Парламентарната комисия по външна политика прие становище за Украйна
Парламентарната комисия по външна политика прие становище за Украйна / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Парламентарната комисия по външна политика прие становище по кризата в Украйна. "За" бяха седем депутати. Депутатите от ГЕРБ не участваха в гласуването, а депутатите от ДПС не присъстваха на заседанието, съобщава БТА.

Пред журналисти председателят на комисията Янаки Стоилов обясни, че становището на комисията не изключва възможността по-нататък да бъдат обсъждани декларации на Народното събрание.

Становището е и допълнителна реакция на последното развитие на събитията, някои от тях - с трагичен край, в Украйна, коментира той. „Ние изразяваме съболезнования и се противопоставяме на възпроизвеждането на подобни актове и на тяхното използване за вътрешнополитически или геополитически цели", посочи Стоилов.

„За нас водещи са принципът на хуманизма, необходимостта от умиротворяване и деескалация на напрежението в Украйна", каза той. „В становището апелираме за възобновяване на Женевския диалог в търсенето на решение за постигане на поне минимална стабилност и за предприемане на последващи действия по разоръжаване и разформироване на паравоенните формирования", обясни Стоилов.