Учените от БАН против промените в закона за академията
Учените от БАН против промените в закона за академията / Sofia Photo Agency, архив
Учените от БАН против промените в закона за академията
35264
Учените от БАН против промените в закона за академията
  • Учените от БАН против промените в закона за академията

Учените от БАН се обявиха против внесените от ГЕРБ промени в закона за академията, защото те ще доведат до разрушаването й. Идеите на управляващите на практика ще направят структура от типа „конник без глава", смятат учените.

В края на миналата седмица депутати от ГЕРБ внесоха промени, които предвиждат научните институти да се прехвърлят към Министерския съвет. Идеята е правителството да ги открива и закрива по предложение на просветния министър. Управляващите предлагат всеки институт да премине поотделно на пряко финансиране чрез Министерството на образованието и науката. В отговор на критиките на учените образователният министър Сергей Игнатов заяви, че не очаква всички да му ръкопляскат.

Учените смятат, че истинската цел на промените е имотите на БАН да преминат на разпореждане на министерството. Според образователния министър Сергей Игнатов обаче идеите целят доброто на институтите. Това стана повод и за задочен спор между председателя на БАН акад. Никола Съботинов и министъра. „Те ще преминат по този начин със собствеността на БАН под разпореждане на министерството. Тази собственост вече ще мине неявно към министерството и при закриването на институтите, както е казано, че министърът може да го прави, по този начин ще изчезне и собствеността на академията там, както е предвидено първоначално", смята акад. Съботинов. Игнатов бе категоричен: „Никой не е тръгнал да закрива институти".

Освен различни подписки, които се събират в подкрепа на академията, от БАН обмислят различни ходове, като дори вариант е да поискат от президента Георги Първанов да организира референдум по темата. Според акад. Съботинов: „Това е скъпа процедура и би трябвало да го организират структури като президентство, парламент".

От своя страна образователният министър беше категоричен, че промените са наложителни: „Не е задължително всички радостно да плеснат и да го приемат. Предприемт се тези мерки, за да се създаде едно по-прозрачно, по-динамично, приоритетно и програмно финансиране на научните институти в Академията".

По думите на Игнатов никой не се опитва да ликвидира академията и дори пожела тя да съществува още 1000 години. Въпреки това учените от БАН ще излязат утре на поредния протест против водената политика в сферата. Те настояват правителството да отпусне повече средства за академията за следващата, а промените в закона да бъдат изтеглени.