/ БГНЕС
Омбудсманът настоява за промяна при отпускане на наследствена пенсия за деца сираци
96262
Омбудсманът настоява за промяна при отпускане на наследствена пенсия за деца сираци
  • Омбудсманът настоява за промяна при отпускане на наследствена пенсия за деца сираци
Да отпадне изискването за осигурителен стаж на починал родител за получаване на наследствена пенсия на детето, ако родителят му е починал до 25-годишна възраст. Към момента, за да може детето сирак да получава наследствена пенсия се изисква 5-годишен осигурителен стаж на родителя. Това е едно от исканията на омбудсмана Мая Манолова, което тя ще предложи като промяна в нормативната база, отнасяща се до подкрепата на децата сираци, която по думите й към момента е абсурдна.
 
Омбудсманът ще настоява и сираците, които живеят при своите баби и дядовци, да имат същото право на подкрепа от държавата, каквото се полага и на децата, настанени в приемни семейства.

"Настояваме изискването за осигурителен стаж за получаването на пенсия на детето да отпадне, когато родителят е починал до 25-годишна възраст, и да бъде намалено изискването в другите хипотези. Сега се изисква 5 години осигурителен стаж, за да получава детето сирак наследствена пенсия. Настояваме също и сме подготвили предложения да отпадне подоходният критерии за получаване на персонална пенсия", обяви омбудсманът.
 
"Сега в случаите, в които едно дете не може да получава наследствена пенсия, може да кандидатства за персонална такава, но, за да я получи, трябва родителят му да не работи и да получава мизерните 75 лева. Т.е. за двучленно семейство месечният доход трябва да бъде 150 лева, а за четиричленно -  300 лева, което е абсурдно, нечестно и несправедливо по отношение на децата сираци. Съдбата ги е наказала веднъж, ние като общество и институции ги наказваме втори път като ги лишаваме от толкова необходимата им подкрепа", обясни Манолова.
 
"Настояваме и да бъдат направени промени в правилата за отпускане на стипендии за деца с един или двама починали родители. Според сега действащите правила право на такава стипендия имат само деца, които учат от 8-ми клас нагоре. Децата в основното образование нямат право на стипендия, което е дискриминация по възраст. Затова трябва Министерството на образованието да направи съответните предложения и тези правила да бъдат променени", заяви още Манолова.