Кирил Петков пристига в Софийския районен съд за делото срещу Бойко Борисов 
Кирил Петков пристига в Софийския районен съд за делото срещу Бойко Борисов  / Георги Димитров
Делото на съпредседателя на “Продължаваме промяната” (ПП) Кирил Петков срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов продължава след месец. Процесът e във връзка с изказване на Борисов, че Кирил Петков и Асен Василев са взимали комисионни от договори за доставка на природен газ. 

В съдебната зала бяха изслушани трима свидетели, сред които депутатът от ПП Венко Сабрутев и предишният председател на КЕВР Станислав Тодоров.

В началото на заседанието защитата на Борисов, който не се яви в съдебната зала, поиска отвод на съдия Веселина Няголова с мотива, че може да е предубедена, тъй като е бивша колега на адвоката на Петков Стоян Мадин. Заради това, че Мадин и Няголова са били колеги в съдебната система, може да има определени съмнения, смята защитата.

Няголова не намери за основателно това твърдение и го отхвърли. След това, с мотив, че Петков е закъснял с няколко минути за началото на процеса, адвокатите на Борисов поискаха делото да бъде прекратено, защото така пише в закона. И това искане бе отхвърлено, което пък стана причина адвокатите да поискат записи от камерите в съда.

Борисов за Петков: Ще трябва да спре само да „говори“, а да започне и да „отговаря“

Първа показания по делото даде Мирослава Петрова. Тя обясни, че познава Петков от различни инициативи, свързани с плаж “Корал”.  Петрова разказа, че прочела статуса на Бойко Борисов, който е предмет на делото. Тази информация много разтревожила Петков. 

Бившият шеф на КЕВР Станислав Тодоров разказа за ситуацията с искането към страната ни за плащане на газовите доставки от “Газпром” в рубли. Спомни си, че от май миналата година цената на природния газ започнала да се покачва.

Венко Сабрутев заяви, че 2022 г. е била най-турбулентна за пазара на газ.  Разказа за спирането от страна на “Газпром” към България и други държави.
Това наложи спешно да търсим алтернативни доставки. Премиерът няма никакви правомощия и не може да влияе върху цените, на които "Булгаргаз" купува или на доставчиците, каза Сабрутев.

Бяха направени твърдения, че Кирил Петков и Асен Василев са “изсмукали” огромни суми от доставките на газ. И двамата бяха много емоционални при тези твърдения.  В същото време цената на борсата непрекъснато се е покачвала, каза още Сабрутев.

Петков преди делото срещу Борисов: Лъжа е, че сме се обогатили от газовите посредници

В почивката на делото Кирил Петков коментира отсъствието на Борисов в съдебната зала.

Бойко Борисов го няма в съдебната зала, защото го е страх, че когато се изговарят обективни лъжи, има последици, каза Петков. Той посочи, че е в съда, защото няма какво да крие. Искам да защитя надеждата на българските граждани, че има политици, които могат да се борят за техните права, без да се обогатяват, каза Петков. И допълни, че когато опира до това да се види дали нещо е истинско или лъжа, Борисов го няма.

Истината е само една - никой не се е обогатил, каза Петков.

Защитата на Борисов заяви, че Борисов не е длъжен да се яви в съда. Според адв. Менко Менков разпитите на свидетелите днес нямат отношение по процеса, а те по-скоро използвали съда като политическа трибуна. Той посочи, че защитата ще отправи редица искания за допълнителни доказателства.

Следващото заседание по процеса е на 20 февруари
 
Димитър Абрашев/ БТА