Плевнелиев: България има и идеал, и цел, и посока
Плевнелиев: България има и идеал, и цел, и посока / снимка: БГНЕС, архив
Плевнелиев: България има и идеал, и цел, и посока
78172
Плевнелиев: България има и идеал, и цел, и посока
  • Плевнелиев: България има и идеал, и цел, и посока

България отбеляза 142 години от гибелта на Васил Левски.

В словото си на възпоменателна церемония пред Паметника на Апостола в София държавният глава Росен Плевнелиев заяви, че съвременният прочит на "чистата и свята република" на Левски е демокрация от европейски тип и социално отговорна пазарна, а не олигархична икономика.

"Модернизацията, демокрацията и европейското развитие на България нямат алтернатива. Да ги изградим заедно!", призова президентът Плевнелиев.

Държавният глава посочи, че България има и идеал, и цел, и посока, зададени от Левски и будителите и призова "заедно да се противопоставим на всеки опит да ни отклонят от правия път".

По думите на Плевнелиев няма по-удачен ден от днешния да се замислим кой е истинския патриот - човекът, който с изкривено лице сочи врага и търси удобния виновен за собствените си неудачи, или онзи, който подава ръка на ближния и работи за добруването на Родината. Той цитира думите на Левски - "Целта ни в Българско е братство с всекиго, без да гледаме на вяра и народност",

В наши и само в наши ръце остава задачата да завещаем на идните поколения чистата и градивна любов към Родината, с която Васил Левски извървя житейския си път, каза президентът.

Символът на българската Голгота отново ни прави по-единни, защото всички ние сме равни и обединени в почитта си към най-достойния син на България, посочи още Росен Плевнелиев.

Президентът допълни, че помним Левски като идеолог на революцията и вдъхновител на организацията за национално освобождение, но е нужно да не забравяме и заветите му "за онази България, в която той си представяше, че ще живее свободният от тирания български народ".

Сред присъствалите на церемонията бяха председателят на парламента Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, патриарх Неофит, кметът на София Йорданка Фандъкова, министри, депутати, висши военни, граждани.

Паметта на Васил Левски беше почетена с минута мълчание и падане на колене. Бяха поднесени цветя и венци на Паметника на Апостола.

Преди церемонията, в храма "Св. София" беше отслужена панихида за Васил Левски.

Източник: БТА