Само за година случаите на насилие в училищата нараснали три пъти
Само за година случаите на насилие в училищата нараснали три пъти / БГНЕС, архив

От новата учебна година всяко училище у нас ще разполага с психолог, логопед и ресурсен учител. Това съобщи Калоян Дамянов, съветник на министъра на образованието, по време на дискусия за мерките срещу насилието над и между децата. Това ще бъде част от политиката за превенция срещу насилието, допълни Дамянов.

Според данни за 2015 г. само за една година случаите на насилие в училище са се увеличили почти тройно.

Синдикат "Образование": Училищата трябва да са затворени системи

Според новия закон за училищното образование, от тази есен всяко от над 2000 училища у нас трябва да има психолог. Той ще бъде част от т.нар. "екип за подкрепа на личностното развитие на децата". При малките училища, които са с по 20 или 30 ученици, един психолог ще поема работата в няколко от тях, обясни Дамянов.

Има отделени средства за камери, за огради и за охрана в училищата

"Респективно ще отговаряме за квалификацията на работещите в самото училище. Понякога ние имаме следи за преживяно насилие, но за липса на индикации. Т.е. ние виждаме, че едно дете има външни белези, че е било малтретирано, но има и неизвестяване. Идеята на училищният екип, тъй като той е най-близо до децата, да улавя тези симптоми и да реагира", обясни съветникът.

От началото на май се подновява работата на мобилните екипи за психологична подкрепа в кризисни ситуации, допълни Калоян Дамянов.

Зачестяват посегателствата над учители, профсъюзи искат бързи наказания

"Идеята на мобилната група е да разполагаме с такъв екип психолози, които във всеки един момент на възникнала криза, във всяка една точка на България, ние да имаме капацитет, с който да реагираме, да окажем кризисна интервенция и респективно подкрепа на детето и на семейството", разясни той.

Мобилните екипи ще бъдат разположени към шестте регионални инспектората по образование.