/ БГНЕС
Протестиращи срещу втори лифт в Банско, строителството в Пирин и изсичането на горите излязоха за втора поредна вечер по улиците на София. Екоактивистите заявиха, че оспорват решението на правителството, което даде зелена светлина за изграждането на втори кабинков лифт в ски зона Банско.

Те блокираха движението на автомобили по булевардите „Васил Левски” и „Патриарх Евтимий” на кръстовището с „Граф Игнатиев” в София. После протестиращите тръгнаха към „Орлов мост“ и блокираха и това ключово кръстовище за кратко.

Правителството даде зелена светлина за втори лифт на Банско

протест Пирин
БГНЕС

Участниците в протеста, под надслов „Няма да дадем ПИРИН на мафията”, носеха плакати с надписи: „Пирин не е баница”, „Борисоff!! Неноff!! Долу лапите от Пирин”, „Ако правителството служи на народа, то в Пирин няма да се строи, ако не – незабавна оставка”.

Събралите се - предимно млади хора, носеха противогази и скандираха: „Оставка”, „Пирин”.

28 декември: Протест срещу решението за изграждане на втори лифт в Банско

протест Пирин
БГНЕС

Протестиращите настояха в поредна вечер за отхвърляне на решението на Министерски съвет от 28 декември за промяна плана за управление на НП Пирин от 2004. Те поискаха оставката на министър Нено Димов - „за цялостно творчество, системни лъжи на обществото и имитацията на обществено обсъждане на измененията в ПУ на НП Пирин“.

протест Пирин
БГНЕС


Според протестиращите и организацията „За да остане природа в България” с решението си от четвъртък Министерски съвет е отворил за строителство 48% от територията на Национален парк Пирин с няколко корекции в неговия план.

„Това е една първа стъпка в исканите от концесионера на парка 312 км ски писти и 113 км нови ски съоръжения. С тези промени ще бъдат и узаконени извършваните досега нарушения на територията на Националния парк. Това бе направено въпреки внесените над 1000 писмени становища в защита на парка от отделни граждани и неправителствени организации. Така Министерски съвет вместо да се покаже като страж на върховенството на закона и да поиска разследване на нарушенията в Националния парк, стана част от корупцията, която царува в България. Прегази европейското и националното законодателство като прескочи Закона за защитените територии и европейската директива за природни местообитания”, заявяват от „За да остане природа в България”.
БГНЕС