Управлението чрез страх не може да е стабилно според Първанов
Управлението чрез страх не може да е стабилно според Първанов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Първанов за скандала със СРС-тата
37360
Първанов за скандала със СРС-тата
Първанов за скандала с дипломатите
  • Първанов за скандала със СРС-тата
  • Първанов за скандала с дипломатите

Сигурността не трябва да бъде за сметка на човешките права и понятието национална сигурност трябва да изключва употребата на СРС-та. Това заяви президентът при днешното представяне на книгата си, озаглавена „Първият мандат на Георги Първанов”.  

Той коментира още, че трудно може да се оспори резкия ръст на контрабандата у нас. „Аз съжалявам, че антикризисните мерки не проработиха, а част от тях бяха и провалени”, допълни Георги Първанов. Държавният глава отбеляза, че расте и битовата престъпност. „Тези неща не бива да се прикриват с враждебна риторика”, коментира още президентът.

Първанов добави, че едно управление чрез страх не може да стабилно. „Това е мъка, това е една много тежка ситуация, от която не знам правителството как ще излезе”, каза президентът Първанов по повод скандалите със специалните разузнавателни средства. В коментар на вота на доверие към кабинета държавният глава заяви, че няма съмнения в стабилно парламентарно мнозинство на правителството. „Аз нямам съмнение в това, че правителството има стабилно парламентарно мнозинство. Но това но това правителство има стабилността от подкрепата на „Атака”. Това според мен не е перспективно и не е престижно от гледна точка на европейското присъствие на България”, обясни той.

Президентът коментира и скандалите с изнесените в публичното пространство разговори между премиера Бойко Борисов и шефа на Агенция „Митници” Ваньо Танов. Първанов обясни, че не е знаел за проблемите на бизнесмена Михаил Михов - Мишо Бирата, с митниците. „В този запис според мен има две-три ключови фрази. Първата е е в това, че Борисов обяснява на Танов, че е провел разговор, и то не еднократно, с бизнесмена Михов. Т.е. между тях има пряк нееднократен контакт. Второ, от последвалия разговор става ясно, че е имало и съвещание, на което този въпрос е обсъждан. И, трето, най-важното, накрая се заключава с това, че е поет ангажимент към бизнесмена. И не заради президента, а против президента”, изтъкна държавният глава.

Президентът Първанов обясни, че специалните разузнавателни средства трябва да останат изключение, а да се даде възможност за по-добро използване на класическите способи на разследване. „Понятието национална сигурност трябва да изключи злоупотребата на СРС-та. Защото, когато аз наложих вето върху онези постановки от закона, съгласно които по едно СРС и свидетелството на един анонимен свидетел, може да те вкарат в затвора. Сега питам управляващите не паднаха ли в своя капан. Те не са паднали, защото както разбрахме са унищожили оригиналите. Може би”, заяви Първанов.

Относно твърденията на Ваньо Танов, че разговорите са манипулирани, Първанов заяви, че това може да преценят специалистите.

„Не се отказвам нито от един ред, от нито едно свое слово - и преди - като човек на науката, и през годините ми в политиката”, пише в предговора на книгата си Първанов. Президентът заявява още, че огромната част от материалите, подписани с неговото име са писани лично от него и той поема отговорност за тяхното съдържание. Той изрази надежда тази книга да бъде повод да се говори повече за „политическото говорене, за политическото писане, за посланията, за цялата атмосфера, която имаше в българската политика вчера - т.е. през първия мандат, има днес и онова, което предстои да се случи”.

Първанов коментира и случаят с дипломатите ни, които са бивши служители на Държавна сигурност. „Изпратил съм писмо до Министерския съвет, с което искам факти как приемащата страна е реагирала всеки конкретен случай с наш посланик в чужбина”, каза той и допълни, че се запознава с всеки случай по отделно. Държавният глава припомни, че се е знаело за агентурното минало на дипломатите ни преди те да бъдат изпратени на работа зад граница.

В книгата са събрани речи, лекции, изявления и други публични политически изяви на президента Първанов от периода 2001- 2006 г. Те са структурирани в четири раздела  - „България има нужда от нова политическа култура, от съгласие по националните приоритети”, „Пълноправното членство в ЕС и НАТО е стратегическа цел без алтернатива”, „България може и трябва да поеме по-голяма отговорност за процесите в Югоизточна Европа”, „Да помним уроците на историята, да съхраним духовността, за да я има България”.

Книгата съдържа 559 страници, в които освен политическото слово на държавния глава, намират място близо 90 снимки, запечатали различни по характер моменти от първия мандат на президента Георги Първанов.

Сред присъстващите на премиерата на книгата бяха вицепрезидентът Ангел Марин, президентът на България от 1990 до 1997 г. Желю Желев, лидерът на БСП и бивш премиер Сергей Станишев, депутатите от Коалиция за България Пламен Орешарски, Меглена Плугчиева, Мая Манолова, Любен Корнезов, Андрей Пантев, Евгений Желев, историкът акад. Георги Марков, писателят Антон Дончев, президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев, археологът Николай Овчаров.