СОС
СОС / БГНЕС
София ще тегли заем за инсталация за енергия от RDF-отпадък
97409
София ще тегли заем за инсталация за енергия от RDF-отпадък
  • София ще тегли заем за инсталация за енергия от RDF-отпадък
Столична община ще изтегли 67 милиона евро заем, за да финансира изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия с оползотворяване на RDF отпадък – висококалорично гориво, което се получава от отпадъци. Кредитът ще отпусне Европейската инвестиционна банка, но със следващ договор кредитът ще бъде прехвърлен на „Топлофикация ЕАД”, чието съоръжение ще се превърне в новата инсталация. Площадката, на която проектът трябва да бъде осъществен, е в района на ТЕЦ-София. След построяването на инсталацията въздухът трябва да бъде по-чист.

36 общински съветници подкрепиха заема от 67 милиона лева за финансиране на дългоочакваната Трета фаза от проекта за управление на отпадъците в София. Проектът срещна противници в БСП и Политическа група 5, които пожелаха  решението на СОС от юли 2017 да кандидатства за финансиране да бъде отхвърлено. БСП се притеснява основно от две неща, обясни Калоян Паргов – къде ще е площадката и какво ще стане с дълга на „Топлофикация”. От опозицията предложили инсталацията да се премести на гара Яна, където е заводът за отпадъци. От БСП са притеснени и от трафика на камиони от завода за боклук до ТЕЦ-а, след като идеята била да се ограничава трафикът, да се намаляват фините прахови частици и вредните емисии.   

От управляващата партия обясниха, че с извозването на RDF отпадъка в циметовите заводи извън София, данъкоплатците дават 5 милиона лева годишно. Йорданка Фандъкова напомни и че проектът е одобрен от Европейската комисия, което е най-големият гарант за спазване на всички екологични стандарти. "Това са системи, които са изградени в много голяма част от европейските градове както и в цял свят", каза Фандъкова.

Такива градове са Виена и Копенхаген, например. "За съжаление, винаги когато става въпрос за отпадъци и решаване на най-тежкия проблем на всеки милионен град винаги се започва политизиране и спекулации", каза тя.

Информацията не е достатъчно ясна за хората, призна Фандъкова и обясни защо от горене на отпадъци в София въздухът може да бъде по-чист. "Тази инсталация ще замени част от инсталациите в ТЕЦ-София и изчисленията показват, че тя ще спомогне за намаляване на емисиите, които в момента при експлоатацията на ТЕЦ-а се реализират във въздуха", каза столичният кмет.

А именно  с 6.5 тона прахови частици по-малко. От Политическа група 5 напомниха, че Оценката за въздействието на околната среда е в съдебна фаза. След гласуването, от което стана ясно, че заем от 67 милиона евро ще бъде изтеглен, Светослав Витков, Венцислав Мицов и Симеон Славчев си сложиха противогази в залата.