/ iStock
Софийският градски съд осъди болница "Шейново" да плати на майката 70 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди, изразяващи се в претърпени страдания от раздялата с детето след размяната на бебета в болницата.

Решението подлежи на обжалване пред САС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

Адвокатът на Севда Михайлова – майката, която осъди болница "Шейново" за 70 000 лева – Тодор Мангъров, обмисля да обжалва решението на съда. "Това обезщетение от 70 000 лева е твърде ниско и не покрива щетите на майката", обясни юристът пред БНР.

Обмисля се жалба и срещу отхвърлените искове на майката на Севда и на по-голямото ѝ дете, на обща стойност 100 хиляди лева. Според съда това са косвени вреди и не подлежат на обезщетение.

"От една страна Върховният касационен съд на България казва, че ако едно лице е отглеждало друго лице и го изгуби, то има право да получи плащане – обезщетение. Сега с това решение съдът прие, че дъщерята на Севда и майка ѝ нямат право на такова, което е странно, при положение, че в делото бяха категорично установени техните вреди", допълни адвокат Мангъров.

През март болницата беше осъдена да плати 100 хиляди лева на другото семейство. Решението също се обжалва.

От "Шейново" ще решават дали да обжалват присъдената сума на заседание на Съвета на директорите.

Случаят е от края на 2022 г., когато стана известно, че децата на две родилки са били разменени. Спорът между двете семейства беше решен извънсъдебно, а размяната на бебета беше осъществена на 13 януари 2023 г.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Агенция Фокус