да може да продължи да контактува с двамата си родители и след тяхната фактическа раздяла, ако съдът е установил, че няма пречка за това.

„Всички институции, ангажирани в този процес, следва да работят приоритетно и с отдаденост, тъй като децата са основната ценност в обществото и нашето бъдеще“, каза още той.

По думите му Министерството на правосъдието продължава задълбочения диалог с експерти и неправителствени организации за постигане на оптимални резултати за децата, както и на техните родители.