Няма да допусна България да бъде въвлечена в тази война. Предоставяне на оръжия на воюваща страна крие риск за сигурността на българите. Това заяви Румен Радев след като наблюдава учения на полигона в Панчарево.

"Когато някой предлага това решение, трябва да има аргументация какво предлага, за да се минимализира този риск. Аз се обръщам и към партиите, които преди това дълги години бяха в управлението - какво направиха те за решаването на оръжейните ни сили и за модернизацията, така, че днес да нямаме дефицит?", запита той. "Ние имаме ли съвременни самолети? Нямаме и не се знае кога ще имаме. Имаме ли съвременни кораби - нямаме. Знаете ли с какви боеприпаси разполагат в момента нашите формирования. Знаете ли колко милиона боеприпаси чакат утилизация? Тези хора трябваше през годините да направят така, че да имаме какво да дадем. Сега и да искаме, няма какво да даваме", посочи държавният глава.

„Демократична България“ поиска България да окаже военна помощ на Украйна

Радев посочи още, че военно подпомагане на Украйна е решение, което неизбежно ще има последици за икономическата и социалната сигурност. "Недопустимо е да се твърди, че в държавата с най-бедното в енергийно отношение население можем да си позволим да спрем сегашните доставки, да обърнем схемата и да плащаме дори по-скъпо", подчерта президентът.

По социалните и икономически въпроси, държавният глава заяви, че от правителството се очаква да вземе мерки по всички кризи около нас. "И да направят така, че всички промени в цените на електроенергията, на енергоносителите да бъдат поносими за българите. Вие медиите показвате в другите държави около нас какво се прави, за да защитят своите граждани. Мораториумът беше необходим временно за събиране на информация, анализи, за разчети. Редно е в края му да има ясно решение за действие", допълни държавният глава. "Не се говори за излизането на битовите потребители на свободния пазар. Ние сме последната държава, искам да чуя визията на управляващите и как ще решат този въпрос и да не бъдат извадени прибързано, както се случи с малкия и средния бизнес", призова още той.

Петков: Цената на тока няма да се покачва

Румен Радев коментира и преброяването в РС Македония, според което в страната живеят едва около 3 хиляди българи. "Казвах по време на всички срещи в Европа - следете какво става с преброяването в РС Македония. Това е поредното доказателство за безправието там. Тук над 120 000 са доказали с документ, че по произход са българи. България трябва да продължава с политиката на вето, докато не получим ясни гаранции за защитата на нашия интерес", категоричен бе президентът.