Следващото правителство трябва да има министерство на електронното управление, смята икономист
Следващото правителство трябва да има министерство на електронното управление, смята икономист / снимка: БГНЕС, архив
Следващото правителство трябва да има министерство на електронното управление, смята икономист
62681
Следващото правителство трябва да има министерство на електронното управление, смята икономист
  • Следващото правителство трябва да има министерство на електронното управление, смята икономист

Следващото българско правителство трябва да има не само министър, но и министерство за електронното управление. Мнението е на икономиста Тодор Ялъмов, който е преподавател в Стопанския факултет на Софийския университет. В интервю за Дарик Ялъмов коментира, че до момента по електронното правителство е работено на парче, като са изхарчени много повече пари отколкото е ефектът от направеното. Един от големите проблеми според икономиста е фактът, че администрацията в България не е готова да споделя информация в общите портали.

„В позицията на новия министър не би трябвало да се казва електронно правителство, а електронно управление, защото голяма част от услугите, които гражданите ползват, а и фирмите, същност не са услуги пряко на централната администрация, а се предоставят от местните власти. Трябва да се започне от поглед върху това какво използват, какво биха искали да използват най-вече гражданите и бизнесът и да се види, че до този момент по-голямата част от услугите, които им отнемат много време, това са услуги, основно на местната власт", каза Ялъмов.

Относно това каква сума е изхарчена от бюджета и какво е сторено за тази сума, икономистът Тодор Ялъмов обясни, че със сигурност става дума за стотици милиони. „Дали са стигнали милиард, не знам. Като започнем от това, че години наред обществените поръчки за хардуер и софтуер очевидно не са оптимизирани. Купуваха се софтуери, отделно компютрите се купуваха със софтуер", каза още той.

Според него проблемът не е в електроността, а в управлението.

„В много случаи процесите могат да бъдат довършени бързо, разбира се не за три месеца, но примерно за девет месеца могат да се случат много хубави неща. Проблемът е, че цялата система на взимане на решения вътре в администрацията не винаги зависи от министрите. Има чиновници, хора, които дърпат конците по някакви неведоми пътища и в края на краищата държавата плаща в пъти нещо, което ако може да бъде свършено за 100 000, държавата ще плати милион", допълни икономистът.