Родители скочиха срещу закриването на болнични училища
Родители скочиха срещу закриването на болнични училища / www.sxc.hu
Родители скочиха срещу закриването на болнични училища
52505
Родители скочиха срещу закриването на болнични училища
  • Родители скочиха срещу закриването на болнични училища

Четирите болнични училища в страната да бъдат закрити, предвижда проектозаконът за предучилищното и училищно образование. Родители на болни деца и 99-о Основно болнично училище "Проф. Василка Томова" определиха решението на управляващите като дискриминация спрямо децата. Идеята е болничните училища, които са в София, Пловдив, Плевен и Плачковци, да бъдат закрити и болните деца да бъдат образовани по нов принцип. В законопроекта е заложено, ако по здравословни причини дете отсъства от училище повече от 30 учебни дни, да преминава на индивидуална подготовка. Въпреки протестите от министерство на образованието заявиха, че на този етап не предвиждат да отстъпят от идеята.

Ако на дете ще се наложи да отсъства повече от 30 дни, родителите ще трябва да се обърнат към регионалния образователен инспекторат, които да прецени кое училище на съответната територия да поеме индивидуалната подготовка. Тази идея, заложена в проектозакона, според директора на 99-о Основно болнично училище "Проф. Василка Томова" Елка Смерикарова ще доведе до дискриминация на децата. По темата тя влезе в спор с Грета Ганчева от министерство на образованието. Според Смерикарова „проблемът е, че бъдещите регламенти забраняват другите, освен индивидуалната и самостоятелната подготовка", което по думите й лишава децата от избор. „Вие всъщност осъществявате индивидуално обучение", отвърна й Ганчева.

От болничните училища обясниха, че 200 000 лева е годишната издръжка на едно такова училище, а средно годишно през четирите минават около 1500 деца. Ганчева така и не посочи конкретна причина да се пристъпи към закриването им: „Всъщност искаме да създадем екипи, които да могат да обслужват цялата страна".

Въпреки че родители защитиха сегашното положение, като посочиха, че много деца боледуват продължително или се нуждаят постоянно от рехабилитация, не липсваха и такива, които подкрепиха идеята на управляващите. Според Теодора Пиралкова от Алианса на родители на деца с увреждания „болничните училища са остарели структури, които не съумяват да предоставят качествено образованието за децата и равен достъп до същото качество, както за всички останали деца".

На този етап от министерството отказаха да кажат дали са склонни да отстъпят от идеята.