Работата в срутената галерия в „Ораново” трябвало да започне през август
Работата в срутената галерия в „Ораново” трябвало да започне през август / снимка: БГНЕС

По план в срутилата се галерия в рудник „Ораново” е трябвало да се копае от началото на август, призна управителят Валери Манов.

„Наложи се по-рано да започнем, тъй като в предишната 63-та галерия се оказа, че запасите от въглища са с 50% по-малко от предвиденото. Пластовете в този проход бяха изтънели, което означава, че не можем да добиваме. Затова, вместо да чакаме три месеца и да бездействаме, започнахме да проучваме следващия 64-ти тунел”, обясни Манов.

Според него това не е нарушение, нито пък е причината за срутването на калната и скална маса. „Не сме длъжни да уведомяваме енергийното министерство всеки път, когато променим предварително начертания план на работа”, коментира управителят. Тези решения се взимат от ръководството и от главния инженер на рудника, посочва БТА.

При срутването на 16 юли загинаха четирима въглекопачи. Телата на Асен Стойнев и Христо Младенов бяха открити часове след инцидента, а на Николай Михайлов и на Иван Лазаров - чак на 2 август, 18 дни след началото на издирвателната акция.

Днес миньорите започнаха укрепване на някои критични участъци в мината. В момента е спрян добивът на въглища, не се извършва производствена дейност. Работи се само по ремонт и поддръжка на техниката и съоръженията, ползва се намален състав, тъй като няма работа за всички. На смяна се трудят не повече от 20 подземни работници. Миньорите изпълняват предписанията, дадени от Областна инспекция по труда - Благоевград. Извършва се вентилация на забоите. Следи се за противопожарната обстановка. Източват се подпочвените води, за да не се наводнят изработките.