Йордан Терзийски
Йордан Терзийски / БГНЕС
Има две дати в българската история, които стоят на пиедестал и са символ на борбеността, смелостта и духът на българския народ. Едната дата е 6-ти септември 1885 г. Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Другата дата, която е истински ден за свободата за българския народ е 22 септември, когато смелите български държавници дръзват и връщат България пълноценно на картата на Европа като свободна и независима държава, а българският народ отново заема достойното си място сред останалите европейски народи. Това заяви Йордан Терзийски от ПП-ДБ от парламентарната трибуна.

"Министър председателят Александър Малинов и неговото правителство саможертвено със средствата на дипломацията подготвят акта на българската независимост. На 22 септември 1908 г. в старата столица Велико Търново с исторически манифест Цар Фердинанд и българското правителство обявяват независимостта на Третата българска държава", добави Терзийски.

Съединението на България - паметна дата в българската история

Той подчерта, че този важен исторически акт става възможен, защото обединява волята ни за самоопределение, способността на народа да застава зад общонационални приоритети и способността на държавниците да ги постигат. Според него днес повече от всякога трябва да работим обединени за европейския път на България и да се борим срещу предизвикателствата, които са пред нас.

"Нека всеки ден да ценим свободата, да се борим за нея, да учим децата си да бъдат свободни хора и да знаят, че най-големият враг на свободата е страхът", каза още той.