Проф. Филип Куманов: Пубертетът днес настъпва с 4-години по-рано, отколкото преди век
Проф. Филип Куманов: Пубертетът днес настъпва с 4-години по-рано, отколкото преди век / netinfo
Проф. Филип Куманов пред Дарик:
80323
Проф. Филип Куманов пред Дарик:
  • Проф. Филип Куманов пред Дарик:

Пубертетът при българските момчета днес настъпва точно с 4 години по-рано, отколкото преди век. Ако през 1919 година в пубертета са влизали 16 или 17-годишните младежи, днес този период от развитието започва още на 12 или 13-годишна възраст. Това показва най-мащабното по рода си проучване, в което са участвали 6200 български младежи, съобщи пред Дарик неговия автор ендокринологът проф. Филип Куманов. В предаването „Най-добрите лекари" специалистът от университетската болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев” посочи, че мобилният телефон в процес на разговор, поставен в близост до мъжките полови органи, влошава качеството на спермата, но само временно. Засега няма сигурни данни, че джиесемите могат да причинят безплодие или трайни нарушения в половата система.

Затлъстяването понижава тестостерона

„Хората с наднормено тегло, със затлъстяване най-вече имат статистически по-ниско ниво на тестостерона. До известна степен младата възраст може да тушира това, да замъгли тази история. Но общо взето дори при младите хора наблюдаваме доста изявени нарушения в тестостероновата секреция, в сравнение с връстниците им, които са с нормално тегло,” казва проф. Куманов.

Мобилният телефон влошава качеството на спермата

„Проблемът е, че вече не можем без мобилни телефони. Трудно ще намерим хора, които продължително време да не си служат с тях и да ги сравним с други, които постоянно ги използват. Мой колега от САЩ направи едно много интересно проучване, което показва, че мобилните телефони, поставени на пояса на колана, близо до половите органи, в режим на говорене влошават качеството на спермата. Значи условието е да е близо до половите органи и да се говори продължително време. За кратко или ако се държи не областта на кръста, може би няма тази опасност. Подчертава се, че това са временни нарушения. Тоест, засега нямаме сигурни данни, че изполването на мобилни телефони води до трайни нарушения, но бъдещето ще покаже. Първо, GSM-ите се подобряват и усъвършенстват, а второ – хората не трябва да бъдат такива бърборковци. Най-вероятно нещата са обратими,” твърди медикът.

Вредят ли хапчетата за полова мощ?

„Безвредни лекарства принципно няма. И водата може да бъде вредна в определени ситуации. Така че, хапчетата за еректилна мощ, най-новите постижения на медицината като виагра и т.н, те  сами по себе си не вредят, ако се спазват някои условия, да не се съчетават с определени лекарства. При положение, че това не се допуска, опасност за живота няма. Алкохолът обаче безспорно вреди и той има дълготрайни последици върху половата мощ и дори върху репродукцията. В излишък приемът на алкохол е вреден във всяко отношение. Еректилната дисфункция при младите обикновено е психически проблем поради неопитност, страх, затормозеност от различни възпитателни и религиозни фактори. При по-възрастните вече е органичният момент – съдови нарушения, нервни фактори, затлъстяване. Те си казват думата и в това отношение. Полови неблагополучия в леглото има всеки - от най-младите до възрастните. Въпросът е да не са системни. Ако това стане често, постоянно явление, тогава трябва да се потърси медицинска помощ,” съветва ендокринологът.

Пубертетът настъпва с четири години по-рано, отколкото преди век

„Преди години направих най-голямото проучване, може би в света, в което участваха 6200 момчета от цялата страна. Установиха се много интересни данни, като, например – кога настъпва пубертетът сега. Слава Богу, имахме данни за настъпването на пубертета през 1919-а година и през 1953-а година. Това даде възможност да ги сравним с моите изследвания и да кажем, че пубертетът при момчетата се е подмладил, настъпва по-рано с около 4 години, в сравнение с началото на 20-и век. Става въпрос за първото отделяне на сперма. Тогава е било на около 17-годишна възраст, в средата на века – на 15, а днес вече се случва при 13-годишни момчета. Що се касае до момичетата, също имаме такава прогресия, пак с около 4 или 5 години, в сравнение с първите проучвания от 1906-а година. Така че, както в целия свят, така и в България имаме едно изтегляне на хода на пубертета, в сравнение с нашите баби, дядовци и прабаби и прадядовци. Набелязва се една тенденция да се оформи един нов клон в медицината, т. нар адолесцентна медицина, медицината на юношеството, която да се занимава с проблемите на пубертета, с проблемите на подрастващите от всяка гледна точка. Тогава се явяват и въпроси около растежа, темповете на растежа, забавяне на ръста, психични нарушения. Така че грижата за младото поколение в тази критична възраст, когато всичко съзрява, когато целият организъм се преустройва, подготвя се за репродуктивната възраст, естествено, че ще намери място и ще има да решава доста  проблеми от най-различно естество. Аз самият се заминавам с ендокринните нарушения у младежи, които търсят помощ за растежа си, за половите си проблеми,” казва специалистът.

„Ще ми се да бъда оптимист за бъдещето на здравеопазването. Искам да говорим за здравните благополучия не в бъдеще време – не „ ще стане” , „планираме”, „надяваме се”, а да говорим в сегашно време  - „успяхме”, „направихме”, „днешният ден е с по -добра здравна система”. Ето това искам да доживея,” завършва един от най-добрите ендокринолози.

Цялото интервю с проф. Филип Куманов можете да чуете в звуковия файл.