Проф. Лазар Груев е новият председател на ВКС
Проф. Лазар Груев е новият председател на ВКС / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Конституционният съдия професор Лазар Груев беше избран за председател на Върховния касационен съд. От 25 члена на Висшия съдебен съвет, 24-ма гласуваха за избор на нов председател на Върховния касационен съд.

На заседанието не присъства Иван Григоров. 19 от гласовете бяха "за", три „против”, два гласа са недействителни, с което Лазар Груев беше избран за председател на ВКС.

По закон за избор на председател е необходимо квалифицирано мнозинство от две трети от гласовете.

В концепцията си пред ВСС Лазар Груев подчерта, че тя има за задача да реши основните проблеми – ВКС да се превърне в съвременен европейски съд, натовареността на съдиите, засилване на тълкувателната практика за уеднаквяване на противоречивите съдебни решения, които са основна причина за общественото недоверие. Законодателните промени, използване на неизползваното досега и изключително важно правомощие на ВКС да иска от Съда на европейските общности в Люксембург тълкуване на европейското право.

Проф. Груев нарече приемането на новия Наказателен кодекс „слагане на каруцата пред коня” и подчерта, че с него е трябвало да се отделят престъпленията от простъпките. След излизането му от залата се разгоря размяна на остри реплики между Иван Колев, който заяви, че това е един предрешен политически избор; и председателя на Върховния административен съд Константин Пенчев - че такива популистки изказвания трябва да се правят на площада, а не тук.

След избора му професор Лазар Груев заяви пред медиите, че откритостта, медийната политика, въвеждането на говорители в съдилищата и публикуването на съдебните решения в интернет ще са едни от първите задачи на съда.

Смятам, че ще ме питате за няколко неща и ще отговоря предварително, заяви той: Чии човек съм. В един и същи период – 2001-2003 година съм бил член на Правния съвет на президента Георги Първанов, член на Консултативния съвет на МВР с министър Георги Петканов, член на Съвета по законодателство в Народното събрание с председател Огнян Герджиков и преподавател в Софийския университет с ректор професор Боян Биолчев. Човек на професионализма съм и искам да съдят за мен по делата, заяви той.

На втория въпрос, който сам си зададе – „Не ви ли притеснява, че сте самотен кон на единствена писта”, той отговори, че това не е негов въпрос, тъй като е имало възможности за издигане и на други кандидатури, като цитира Кърт Вонегът, че най-трудното състезание в този живот е състезанието със самия себе си.

Има или няма стаж като съдия, беше третият въпрос. Професорът заяви, че гилдиите не трябва да се делят, а да се консолидират и взаимодействат в съдебната система. Той ще влиза в конкретни съдебни дела, но това трябва да се обмисли в конкретни съдебни дела, но това трябва да се обмисли в съответствие със случайния принцип на разпределение. Той коментира, че няма да бъде безкритичен към отсъдените зад гърба му политически поръчки за избора му. Той ще инициира сезиране на Конституционния съд с искане за тълкувателно решение на това задължително ли е триинстанционното производство в съдебната система, като съобщи, че неговото лично мнение е, че не е задължително.

Със скандал започна и изборът на директор на Националната следствена служба. Кандидатите са двама – прокурорът Бойко Найденов и бившият директор на службата Бойко Рашков. Пламен Стоилов – единствен представител на Следствието в съвета, заяви, че НСлС не се нуждае от външен човек и призова всички да гласуват за Бойко Рашков. Стоилов намекна, че при Бойко Найденов ще има конфликт на интереси, защото той е казал, че след избирането му Следствието трябва да премине към прокуратурата. Главният прокурор Борис Велчев отговори на това, като заяви, че такова лицемерие е допустимо само в определени граници и призова Стоилов да съобщи откъде излиза компроматната информация за Бойко Рашков, като отрече тя да е излязла от прокуратурата.