Сидеров: Разпадането на ПГ на РЗС няма да се отрази на мнозинството в НС
Сидеров: Разпадането на ПГ на РЗС няма да се отрази на мнозинството в НС / снимка: Sofia Photo Agency

Подкрепата на "Атака" остава категорична и последователна, и разпадането на ПГ на РЗС няма да се отрази на парламентарното мнозинство. Това коментира пред БТА лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Той бе потърсен по повод информацията, че депутатът Марио Тагарински е подал заявление за напускане на ПГ на РЗС, с което се предизвиква разпадането на групата. Сидеров отбеляза, че с новия правилник за работата на Народното събрание няма възможност за преустройване на парламентарното пространство и увеличаване на едни или други групи. Правилата на този парламент не позволяват независими депутати да се присъединяват към други парламентарни групи. Не може да се създава и група, която не е участвала със същото име на изборите и не е гласувано за нея, отбеляза Сидеров. Така, колкото и независими да се появят, те не могат да направят нов политически субект, посочи лидерът на "Атака". Той заяви, че за разпадането на ПГ на РЗС не е имало някакви индикации, поне външно.

Депутатът от ПГ на Коалиция за България и секретар на НС на БСП Антон Кутев коментира за БТА, че напускането на ПГ на РЗС от Марио Тагарински си е работа на РЗС и Яне Янев, но е поредното доказателство, че всеки, който се опитва да покаже отношение, различно от това на управляващите, бива наказван. По думите му, средствата са през жълтата преса, прокуратурата и през Народното събрание. Без да симпатизирам на Яне Янев, показателен е фактът, че в момента, в който се възпротиви на Бойко Борисов, се намери начин да бъде укротен, коментира Кутев. По думите му моментът не е случаен. Според него това е действие срещу Яне Янев и е продиктувано от желанието всичко да бъде под контрол. Антон Кутев смята, че скоро ще има "закони, които да увековечат властта на Бойко Борисов чрез промяна в мандатността на независими органи".

Конфликтното поведение на Яне Янев дава като логичен резултат разпадането на ПГ на РЗС, коментира за БТА депутатът от ДПС Четин Казак. Според Казак, поведението на Янев не е конструктивно и обединяващо, и вероятно това има връзка с разпадането на групата. "Атака" се очерта като най-лоялният и най-истинският партньор на ГЕРБ, така че разпадането на ПГ на РЗС, поне засега, няма да повлияе върху стабилността на управляващата партия, посочи Четин Казак. Той допълни, че тази групата на РЗС не е имала голямо влияние върху управляващата партия. Това обаче е симптоматично и е началото на процеса на отслабване на първоначално свръхшироката подкрепа, която получи ГЕРБ, смята той. Казак добави, че след разпадането на ПГ на РЗС вероятно ще се наложат промени в ръководството на парламента, а и в състава на парламентарните комисии.

Всяка партия е свободна сама да взема своите решения, не смятам, че трябва да се месим във вътрешните проблеми на РЗС. Това каза заместник-председателят на ПГ на Синята коалиция Ваньо Шарков пред БТА. Шарков допълни, че не знаят какви са мотивите на Тагарински за тази постъпка и не би могъл да ги коментира.