Станишев: БСП не приема по-мекия вариант на пенсионната реформа
Станишев: БСП не приема по-мекия вариант на пенсионната реформа / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

БСП не приема новия вариант на пенсионната реформа, предложен от управляващите - възрастта за пенсия при всички категории труд да расте плавно с по четири месеца годишно от 2012-а. Това каза лидерът на партията Сергей Станишев пред Нова телевизия.

„Правителството нищо не мисли и нищо не прави за това как да увеличи приходната част и в бюджета общо, и в пенсионната система в частност", коментира Станишев. По думите му вдигането на пенсионната възраст трябва да бъде последно действие, ако всички други мерки са изчерпани, а според него те не са. Станишев коментира, че в България хората живеят доста по-малко, отколкото в останалите европейски страни, където плавно отиват към вдигане на възрастта за пенсия. Лидерът на социалистите изчисли, че при положение, че мъжете в България живеят по-малко, а се пенсионират по-късно, след няколко години ще могат да ползват правото си на пенсия по три години средно.

Станишев изтъкна, че не може да няма предсказуемост. „По нагъл начин между две четения на бюджета се вкарва нещо, което е шоково за хората. Не са се готвили. Не съм сигурен дали утре няма да измислят още нещо", каза той.

Лидерът на БСП обърна внимание на начина, по който се правят промените: „Освен всичко останало, чрез този законопроект се прави промяна в много по-фундаментален кодекс, където става дума за следващи години как ще се увеличава пенсионната възраст". Станишев визира, че промените за увеличаване на пенсионната възраст се правят в закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година, с които се променя Кодексът за социално осигуряване.