Няколко институции започват ежегодната акция “Зима”. Тя ще продължи през целия ноември. Целта е да бъдат подготвени всички превозни средства за зимата. Освен това пешеходците също трябва да бъдат по-внимателни, защото тъмната част на денонощието е по-голяма, а пътищата стават хлъзгави, обяви заместник- директорът на националната полиция Борислав Муеров.

Пътна полиция ще следи за светлини, гуми и отразителни знаци.

"Акция "Зима" и тази зима стартира на 1 ноември и ще продължи до края на месеца", съобщиха на брифинг от пътна полиция. 

Акцентите, както винаги са традиционни, а това са именно нещата, които обхващат всички участници в движението, категорични са от полицията.

"Нашата задача е да на помним на всички участници в движението, както пешеходците, през този преходен период преди започване на зимата, всичко, като състояние на МПС и обезопасяване и видимост на пешеходците да е на ниво", заявиха от пътна полиция.

"Вече 28 години от началото на зимния сезон се провежда тази кампания със съдействието и инициативата на така изброените агенции, а това са Съюза на българските автомобилисти, БЧК, Държавна агенция по безопасност на движението. Всичко това, което правим в момента като кампания е във връзка с безопасността, както на пешеходците, така и на водачите и пътниците в моторните превозни средства" , предупредиха от полицията. 

Ден преди старта на акция „Зима” от „Пътната полиция” дадоха повече яснота за правилата, при които ще шофираме през следващите месеци.

Акцията ще бъде на три етапа. Първият е до 10 ноември. Ще бъдат проверявани регистрации и светлини на автомобили, каруци, тротинетки и велосипеди, каза началникът на Пътна полиция Калоян Драганов. Той припомни, че в тъмната част всички колоездачи и управляващите тротинетки трябва да са с жилетки.

Втората десетдневка е насочена към правата на пешеходците. Пътната полиция ще следи за правилно пресичане и отнемане на предимство.

В училищата и детските градини също ще има кампании.

А от 21 до 30 ноември започва контрол за техническото състояние на превозните средства и фаровете, каза Драганов.

Oт 15 ноември всички без зимни гуми или такива с грайфер под 4мм. ще бъдат глобявани. 

С 16 са по-малко загинали през октомври тази година, спрямо същия месец на миналата, сочи статистиката.

"Важно е да наблегнем на техническото състояние на автомобила, да го подготвим в добро техническо състояние, да намалим скоростта, с която се движим в зимни условия за да намалим травматизма, съответно и загиналите по пътищата", обясни Ивайло Иванов от Съюза на българските автомобилисти.

Заместник-генералният директор на БЧК Надежда Тодоровска припомни, че често аптечката в колата е пренебрегвана. Според нея в период между 3 и 5 години трябва да има повтаряемост на курсовете по първа помощ.

Директорът на автомобилна администрация Бойко Рановски призова водачите да бъдат толерантни. 

Росен Рапчев от агенцията по пътна безопасност посъветва шофьорите да променят поведението си на пътя, да карат със съобразена скорост и да спазват дистанция.

АПИ вече е сключила близо 30 договора за поддържане на пътната обстановка.

СБА предоставя възможност до 7 ноември за безплатна проверка на техническото състояние на автомобила.

В брифинга участие взеха Росен Рапчев от „Безопасност на движението по пътищата“, главен секретар Ивайло Иванов от СБА, Десислава Паунова от АПИ, Зам. ген.директор на БЧК Надежда Тодоровска, Бойко Рановски от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", както и шефът на Пътна полиция комисар Калоян Драганов, заместник- директорът на националната полиция Борислав Муеров.
 
БТА