/ iStock/Getty Images

Софийска градска прокуратура привлече 39-годишния шофьор от градския транспорт в София като обвиняем за смъртта на 17-годишната Александра Нинова, която бе блъсната в София. Момичето беше незабавно настанено в „Пирогов“ с политравма и с опасност за живота, а на 24 януари почина.

Разследват причините за смъртта на 17-годишното момиче, блъснато от автобус в София

В хода на разследването по досъдебното производство са събрани доказателства, които наблюдаващият прокурор е оценил като достатъчни за привличане на Р. Т. към наказателна отговорност. На същия е повдигнато обвинение за това, че на 21.01.2022 г. около 19:57 ч. в гр. София, при управление на автобус, движещ се по бул. „Царица Йоанна“ е нарушил правилата за движение по пътищата. „Когато преминаването на пешеходците през пешеходна пътека се регулира с пътен светофар или от регулировчик, водачът на пътно превозно средство е длъжен след подаване на сигнал, който му разрешава преминаването – да пропусне пешеходците, които все още се намират на пешеходната пътека“, напомнят от прокуратурата буквата на закона.

В случая „завивайки надясно“ по бул. „Добринова скала“ шофьорът не пропуснал пресичащата от дясно на ляво спрямо посоката на движение на автобуса пешеходка. Така той е реализирал пътнотранспортно произшествие. Деянието било извършено на пешеходна пътека, регулирана с пътен светофар и обозначена с пътна маркировка.


Почина блъснатото от автобус 17-годишно момиче в София

В хода на разследването предстоят разпити на свидетели, назначаване на съдебномедицинска и автотехническа експертизи, както и извършването на други действия по разследването за изясняване на всички обстоятелства по случая в съответствие с изискванията на закона.