Крум Зарков
Крум Зарков / Георги Димитров
Бездействието на институциите, или нерешителността, направи така, че длъжниците не са защитени, кредиторите не са удовлетворени, а и рискуваме Европейската комисия да ни накаже. Това трябва да престане, затова предлагаме този законопроект, заяви на брифинг служебният министър на правосъдието Крум Зарков при представяне на проект на Закон за личния фалит.

На събитието присъства и служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев, с когото е работено съвместно при изготвянето на закона.

Зарков отбеляза, че България е единствената страна в ЕС, която няма законова уредба за фалита на физическите лица. Той уточни, че кредиторите също имат интерес от такъв закон. Надяваме се проектът да бъде обсъден от новото Народно събрание до края на тази година, каза още министърът.

Александър Пулев заяви, че този проектозакон е важен, като ключов за второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, ако не се приеме – няма да има плащане.

„Това е законът, който подкрепя обикновения гражданин. Даваме рамка на обикновения човек, който по една или друга причина е влязъл в дългова спирала и не може да води, в резултат на това, доблестен и честен живот“, каза Пулев. И  допълни, че този закон дава втори шанс на такива хора. Той призова новоизбраните народни представители да създадат условия за работещ парламент и да покажат нужната чувствителност към хората, и малко смелост, за да може този проектозакон да бъде обсъден внимателно и приет.

Министър Зарков допълни, че до края на годината трябва да бъдат приети от парламента малко над 20 законопроекта, което е условие за получаването на втория транш от над 700 млн. евро по Плана за възстановяване и устойчивост.

Законът предвижда да има производство, което води до опрощаване на задължения ,натрупани от изпаднали в несъстоятелност физически лица. То ще трябва да приключи в срок до три години. От министерството отбелязват необходимостта от защита на неплатежоспособните длъжници. Като особено уязвими са добросъвестните длъжници, които са изпаднали в положение на неплатежоспособност поради настъпване на неблагоприятни събития извън техните предвиждания и контрол – временна или трайна загуба на работоспособност, здравословни проблеми, раздяла в семейството, загуба  на работа или имущество и други.

Производството по несъстоятелност на физически лица ще бъде доброволно и ще се образува по искане на длъжника, като се движи от желанието на длъжника и кредиторите да постигнат съгласие по плащанията. Длъжникът няма да е длъжен да поиска започване на такова производство. Производството е предназначено само за добросъвестни длъжници, които са дефинирани в закона. Също така се урежда в кои случаи длъжникът се води недобросъвестен. С производството по несъстоятелност се цели и да бъдат удовлетворени справедливо кредиторите.

Когато съдът установи, че длъжникът е неплатежоспособен и няма имущество, производство не се образува. Предвижда се обаче 10-годишен срок, в който длъжникът да предложи изпълнение и плащане на своите кредитори, както и да поиска образуване на производство, ако придобие секвестируемо имущество.
Ако някой е задлъжнял с повече от 10 минимални работни заплати и не може да ги върне повече от шест месеца, той има право да задейства производство по несъстоятелност.