Тактиката на защитата на медиците не трябва да се променя, смята Петканов
Тактиката на защитата на медиците не трябва да се променя, смята Петканов / netinfo



Френските юристи от “Адвокати без граници” не могат да бъдат конституирани по процеса срещу българските медицински сестри в Либия, защото между Либия и Франция не съществува договор за правна помощ така, както между България и Либия. Това заяви министърът на правосъдието Георги Петканов. Според него тактиката на юридическата защита не трябва да се сменя.

Заместник-министърът на правосъдието Маргарит Ганев, койтов четвъртъклети за Либия, ще разговаря с медицинските сестри за това доколко в защитата трябва да бъдат включени и други адвокати като Шейтанов.

Френските адвокати не могат да бъдат включени, защото между Либия и Франция няма договор за правна помощ. Шейтанов обаче трябва доста дълго време да се запознава с материалите, а такова забавяне на процеса не е в наша полза, коментира Петканов. Въпреки това, ако сестрите много искат, той ще бъде конституиран и ще му бъде платено. Георги Петканов заяви още:

„Това, което те искат, ще бъде направено, парите ще бъдат дадени, защото право на обвиняемия е да посочи адвоката, а не държавата да прави това. С други думи, България е длъжна да изпълни тяхното желание, нищо че ще се харчат още пари, нищо че ще се бави процесът, нищо че резултатът може да бъде отрицателен. Това е волята на подсъдимите”.

Според Петканов Бизанти е достатъчно добър юрист, нашите адвокати също си вършат прекрасно работата. Затова не е нужно да се сменяме юридическата тактика на защитата:

„Смяна е необходима, когато искаш да подобриш нещо, когато си пропуснал нещо, когато си сгрешил. Аз считам, че българските адвокати такова нещо не са направили. Те излагат сериозни юридически аргументи и в този смисъл промяна в режима не е необходима. Българските адвокати са направили всичко възможно, което е необходимо.”


България ще направи всичко възможно да бъдат изчерпани юридическите механизми, които предвижда либийското законодателство. Това заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин, след като докладва по случая Либия пред депутатите от външната комисия на Народното събрание.

Според външния министър българската защита трябва да бъде единна, за да може случаят с българските медици да приключи максимално бързо.