Осиновяват без родителско съгласие децата, прекарали над 6 месеца в домове
Осиновяват без родителско съгласие децата, прекарали над 6 месеца в домове / снимкa: Sofia Photo Agency

Децата, оставени за повече от шест месеца в социални домове, ще могат да бъдат осиновявани без съгласието на родителите им. Това предвижда приетият от правителството проект за нов Семеен кодекс. Целта е да се ускори извеждането на децата от специализирани институции.

Промените в новия Семеен кодекс предвиждат въвеждането на регистър на осиновяващи и единна информационна система за децата, подлежащи на пълно осиновяване. Отпада съдебната процедура за включване на дете в регистрите за пълно осиновяване.

Предвидените условия и ред се прилагат не само при осиновяване на деца български граждани, но и по отношение на деца чужди граждани с обичайно местопребиваване в България.

Децата ще имат право да изразяват мнение по всички въпроси, които ги засягат, желанията им да се отчитат от родителя в съответствие с техните възраст, зрялост и интереси. Дадена е възможност непълнолетното дете да действа самостоятелно чрез Дирекция „Социално подпомагане”. При разногласие с родителите, ако е навършило 14 години, то може чрез дирекцията да се обърне към Районния съд за решаване на спора.

В проекта за Семеен кодекс се въвеждат два съвършено нови института в българското законодателство – фактическо съпружеско съжителство и брачният договор. Фактическото съпружеско съжителство между мъж и жена ще се регистрира чрез подаване на заявления лично от двамата партньори до кмета на общината или кметството по местоживеене. Брачният договор пък съдържа уговорки само относно имуществени отношения между съпрузите, като права върху придобитото преди и по време на брака имущество.