Триумф на правосъдието ли са операциите на държавата срещу престъпниците?
Триумф на правосъдието ли са операциите на държавата срещу престъпниците? / cнимкa: Sofia Photo Agency
Триумф на правосъдието ли са операциите на държавата срещу престъпниците?
26206
Триумф на правосъдието ли са операциите на държавата срещу престъпниците?
  • Триумф на правосъдието ли са операциите на държавата срещу престъпниците?

За тотален контрол върху прокуратурата не може да се говори. Това коментира в предаването „Челюсти" по Дарик политологът Румяна Коларова по повод изказване на Жан Виденов, че ако може да се върне назад, би наложил тотален контрол върху прокуратурата. По нейните думи трябва да има автономност на прокуратурата, да има относителна обособеност и контролирани комуникации и останалите звена на изпълнителната власт.

Дебатът беше породен от изказване на Алексей Петров през седмицата. Съветникът на ДАНС беше задържан при мащабната полицейска акция „Октопод" на 10 февруари. Тогава като защитна теза той издигна становището, че е арестуван заради дузина въпроси, зададени от негова страна към МВР.

Иванка Иванова от правната програма на Институт „Отворено общество" коментира това така: „Алексей Петров е в правото си да гради каквато иска защитна теза. Въпросите за необходимостта от реформа в МВР организацията, за която работя, и други неправителствени такива ги поставят от 15 години и нас не ни арестуват. Тъй че, това като защитна теза, вероятно няма да издържи". „През последните десетина дни видяхме раздадени присъди, видяхме недосегаеми хора, вкарани в затвора временно и това изглежда на пръв поглед като триумф на справедливостта, но всъщност не е. Защото все още не са отстранени структурните проблеми, които правят тези явления възможни - отговорността на прокуратурата и въртящата се врата между МВР и престъпността", допълни тя.

Румяна Коларова и Иванка Иванова коментираха дали активността на държавата срещу престъпността и разследванията без реформи са само ефектна кампания или са ефективна борба с лошите. Триумф на правосъдието ли са операциите на държавата срещу престъпниците - чуйте в прикачения звуков файл.