СО ощетена с 300 000 лв. от фиктивни суми за почистване
СО ощетена с 300 000 лв. от фиктивни суми за почистване / netinfo

Столичната община е ощетена с близо 300 хиляди лева от фиктивно отчетени, но фактурирани и платени средства за зимно почистване през януари и февруари т.г. Това каза началникът на Столичния инспекторат Гален Ганчев. Парите в повече са платени на фирмите по чистота, след като районните служители на инспектората са заверили отчетните протоколи за извършена работа на стойност няколко пъти по-голяма от реалната. Според Ганчев общината няма шанс да си възстанови надвнесените суми.

Той оповести малка част от назначената проверка за контрола, който районните служители на Столичния инспекторат извършват върху дейностите по почистване на града.

От констатациите е видно драстично разминаване между отчетените, фактурирани и платени суми за фирмите по чистота за сметка на реалната стойност на извършената работа и то само за първите два месеца на годината.

Засега данни има само за 4 района – Банкя, Искър, Оборище и Средец. За Банкя е установено, че са отчетени и платени 145 225 лв. за зимно почистване вместо реалната стойност от 33 070 лв. За останалите три района съотношението е съответно 106 000 лв. вместо 33 160 лв., 158 404 лв. към 96 470 лв. и 121 260 вместо 71 590 лв.

Проверката за отчетени, фактурирани и платени средства и реалната стойност на извършената работа от концесионерите продължава за останалите 20 столични района. Ганчев е наредил цялостна проверка да се извърши назад във времето до 1 януари 2003 г., а първите резултати ще се изпратят с придружително писмо до прокуратурата още утре.

Всички, които подписват протоколите, носят отговорност, каза Ганчев. С тази дейност по негова информация се занимават около 150 служители на инспектората от общо над 350 души. Преди да приключи обаче цялостната проверка, не е логично да се хвърля конкретна вина, твърди началникът на Столичния инспекторат.

Уличените във фиктивно отчитане на дейностите по чистота ще бъдат уволнени и предадени на прокуратурата, която да реши дали да се повдигне дело. В краен вариант констативните протоколи, показващи извършената работа от концесионерите и стойността на услугите им се подписват от заместник-кмета по екология Милор Михайлов, уточни Ганчев. Той обаче не отговори дали Михайлов е заместник-кметът, за когото се появи информация в пресата, че се проверява от инспектората.

Ганчев съобщи още, че се проверяват доставки на арматура за „Топлофикация-София”, заради подозрения за заобикаляне на Закона за обществените поръчки. Той посочи, че една доставка била извършена чрез 30 фактури.

Според кмета Бойко Борисов резултатите от проверката в „Топлофикация-София” ще покажат загуби за милиони. Загубите ще излязат за 50-60 млн. близалки, каза кметът. Продължава и проверката в Столичния медицински холдинг, като се ревизират одитните доклади за две години назад.