Ураганен вятър предизвика хаос в Северна България
Ураганен вятър предизвика хаос в Северна България / Thinkstock/Getty Images

Ураганен вятър предизвика хаос в Северна България. Най-сериозна е ситуацията в град Вършец, където поривите на вятъра достигнаха до 150 километра в час. В града няма ток, отнесени са и покриви на къщи, съобщава Нова телевизия.

„Има проблеми и в Чипровци, Берковица и Дамяново. Прекъснато е и електрозахранването към яз. "Среченска бара" и има вероятност скоро да бъде спряна водата за Монтана и Враца. Екипите на ЧЕЗ и ВиК работят по отстраняване на проблемите. Обнадеждаващата новина е, че след полунощ се очаква стихване на вятъра”, каза за Нова телевизия областният управител на Монтана Ивайло Петров.

"В Берковица има и няколко пожара, вследствие на запалени комини. Екипите на пожарната работят по изгасянето им. Няма пострадали хора", допълни той.

Заради бурния вятър и множество паднали дървета се ограничава движението през прохода Петрохан, съобщиха от агенция "Пътна инфрастуктура".

По данни на НИМХ-БАН към 20.00 часа в петък вечер най-силен е бил вятърът с пориви от 20 метра в секунда в градовете Монтана, Ловеч, Велико Търново и Кърджали. По върховете на планините очаквано вятърът е много по-силен. На прохода "Петрохан" поривите на вятъра достигат 25-40 метра в секунда.

Оранжев код за дъжд и вятър в събота

Оранжев код за дъжд и вятър е обявен за събота в областите Хасково, Кърджали и Смолян, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

За 18 области на страната обявеният код е жълт. За Перник, София-град, София-област, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора предупреждението е заради очаквани интензивни валежи. За Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Разград, Русе, Търговище и Шумен жълтият код е заради бурен вятър и валежи.

За останалите 7 области е в сила зелен код.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg