Започна вторият протест срещу насилието пред Съдебната палата в София, Стара Загора и още градове на страната. Хората се събраха и в знак на съпричастност към 18-годишната Дебора.

протест Стара Загора
БГНЕС


Мъж обезобрази приятелката си с макетно ножче, направени са ѝ 400 шева

Десетки граждани се събраха на протест пред Съдебната палата в София. Протестиращите държат плакати с надпис “Нито една повече”, “Скулптуре, ще те запомним с този културен шедьовър”, “Затвор за Георги”, “Няма да мълчим” и др. Те поискаха и оставката на Вежди Рашидов като депутат.
 

протест
БТА


Протестът в София прерасна в шествие, което се отправи към към Народното събрание. Има полицейско присъствие, а движението е затруднено.

протест


А сред протестиращите в Стара Загора бяха родителите на Дебора. Майката на момичето определи законодателните промени от тази седмица като добро начало, но смята, че това няма да спре насилието. Тя благодари за подкрепата към дъщеря й и семейството и заяви, че очаква справедливост. Към момента момичето все още не излиза навън, макар да има подобрение в състоянието й.

протест Стара Загора
БГНЕС

Случаят в Стара Загора предизвика вълна от обществено недоволство и протести в цялата страна, след като стана ясно, че приятелят й е проявил жесток садизъм към нея - нарязани са ръцете, краката и гърдите, носът й е счупен. Цялата й коса е подстригана с машинка. Младата жена е спасена, но са й направени 400 шева.
 

протест
БГНЕС


Предполагаемият извършител е нейният 26-годишен приятел, който първоначално е бил задържан за 72 часа, а след това е пуснат на свобода. Към настоящия момент той е привлечен като обвиняем по две разследвания за закана с убийство и за нанасяне на средна телесна повреда.
 

протест
БГНЕС

 

Във Видин също изразиха подкрепата си за момичето от Стара Загора. Те излязоха на протест за втори път с искания за съдебна реформа, въвеждане на политики за превенция, подкрепа и закрила на жените, пострадали от насилие, улеснен достъп на пострадалите до правосъдие, както и за създаване на кризисни центрове за жените, пострадали от насилие.

Жители на Габрово излязоха на протест срещу насилието и с шествие преминаха през центъра на града. Пред Съдебната палата бяха подредени и запалени 14 свещи, които според организаторите символизират паметта на 14-те жени, убити от началото на годината. Организаторите обявиха законовите промени за крайно недостатъчни за справянето с проблема с насилието. Гражданите поискаха пълна промяна на законодателството.

Граждани на Кюстендил се събраха пред Съдебната палата в града и се обявиха срещу насилието над жени. Кметът Петър Паунов участва в протеста и заяви пред събралите се граждани, че се надява законовите промени, приети от парламента, да дадат своя резултат. По думите му нацията ни е показала, че е обединена срещу насилието.

И в Ямбол излязоха на протест срещу домашното насилие. В сравнение с предходния протест в града, този беше по-малоброен. Според организаторите на протеста приетите законови промени не са адекватни, а наказанията за насилниците си остават леки. Като именно това е отказало хората да продължат с протестите.